Драматично стање корупције: Пријети пропаст институција

Међународни дан борбе против корупције обиљежава се 9. децембра већ 17 година, а Босна и Херцеговина доживљава најгоре резултате у борби против корупције од тада, саопштио је Транспаренси интернешенел БиХ.

Босна и Херцеговина 09.12.2020 | 10:23
Драматично стање корупције: Пријети пропаст институција

У саопштењу се наводи да упркос упозорењима о драматичном стању корупције од стране свих релевантних међународних институција и чињеници да питања борбе против корупције представљају већину од 14 приоритета постављених пред БиХ за статус кандидата за чланство у ЕУ, сви релевантни извјештаји указују на назадовање БиХ у борби против корупције и владавини права. 

Према посљедњем Индексу, наводе из ТИ,  перцепције корупције, БиХ је међу земљама које су највише назадовале, а остварила је најлошији резултат од 2012. године.

"Европска комисија у посљедњем извјештају за БиХ веома директно наглашава недостатак било каквог напретка у провођењу реформи, попут реформе изборног законодавства, правосуђа, и других антикорупцијских механизама, као и о политичкој заробљености државе, која утиче на свакодневни живот грађана. Извјештај ОЕБС-а о процесуирању корупције наглашава културу некажњивости, док Реинхард Приебе у извјештају о владавини права наводи да се правосуђе не бори против озбиљног криминала и корупције", стоји у саопштењу.

Власти у БиХ у протеклом периоду не само да нису направиле никакве кораке на унапређењу законског и институционалног оквира у борби против корупције, већ су, истичу из ТИ, и директно блокирале усвајање појединих закона, попут Закона о сукоб интереса на свим нивоима и Закона о јавним набавкама.

"У сектору правосуђа нису проведене реформе Закона о ВСТС, а само правосуђе се суочава са незапамћеним корупцијским скандалима у својим редовима, недостатком интегритета, политичким утицајима и потпуним одсуством одговорности. Претходну годину су поново обиљежиле афере високе корупције, попут злоупотреба за вријеме пандемије ЦОВИД-19, трговине утицајем у правосуђу, па до изборних неправилности и крађе и злоупотреба јавних ресурса, од којих већина није процесуирано", саопштено је.

Наводе да политичке странке у БиХ су наново показале не само да не желе унаприједити борбу против корупције, већ и да су директни покретачи корупције, компромитујући изборни процес и вољу бирача и девастирајући све институције покровитељским мрежама.

"Поред тога, притисак јавности за процесуирањем корупцијских афера и одговорношћу, карактерише се од стране носилаца власти као напад на институције, док правосуђе процесуира оне који указују на корупцију, у исто вријеме штитећи директне судионике афера. Иако је борба против корупције предуслов за провођење свих других реформи, стање се у свим критичним областима непрестано погоршава", истиче се у саопштењу ТИ.

Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) стога на Међународни дан борбе против корупције упозорава да ће наставак оваквих трендова довести до потпуног безакоња и пропасти институција, те да се под хитно мора извршити притисак на испуњавању приоритета, који укључују реформе у области правосуђа, сукоба интереса, јавних набавки, изборног система и финансирања политичких странака.

"ТИ БиХ такође позива представнике Европске уније да осигура да испуњавање приоритета подразумијева усвајање адекватних антикорупцијских механизама у складу са најбољим праксама и стандардима, те да не дозволи да се под кринком провођења реформи настави урушавање законског оквира и институција за провођење закона", закључено је у саопштењу ТИ БиХ.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Демиан

09.12.2020 09:51

Као прво треба ствари назвати правим именом. Дакле, степен корупције у БиХ је толико висок да институције уопсте не функционисху на основу вазецих закона, вец по правилима тајкуна и њихових лобија. Искорјенити корупцију у таквој ситуацији захтијева потпуно уклањање свих узроцника исте ,а не само појединаца. Било какав изговор за такав поступак само иде у прилог корупцији и у њеној је слузби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

09.12.2020 15:02

Хаха,чини ми се да је код нас ово дан корупције.

