Почетком Нове године нас чекају и нова поскупљења

"Послије Нове године очекује још један талас поскупљења, оно би се кретало од 3 до 5 фенинга."

Босна и Херцеговина 08.12.2020 | 08:56
Почетком Нове године нас чекају и нова поскупљења

Упркос тешкој економској ситуацији – узрокованој пандемијом корона вируса, цијене појединих намирница протеклих мјесеци су повећане, тврде у удружењима потрошача.

Грађани Босне и Херцеговине плаћају брашно и уље 10 одсто више – него неколико мјесеци раније. Поскупљењима није крај, па је почетком сљедеће године, могуће још једно поскупљење брашна.

Грађани Босне и Херцеговине, упркос тешкој економској ситуацији узрокованој пандемијом, нису поштеђени поскупљења намирница. Цијене брашна и уља су крајем новембра повећане за десет одсто, а у удружењима потрошача кажу да имају бројне примједбе.

"Сад имамо највише посла, како је кренуо овај процес са короном и догађајима, ограничењима, углавном велики број потрошача се жали и не само што се жале, него и траже одређене савјете. Међутим, то није све. Млинари су за почетак сљедеће године припремили ново поскупљење брашна", казао је за БХРТ Јован Василић, предсједник Удружења потрошача “Звоно”, Бијељина.

Раденко Пелемиш, предсједник Удружења млинара и пекара регије Бијељина, каже да нас послије Нове године очекује још један талас поскупљења, оно би се кретало од 3 до 5 фенинга. Од 20-30 посто домаће пшенице учествује у пекарској производњи док се остало увози.

Разлог поскпуљења је повећање цијена у сусједној Србији, одакле млинари увозе велике количине брашна. И док млинари подижу цијене, пекари су јасни – нема поскупљења пекарских производа.

"У оваквој ситуацији не треба повећавати цијену пекарских производа. Тако да што се тиче пекарских производа у наредном период неће доћи до поскупљења. Знамо да је буџет грађана скроман и свако поскупљење утиче на њих", истиче Пелемиш.

Према подацима Савеза синдиката Републике Српске, синдикална потрошачка корпа за октобар 2020. године коштала је 1.951 КМ. Породице у Републици Српској највише новца су трошиле за набавку хране – 727,9 КМ, за становање и комуналне услуге – 591,5 КМ те за текуће одржавање домаћинства – 105,4 КМ подаци су савеза синдиката.

А како ће грађани поднијети нови удар на кућни буџет?

Борци за заштиту права потрошача оцјењују да је у питању нови удар на новчанике бх. грађана. Надају се да ће нови закон о заштити потрошача донијети бољу заштиту грађанима. Институције би, истичу, требало да реагују.

"Нови закон ће донијети доста ствари које ће ићи у корист потрошача. На неки начин, ово доосадашње искуство примијенити у пракси, ускладити то да би се тај закон побољшао", наводи Василић.

Мала или тзв. “тиха поскупљења” од 10 до 20 фенинга по артиклу тешко је пратити и раније су била готово непримјетна. Међутим, у доба короне итекако се осјете, посебно код оних који имају просјечне или минималне приходе. За њих чак и мало поскупљење значи одрицање од појединих производа.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мато

08.12.2020 08:21

Нека тако и треба кад госопдзе неце да месе тесто и праве јело вец мескају по трговиским центрима бека једу оно сцим се месале ако ста изадзе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

08.12.2020 11:49

Нека све поскупи. Просли су избори. Многи су се за тоалет папир продали. Сада кукајте до следеци избора.

Name

Ма немој

08.12.2020 08:30

Јос од када је све поскупило, а ви тек најављујете!!! Струцњаци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фб

08.12.2020 19:27

Шта кажу пекари?"Нећемо посупити хљеб",али зато "смањују на тежини". Преспеш из шупљег у празно.

ОДГОВОРИТЕ