Ситуација са короном озбиљна, грађанима рећи истину!

Уведене епидемиолошке мјере у Хрватској су недовољне и закасњеле, изјавио је молекуларни биолог и имунолог Игор Штагљар са Универзитета у Торонту, уз оцјену да је епидемиолошка ситуација озбиља, да је не треба уљепшавати и да би грађани морали да знају истину.

Регион 08.12.2020 | 11:56
Ситуација са короном озбиљна, грађанима рећи истину!

Штагљар је за загребачку Н1 рекао да хрватска влада одлуке о мјерама базира на мишљењима научника "којима епидемиологија није јача страна" и ситуацију, како каже, приказују бољом него што заиста јесте.

Да би се епидемија ставила под контролу мора се стећи колективни имунитет, каже Штагљар, а с обзиром на то да у Хрватској више од 40 посто људи не жели да прими вакцину против вируса корона, с њима се, истиче, мора разговарати и објаснити им зашто је добро вакцинисати се.

На грађане се, наводи, посебно оне који су још увијек несигурни у погледу вакцине, мора дјеловати са добрим намјерама.

Суштина борбе против пандемије је, истиче, да вакцину против заразе прими велики дио популације.

Указао је да, иако још нема званичних публикација о вакцини, чврсто вјерује да су до сада објављени подаци о вакцинама против короне тачни.

"Сложни смо у једном - да се у Хрватској не комуницира право стање, да се изврћу чињенице и бројке и не предузимају мјере којима би се епидемиолошка ситуација довела под контролу", рекао је.

Подсјетио је да је Хрватска једна од најтеже погођених држава у Европи - јуче је, каже, имала 580 случајева на 100.000 становника, и "у овом тренутку смо број један по новооткривеним случајевима у Европи". "Ситуација је постала јако озбиљна. Нема говора о успореном расту, не знам одакле мојим колегама те бројке. Моји подаци долазе из референтног центра - Универзитета Џон Хопкинс", казао је Штагљар.

Упитан како Хрватска управља кризом у вези с короном, каже да су мјере закасњеле.

"Мислим да се могу увести строже мјере тестирања, идентификација и изолација новообољелих јер једино тако можемо држати епидемију под контролом", рекао је.

Каже да бројеви који се износе у јавност умањују озбиљност ситуације и то је, каже, проблем.

"Грађани Хрватске морају да знају истину. Ово је опасна ситуација и желимо да имамо што мањи број умрлих у наредним мјесецима и на тај начин спремни дочекамо вакцину", рекао је Штагљар.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јоксим

08.12.2020 12:03

Када произвођачи вакцина буду за непожељне нус појаве исплаћивали по 100 000 еура. Сви ће примити вакцину..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фонд ЕУ

08.12.2020 12:56

Је поента свих владиних брига. Човјек је само статистика.

Name

Мирко

14.12.2020 09:03

То се никад неће десити јер се вакцине за разлику од лијекова третирају другачије, тако да њихови произвођачи не одговарају ни за какве посљедице . У том је читава поента, зато је то златна кока за Била Гејтса и сву фармако мафију......

Name

ПЛАНдемија

08.12.2020 12:07

Ситуација са короном нијецозбиљна, грађанима рећи истину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

08.12.2020 15:30

Како овај струцњак зиви у Торонту и боље познаје стање у Хрватској него они сто зиве у Хрватској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пинчек

08.12.2020 15:35

Реците градјанима коју своту добијате да ширите ову глупост

ОДГОВОРИТЕ
Name

ето

08.12.2020 18:19

ти си науцник или доктор, па се разумијеш, пола људи који прицају да је ово теорија завјере, да их питаш шта је теорија завјере, не би знали одговорити, ова балканска племена, која су полуписмена, и једва завршили 4 основне, или дипломе викенд факултета по Травнику, кисељаку, Бања Луци, се праве најпаметнији, а обицно глупи ко кур.. зато нам и јесте свима овако на просторима еx yуге...