Већина би могла да изгласа смјену Савјета министара

Данас се одржава 14. сједница Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине а о дневном раду, раду државне власти, ситуацији у политици за Нови дан говорио је Мирко Шаровић, предсједник СДС-а.

Босна и Херцеговина 09.12.2020 | 13:44
Већина би могла да изгласа смјену Савјета министара

Шаровић је казао како је већина питања на данашњем дневном реду иницијативе посланика.

"У Представничком дому је врло мало тема, мало тачки које је предложио Савјет министара, а то се не дешава јер мало засједају, мање се и договарају. Више од двије трећине тема подносимо ми посланици", рекао је за Н1.

Говорио је и о изборима у БиХ те је истакао како су централна питања из СДС-а, али и уопште опозиције из Републике Српске, промјена изборног законодавства.

"О томе говоримо година и нема ни минимум консензуса да унаприједе овај процес којим би процес учиниле ефикаснијим. Да ли ће у идућој години то десити, што би била најбоља година за промјену законодавства, питање је", казао је.

"Било је великих манипулација, великих превара, кривичних дјела за локалне изборе. За нас је фокус на Добоју, гдје сматрамо да су на испиту институције СИПА-е. Ради се о масовном кршењу изборног законодавства и ако институције покажу да су институције, можда се врати та вјера у институције. Вјерујем да ће се то десити", коментарисао је Шаровић.

Нагласио је и да је "очигледно да су они који су надлежни у Добоју - и власти и Градска изборна комисија - нису дорасли овом задатку".

"Ово је прави моменат да покажемо да институције функционишу и напросто навијам да се то деси, јер ако се то деси у Добоју то ће бити порука за све друге средине", додао је.

О томе очекује ли промјене након локалних избора у БиХ казао је да не мислим да ће локални избор донијети промјену.

"Локални избори ће донијети нова лица у локалне заједнице, а надлежности градова нису тако велике да бисмо очекивали велике промјене у цијелом друштву. Наредне мјесеце ћемо гледати кризу, гледаћемо суноврат и владавине права и институција и нерада Савјета министара и извршне власти.

Не очекујем неке значајније промјене, а 2021. година ће бити једна од најгорих у сваком смислу. Имамо пандемију која траје, тако да мислим да неће бити превише тих позитивних сигнала и земља ће даље да пада у свим сегментима и бићемо на зачељу региона и то је збиља која нас чека", потцртао је Шаровић.

Говорио и о раду Савјета министара БиХ.

"Прошли сазив Савјета министара са Денисом Звиздићем на челу, ми смо унапријед дефинисали приоритете и пратили смо реализацију. Имали смо реформску агенду, бринули смо о томе да ли се она имплементира.

Европски пут је био у врху приоритета, били смо надомак кандидатског статуса. Економија, развој, инвестиција били су фокус. Донијели смо много инвестиција у земљу. Овај сада сазив је драматично лошији, а зашто је то тако, мислим да ту нема било какве кохезије, партнерства.

Мислим да су позиције схваћене и власт као подјела плијена - 'ја ћу ово министарство и оно ће радити само за мене'. Нема заједничког амбијента. Ту се воде ратови о подјели позиција, функција, свако вуче на своју страну, нико не говори о кандидатском статусу", нагласио је Шаровић у Новом дану.

Казао је и да сматра да ће питање функционисања Савјета министара и изгласавање неповјерења бити честа тема.

"Већина би могла сутра да изгласа смјену Савјета министара, чак и ако их питате рекли би горе ствари него ја, тако да мислим да су неки од њих асполутно незадовољни. Ово није ни налик оном раду Парламента и Савјет министара, 'види се то из авиона', како се каже.

Мислим да би ова земља требала да буде захвална ако би се ова власт смијенила и мислим да је то једини исправан пут. Ови се не могу поправити", истакао је између осталог Шаровић за Н1.

(Н1)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Босковиц

09.12.2020 13:05

Свака ти је на мјесту, као у Његоса!! Браво!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гласнарода

10.12.2020 06:34

Сваста, Ко ради на унистењу РС! Крајње вријеме да се овај И слицинг њему склоне! Понасање опозиције И позиције дободи до нестанка РС! .....

Name

Директ

09.12.2020 13:14

Дај боже да дође до смјене, пошто ова садашња гарнитура на власти није власт, већ катастрофа од власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куку нама

09.12.2020 13:53

Једино да се народ уједини и на улице, мотке у руке и јуришшш. Другачије се немогу смјенити.

Name

БЛ

09.12.2020 13:15

само мијењај, ионако нису скоро ниста урадили. највисе састанака су одрзали сад због кредита од ммф-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

09.12.2020 13:54

И он се нашао да паметује по том питању , као да ми не памтимо како је било за вријеме његовог мандата , види се да је човјек без морала и карактера , фуј .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вријеме је

09.12.2020 14:12

Стварно је вријеме да ови спаваци у СМ оду...Нигдје у свијету нема Влада са 0 резултата за годину дана а притом само узимају, запосљавају своје, манипулишу у јавности...Све у свему, јадни ми ста допустамо да нам раде. Најгори смо у региону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

09.12.2020 14:21

Никад нисмо имали гори савјет министара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зоки

09.12.2020 15:24

А, прошли је владао 5година , а шта је урадио?

Name

Зоки

09.12.2020 15:47

То говори да БиХ треба укинути!

Name

Ре ре Зоки

09.12.2020 16:01

Бар нису спирицу и радмановицу купивали нова аута.

Name

ре

09.12.2020 17:16

урадили су доста висе него овај, иако је бурле све блокирао годину дана.

Name

А

09.12.2020 14:33

Шта онда чекате, ко вас спечава да то већ данас урадите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бокимрле

09.12.2020 15:11

Па ко је тебе послао испред Републике Српске да јацас имституције БиХ,матора скуло,ја сам гласао за тебе али не зелим никакву сарадњу патриотске СДС са феслијама,јел ти то јасно издајнице,хоцу да их х.а.р.а.с доле,да саботирас све,да не могу спавати техеранци,да гласас контра сваке њихове иницијативе док се не раздрузимо,битанго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

09.12.2020 17:16

Да имају образа сами би поднијели оставку, најнеспособнији Савјет у историји РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОКТ

09.12.2020 21:12

Ти изгледа не мозес да презалис Добој. Он ти је највеца ноцна мора постао. А некад је био бастион СДС-а и док је у Добоју побједјивао СДС, ниси се бунио, а исти су људи били који су сад промијенили дрес. И да се понове избори, исти це резултати бити, али реални да будемо, поједини неце добити онолики број гласова.

ОДГОВОРИТЕ