Лопови опљачкали руски стратешки командни авион!

Делује невероватно, али лопови су успели да провале у руски војни авион Ил-80 (нато калсификација "максдом"). Реч је о авиону који је пандан америчком Е-4Б. Ил-80 је модификовани авион Ил-86, и служи као стратешки командни авион у случају нуклеарног конфликта.

Занимљивости 08.12.2020 | 16:31
Лопови опљачкали руски стратешки командни авион!

Чињеница да је авион био на сервисирању, и то у региону Ростова, указује да се пљачка догодила у кругу постројења "Беријев".

РИА Новости су известиле да је полиција разговарала са представницима те компаније. Портпарол министарства унутрашњих послова је потврдио да је истрага у току.

Флота авиона Ил-80 (познате су четири такве летелице), нормално је стационарина у близини Москве. Они су у саставу специјализоване јединице.

У случају нуклеарног рата, авиони Ил-80 били би коришћени за превоз русих званичника, укључујући председника, који се иначе ослања на цивилну организацију за свој вазудшни транспорт.

За разлику од авиона којима се вози председник Русије, који су само ВИП верзије класичних авиона, Ил-80 има заштиту од ефеката нуклеарне радијације, и у њега је интегрисан део командног система руских нуклеарних снага.

Председник има могућност да из њега нареди лансирање интерконтиненталних балистичких пројектила, са земље или са мора, или да донесе остале важне одлуке.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Руска посла

08.12.2020 15:49

Шта рећи, као код нас, јос само вакцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билy Питон

08.12.2020 18:30

Ајде!

Name

Мина

08.12.2020 15:54

Да нису браћа Срби, Бог те

ОДГОВОРИТЕ