Lopovi opljačkali ruski strateški komandni avion!

Deluje neverovatno, ali lopovi su uspeli da provale u ruski vojni avion Il-80 (nato kalsifikacija "maksdom"). Reč je o avionu koji je pandan američkom E-4B. Il-80 je modifikovani avion Il-86, i služi kao strateški komandni avion u slučaju nuklearnog konflikta.

Zanimljivosti 08.12.2020 | 16:31
Lopovi opljačkali ruski strateški komandni avion!

Činjenica da je avion bio na servisiranju, i to u regionu Rostova, ukazuje da se pljačka dogodila u krugu postrojenja "Berijev".

RIA Novosti su izvestile da je policija razgovarala sa predstavnicima te kompanije. Portparol ministarstva unutrašnjih poslova je potvrdio da je istraga u toku.

Flota aviona Il-80 (poznate su četiri takve letelice), normalno je stacionarina u blizini Moskve. Oni su u sastavu specijalizovane jedinice.

U slučaju nuklearnog rata, avioni Il-80 bili bi korišćeni za prevoz rusih zvaničnika, uključujući predsednika, koji se inače oslanja na civilnu organizaciju za svoj vazudšni transport.

Za razliku od aviona kojima se vozi predsednik Rusije, koji su samo VIP verzije klasičnih aviona, Il-80 ima zaštitu od efekata nuklearne radijacije, i u njega je integrisan deo komandnog sistema ruskih nuklearnih snaga.

Predsednik ima mogućnost da iz njega naredi lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila, sa zemlje ili sa mora, ili da donese ostale važne odluke.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ruska posla

08.12.2020 15:49

Šta reći, kao kod nas, jos samo vakcina.

ODGOVORITE
Name

Bily Piton

08.12.2020 18:30

Ajde!

Name

Mina

08.12.2020 15:54

Da nisu braća Srbi, Bog te

ODGOVORITE