Name

Децко

09.12.2020 09:54

Остајте овдје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

09.12.2020 09:55

Када скинемо црвене кмере из власти поправиће се стање. Они односно њихов лидер су главни носиоци корупције. Додиг је створио овакав систем као у Сјеверној Кореји а можда и још гори!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лауфер

09.12.2020 10:17

Локални тајкуни и ратни профитери одлучују ко ће управљати институцијама и њима се полажу рачуни. Шта онда очекивати?

Name

Ре Алан Форд!

09.12.2020 11:12

Када на власт дођу нови људи и успостави се систем рада и реда, владавине права тада ће нама бити боље. А ово што сада гледама је обрачун мафије, једни друге називају лоповима, а исти су! Лоповлук није настао од Додика већ од стварања Републике Српске, а све у име спашавања Републике Српске!

Name

Бијељинац

09.12.2020 10:09

Већина обицног народа подржава корупцију.Носимо кесе докторима,поклоне салтерским радницима,дајемо полицајцима новац кад нас зауставе.Стање у дрзави је одраз људи који у њој зове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Праведно

09.12.2020 12:17

Тако је БН, народ је стварно за темељиту анализу. Цини ми се да је досло вријеме лицног интереса код вецине градјана. Ген је мутирао и свијест народа је теско промјенити. Нема критицне масе која би ствари на боље покренула.

Name

Све напредује

09.12.2020 10:17

Па ваљда мора и корупција. Ви би да корупција тапка у мјесту. Неће да може. Хихихи

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

09.12.2020 10:24

ОВА ВЛАДА СВИ ИЗ ВСТ МОРАЈУ ДА СЕ ПОМОРЕ ДА НЕЗНАЈУ И НЕМАЈУ СТА ДА ПОНУДЕ ЗА ОПОРАВАК ДРЗАВЕ СВЕ ДРЗЕ У СВОЈИМ КАНДЗАМАИ НЕМАЈУ СЗРУЦНЕ КАДРОВЕ ВЕЦ НА ВЛАСТИ СУ ИМ СВЕ НЕСПОСОБЊАКОВИЦИ СВАКИ ИМА ПЕТ ВОЗАЦА СЕКРЕТАРИЦА САВКЕТНИКА ПА ТО НЕМА НИГДЈЕ И СВАКОГ МАЛОГ СОЊИЦУ НА ФУНКЦОЈИ ВОЗА ВОЗАЦ АРЦЕ ТРОСЕ И ВИДИТЕ БОРБЕ СВАДЗА ОКО ФОТЕЉА ДА ИМАЈУ МОРАЛА САМИ БИ СВИ ДАЛИ ОСТАВКЕ ВИДЕ ДА ИХ НАРОД НЕЗЕЛИ СВЕ СУ УНИСТИЛИ РАСПРОДАЛИ ОТУДЗИЛИ И НЕМАЈУ ВИСЕ СТА НЕГО ЗАДИЗИВАТИ НАС И ДАВАТИ ПЛАЗЕ АДМИНИСЗРАЦИЈИ НЕЕФИКАСНОЈ ЈЕТ СУ ИМ СВЕ ФАМИЛИЈЕ ТАМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонyмус

09.12.2020 11:00

Да је и то доцекат, Банкрот РС ,и пропаст институција. Па да конацно у РС сватимо ко нас води, ма да сам мисљења да наси лидери неце бит са нама. Вец це бит далеко на неким топ дестинацијама у луксузним вилама изван еуропе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

09.12.2020 13:01

Највећи криминал и корупцију чине они који су именовани да се против тога боре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

09.12.2020 14:31

На челу те институције је ,замислите,НИКОЛА ШПИРИЋ. Шта још треба рећи,то није више ни подсмијавање ни шпрдња,то је за улице и говнаве цјепанице па по леђима.

Name

хахах

09.12.2020 14:02

тужилаштво Брчко процесуира оне који пријаве корупцију а штите директне учеснике афера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф. Др. Шупкет Чмаревић

09.12.2020 14:30

Овде у опште нема корупције, то је чак блага и некако културна ријеч. Пљачке, криминала, отимачине, подвала, уваљотки, лоповлука,... тога има колико хоћеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја сам ту

09.12.2020 23:59

СВАК СЕ МОЗЕ КУПИТИ САМО ЗАВИСИ ОД ЦИЈЕНЕ!

ОДГОВОРИТЕ