Јапанац већ 36 година живи од попуст купона и није потрошио ни јен!

Сви волимо попуст купоне и ваучере, али можете ли да замислите да на њима живите скоро четири деценије прецизније 36 годна!? Јапанац Хирото Киритани тврди живео од попуст купона 36 година,додајуц́и да за то време није потрошио ни јен сопственог новца!

Занимљивости 08.12.2020 | 15:46
Јапанац већ 36 година живи од попуст купона и није потрошио ни јен!

71-годишњи Хирото Киритани мало је позната личност у својој родној земљи Јапану. Његова способност да удобно живи од купона без трошења новца уколико то заиста не мора је легендарна, а током година позиван је у бројне телевизијске емисије и догађаје.

Киритани каже да се сналази без трошења правог новца, осим за када мора да плати режије и кирију. Али он није тако штедљив као што можда мислите. Само успева да удобно живи од купона које добија од компанија у које је годинама уложио.

Киритани, који је некада био професионални шоги (јапански шахиста), уложио је у акције када је имао 35 година. Позван је да преда особље инвестиционе компаније Токyо Сецуритиес Кyоwакаи о шогију и био је фасциниран идејом да поседује делове разних компанија. Прву акцију купио је 1984. године и брзо развио "бизнис" и "њух" за такво нешто

На несрец́у, у децембру 1989. године Никкеи Стоцк Авераге је пао и изгубио је 100 милиона јена. Био је то ужасан ударац, али му је такође помогао да открије вредности и користи који имају инвеститори, алтернативу дивиденди. У основи, све док профитабилност предузец́а остаје изнад одређеног прага, акционари испуњавају услове за одређене погодности (читај попусте) које се нуде у облику купона и ваучера.

Током немирног периода пада јапанске берзе 1989. године, ове погодности за инвеститоре помогле су Киританију да се снађе, омогуц́авајуц́и му да купује храну и одец́у без трошења стварног новца. Исто се догодило 2011. године након Великог источнојапанског земљотреса, када је берза поново пала.

Купони које је зарадио били су му више него довољни да се снађе, а како се прочуло о његовој способности да живи готово искључиво од њих, постао је познат у Јапану.

Киритани тврди да свему што му је потребно добија само помоц́у купона. Један купон му омогуц́ава да бесплатно иде у биоскоп 300 пута годишње, други нуди бесплатно чланство у теретани. Чак и поврц́е може да купи купонима.

На пример, један купон који добија од корпорације ОРИX омогуц́ава му да бесплатно бира разне прехрамбене производе из врло издашног каталога.

Иако са купонима може добити све врсте намирница, Хирото Киритани каже да више воли да једе напољу, што, наравно, може и с купонима. Поседује акције у преко 1.000 јапанских компанија и корпорација (од којих је око 900 повлашц́ених акција), тако да у основи има све врсте купона за употребу за све што му треба. Толико је постао добар у животу на тим папирима да су га позивали у неколико ТВ емисија и давао интервјуе за часописе о томе.

"Готовину користим само када плац́ам кирију или покривам трошкове који моји купони нису 100% покривени. Не трошим много готовине и живим од посебног третмана, тако да на крају уштедим све више и више новца “, рекао је Киритани.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

стипса

10.12.2020 15:45

Стипса за гиниса,

ОДГОВОРИТЕ