БиХ из године у годину у борби против корупцију

БиХ из године у годину назадује у борби против корупције. То показују сва релевантна истраживања међународних институција, међу којима и ОЕБС-а.

Босна и Херцеговина 09.12.2020 | 20:18
БиХ из године у годину у борби против корупцију

Шта се ради на сузбијању корупције и ко су одговорни за лошу ситуацију у којој се налази Босна и Херцеговина?

На Међународни дан борбе против корупције, 9. децембар, никад гора ситуација за Босну и Херцеговину. Према Индексу перцепције корупције, БиХ је остварила најлошији резултат још од 2012. године.

Европска комисија у посљедњем извјештају за БиХ веома директно наглашава недостатак било каквог напретка у провођењу реформи, попут реформе изборног законодавства, правосуђа, и других антикорупцијских механизама. Помоћ по овом питању из године у годину изостаје и од надлежних.

„Власти у БиХ не само да ништа не раде по том питању, већ директно се блокира усвајање кључних закона, од закона на свим нивоима везано за сукоб интереса, закона о јавним набавкама, унапређење изборног закона, о финансирању политичких странака, као и заштита пријавитеља корупције. Дакле све су то кључни закони неопходни да се систем доведе барем у неку почетну позицију у којој можемо причати у ефикаснијем спречавању корупције“, истиче Ивана Корајлић из Транспаренси интернешнела у БиХ.

Да је БиХ – држава заробљена у корупцији, доказ је актуелна 2020. година коју су обиљежиле злоупотребе за вријеме пандемије ЦОВИД-19, злоупотребе јавних ресурса, трговина утицајем у правосуђу и бројне изборне неправилности. Процесуирање наведеног било је готово непримјетно, јер они који имају моћ, у БиХ немају одговорност, попут предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије.

„Посебно је то било видљиво од марта, када је проглашена пандемија па затим и ванредно стање. Када су неке јавне установе у једном дану, директном погодбом потписивале уговоре вриједности од по неколико чак десетина милиона марака за набавку заштитне опреме од туристичких агенција, архитектонских бироа итд и нико се није почешао по глави око тога и рекао: чекајте људи, па то не може тако, одговараћемо за то“, каже представник Центра за људска права Бања Лука Драган Тодоровић.

Поред лошег рада правосудних институција, грађани највећу одговорност виде и у актуелним политичким вођама.

„Ако је корупција са врха, шта вриједи онда"?!

Људи бирају, они узимају и ништа друго. Ко ће их казнити, само ми реците? Је л има неко да их казни?

Неће се никада корупција искоријенити у потпуности. Такав смо ми народ, ајмо да признамо, али свести то на што је могуће мању границу и мјеру.“, поручују грађани са којима смо разговарали.

Сваки притисак јавности за процесуирањем корупције, од стране носилаца власти за сада се карактерише као напад на институције. Да ствар буде гора, правосуђе процесуира оне који указују на корупцију, а у исто вријеме штити директне учеснике у аферама. 

Борба против корупције у фокусу је и већине од 14 приоритета које је Европска унија поставила пред БиХ за њен статус кандидата за чланство у ЕУ. Али, за сада, и то је само мртво слово на папиру.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

РС

09.12.2020 20:08

Чије обраћање иде прво, дотичне госпође или угроженог Тегелтије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

09.12.2020 20:13

Бити на Будзету имати функцију знаци имати пара са стране сто бих рекао Тегелтија бити Подкован.зато се сви итимају да иду на Будзет.Доктори,Просвјетни радници,Полиција,Судије,Инспектори,Дрзавни слузбеници сви узимају паре.ако демантују све на Полиграф и бит це их 95% који су узели паре или поклон да ураде некакав уступак или "Погурају"

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ;Кратко јасно

09.12.2020 22:37

Сасвим је тацна тврдња али изгледа да ће стање средином наредне године поцети да се мијења мада и принудно-добровољна оставка председника ВСТВ “господина” Тегелтије која је сасвим извјесна почињу да се дешавају ствари које дају наду да ће поцети да функционише правна држава на цитавом простору чак и њена ИНТЕГРАЦИЈА У ЈЕДАН ДРЖАВНИ ПРОСТОР ЗВАНИ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА !

Name

БЛ

09.12.2020 20:25

Мозе само све горе и горе, јер комисију против корупције води цовјек који је на америцкој црној листи бас због корупције. И странци се хвата ту за главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

09.12.2020 20:38

Онај сенилни кримос на целу агенције за борбу против корупције брацо мила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкан

09.12.2020 23:49

Ја мислим да на Балкану влада неизлецива падемија и ако не крадес и не слузис се корупцијом да си не излецив а на туњицама истразују Вакцине али моментално имају мало тест персона`?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

10.12.2020 09:08

Не будите смјесни :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

10.12.2020 10:32

Можда на папиру. У стварности, борба против корупције није ни почела нити се њен почетак назире. Колико је људи у затвору због корупције ??? 0

ОДГОВОРИТЕ