Japanac već 36 godina živi od popust kupona i nije potrošio ni jen!

Svi volimo popust kupone i vaučere, ali možete li da zamislite da na njima živite skoro četiri decenije preciznije 36 godna!? Japanac Hiroto Kiritani tvrdi živeo od popust kupona 36 godina,dodajući da za to vreme nije potrošio ni jen sopstvenog novca!

Zanimljivosti 08.12.2020 | 15:46
Japanac već 36 godina živi od popust kupona i nije potrošio ni jen!

71-godišnji Hiroto Kiritani malo je poznata ličnost u svojoj rodnoj zemlji Japanu. Njegova sposobnost da udobno živi od kupona bez trošenja novca ukoliko to zaista ne mora je legendarna, a tokom godina pozivan je u brojne televizijske emisije i događaje.

Kiritani kaže da se snalazi bez trošenja pravog novca, osim za kada mora da plati režije i kiriju. Ali on nije tako štedljiv kao što možda mislite. Samo uspeva da udobno živi od kupona koje dobija od kompanija u koje je godinama uložio.

Kiritani, koji je nekada bio profesionalni šogi (japanski šahista), uložio je u akcije kada je imao 35 godina. Pozvan je da preda osoblje investicione kompanije Tokyo Securities Kyowakai o šogiju i bio je fasciniran idejom da poseduje delove raznih kompanija. Prvu akciju kupio je 1984. godine i brzo razvio "biznis" i "njuh" za takvo nešto

Na nesreću, u decembru 1989. godine Nikkei Stock Average je pao i izgubio je 100 miliona jena. Bio je to užasan udarac, ali mu je takođe pomogao da otkrije vrednosti i koristi koji imaju investitori, alternativu dividendi. U osnovi, sve dok profitabilnost preduzeća ostaje iznad određenog praga, akcionari ispunjavaju uslove za određene pogodnosti (čitaj popuste) koje se nude u obliku kupona i vaučera.

Tokom nemirnog perioda pada japanske berze 1989. godine, ove pogodnosti za investitore pomogle su Kiritaniju da se snađe, omogućavajući mu da kupuje hranu i odeću bez trošenja stvarnog novca. Isto se dogodilo 2011. godine nakon Velikog istočnojapanskog zemljotresa, kada je berza ponovo pala.

Kuponi koje je zaradio bili su mu više nego dovoljni da se snađe, a kako se pročulo o njegovoj sposobnosti da živi gotovo isključivo od njih, postao je poznat u Japanu.

Kiritani tvrdi da svemu što mu je potrebno dobija samo pomoću kupona. Jedan kupon mu omogućava da besplatno ide u bioskop 300 puta godišnje, drugi nudi besplatno članstvo u teretani. Čak i povrće može da kupi kuponima.

Na primer, jedan kupon koji dobija od korporacije ORIX omogućava mu da besplatno bira razne prehrambene proizvode iz vrlo izdašnog kataloga.

Iako sa kuponima može dobiti sve vrste namirnica, Hiroto Kiritani kaže da više voli da jede napolju, što, naravno, može i s kuponima. Poseduje akcije u preko 1.000 japanskih kompanija i korporacija (od kojih je oko 900 povlašćenih akcija), tako da u osnovi ima sve vrste kupona za upotrebu za sve što mu treba. Toliko je postao dobar u životu na tim papirima da su ga pozivali u nekoliko TV emisija i davao intervjue za časopise o tome.

"Gotovinu koristim samo kada plaćam kiriju ili pokrivam troškove koji moji kuponi nisu 100% pokriveni. Ne trošim mnogo gotovine i živim od posebnog tretmana, tako da na kraju uštedim sve više i više novca “, rekao je Kiritani.

Izvor: Zanimljivostidana.com

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

stipsa

10.12.2020 15:45

Stipsa za ginisa,

ODGOVORITE