Закон спреман за скупштину, спорни чланови избрисани

 - Текст црногорског Закона о слободи вјероисповијести је измијењен, избрисани су спорни чланови, те ће приједлог тог акта по хитном поступку бити утврђен на Влади Црне Горе почетком наредне седмице, а затим прослијеђен парламенту на усвајање, пишу црногорски медији.

Регион 10.12.2020 | 08:59
Закон спреман за скупштину, спорни чланови избрисани

Министар правде, људских и мањинских права Црне Горе Владимир Лепосавић потврдио је да су завршене измјене тог закона.

"Приједлог је спреман и биће усвојен уз поштовање законодавне процедуре. Иако се ради о хитном поступку измјена закона, када организовање јавне расправе није обавезно, ми смо приступили спровођењу интензивних консултација са вјерским заједницама, па је на тај начин омогућено да дају сугестије и коментаре", рекао је Лепосавић за подгорички "Дан".

Он је о тексту измјена обавијестио и представнике Европске уније у Црној Гори.

Лепосавић је разговарао са представницима Митрополије црногорско-приморске, Исламске заједнице и представницима Католичке цркве у Црној Гори и том приликом их упознао о намјери измјене Закона о слободи вјероисповијести.

Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном статусу вјерских заједница у Црној Гори усвојен је у Скупштини Црне Горе 27. децембра прошле године, а ступио је на снагу 8. јануара. Закон је усвојен уз протесте и тензије.

Мада су из тадашње владе и скупштинске већине тврдили да закон гарантује пуну слободу вјероисповијести свим вјерницима и равноправан положај свих вјерских заједница у Црној Гори, као и пуну слободу увјерења свим грађанима који нису вјерници, из Српске православне цркве /СПЦ/ и великог дијела политичке јавности истицали су да је ријеч о класичној дискриминацији и отимању црквене имовине, на начин незабиљежен у Европи у 21. вијеку.

Након усвајања закона почеле су литије, које су одржаване двапут седмично, а које су окупиле на стотине хиљада грађана. Литије су привремено обустављене због епидемиолошке ситуације.

Закон је утврђивао имовинска права државе над вјерским објектима који представљају културну баштину Црне Горе. Прописано је да ће сви вјерски објекти који представљају културну баштину, а били су имовина државе Црне Горе прије 1918. године и који касније нису, како је наведено, на одговарајући правни начин прешли у својину неке вјерске заједнице, бити препознати као државна имовина.

Црква је тврдила да није консултована на отворен, инклузиван и институционалан начин, како су то, према њиховом суду, препоручивали Венецијанска комисија и друге релевантне међународне адресе.

(Срна) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ботицели

10.12.2020 08:40

Ипак знаци није укинут закон него само измијењен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

10.12.2020 09:15

Па и БиХ и Србија имају слицан закон. Само није сатанистицки и отимајуци. А Милов је управо био такав.

Name

Немања

10.12.2020 09:23

Па што да укидају ако је спорно само неколико чланова. Много је дужа процедура да спремиш нови закон од нуле, него да овај коригујеш у деловима који су лоши.

Name

Херцег

10.12.2020 09:38

Закон у вецем свом дијелу је као и сваки други закон у нормалним дрзавама,осим ове 3 4 тачке које су катастрофалне дискриминаторске и уперене директно против Срба и Српске Православне цркве . Зато це њих избрисати и изгласати измјене и сви сретни сви задовољни.

Name

ре

10.12.2020 10:09

Добро је и ово, с обзиром да владу конртолисе неко ко се презива Абази.

Name

Тако је!

10.12.2020 10:32

Закон и није био споран. Спорне су само биле поједине одредбе.

Name

Нада

10.12.2020 10:34

Најприје требамо почистити своју кућу па види ли итко нормалан какви су наши избори и шта наш народ дозвољава.

Name

РЕ;Ботицели

10.12.2020 09:30

Па ваљда у свим државама свијета (или бар у вишенационалним ) постоје закони који регулису права и обавезе грађана тих држава. Једино незнам како ови Индијанци из племена “сви заједно у једној држави “то тумаче !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливер

10.12.2020 09:32

Само нека се они брину о цркви а због цркве народ умире

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.12.2020 12:04

Сто је најгоре све је то изградјено на лазима