Табаковић открио: Судијама се "штимају" предмети (ВИДЕО)

"Морамо почети прво од Високог судског и тужилачког савјета (ВСТВ), познате су те силне афере, што је стварно недопуштено. Да је то у било којој европској земљи, данас би цијели ВСТС већ поднио оставку, на челу са предсједником Миланом Тегелтијом", мишљења је судија Табаковић.

Босна и Херцеговина 07.12.2020 | 22:48
Табаковић открио: Судијама се "штимају" предмети (ВИДЕО)

Судија Основног суда у Брчко дистрикту Недељко Табаковић на саслушању пред Привременом истражном комисијом Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине за утврђивање стања у правосудним институцијама, казао је како је стање у правосуђу катастрофално, да су неопходне корјените промјене и да се дешавају неправилности око избора судија за одређене предмете.

Недељко Табаковић је казао да ће рећи истину о расподјели предмета, иако ће послије тога он вјероватно сносити посљедице.

"Како се то ради? ИТ техничари, запослени дакле у Суду, искључе све судије, укључе судију код којег треба да оде предмет", рекао је Табаковић комисији, додајући да особи која уноси податке у систем треба минута времена за тај унос.

Он је навео да постоји и други начин, којем се, како је казао, лично увјерио у Суду у Брчком. Ријеч је о "наговарању адвоката да тражи изузеће судије у предмету у ком желе другог судију", појаснио је он.

"Предсједник Суда рјешава, изузима се. Предсједник Суда има право да каже кроз ЦМС којег ће судију и подводи под то коме треба. Ето шта се дешава у пракси. Ја вам говорим све из праксе", казао је судија Табаковић.

Он је истакао да је стање у правосудном систему катастрофално и захтијева корјените промјене.

"Морамо почети прво од Високог судског и тужилачког савјета (ВСТВ), познате су те силне афере, што је стварно недопуштено. Да је то у било којој европској земљи, данас би цијели ВСТС већ поднио оставку, на челу са предсједником Миланом Тегелтијом", мишљења је судија.

Као основни проблем он наводи Закон о ВСТС-у који је потребно измијенити.

"Не козметичке, него корјените измјене", рекао је, додајући како је према њему спорно то што Тегелтија кроз измјене жели да "подвали" члан 62. који је споран.

Чланови Истражне комисије Бранислав Бореновић и Алма Чоло казали су судији Табаковићу да је његово свједочење детаљно и да даје много одговора о дешавањима у правосуђу.

Одговарајући на упит Чоло, Табаковић је навео да је тачно да је Тегелтија именован за предсједника Суда у коме није био судија, него да је на то мјесто дошао са позиције тужиоца. Према Закону о ВСТВ-у, предсједник суда се бира из судија које су радиле на том суду.

"Јесте, дакле тачно је оно што му је Бранко Перић рекао да није радио на предметима, да није доносио пресуде", казао је он.

Судија Државног суда Драгомир Вукоје је изјавио данас пред Истражном комисијом како приједлози у "Трећем годишњем извјештају о одговору правосуђа на корупцију: Синдром некажњивости" Мисије ОЕБС-а у БиХ, који се односе на додатне едукације носилаца правосудних функција, неће знатно побољшати стање у правосуђу, како предвиђа документ.

"Ја нећу бити од тих који ће, као неки моји претходници, бити изричито критичан према раду ВСТС-а. Мислим да то не би било коректно, на крају није ни тачно, из разлога што се прилично ради", казао је Вукоја.

На питање члана комисије Златана Делића да ли би подржао увођење додатних механизама у циљу провјере или контроле у раду правосуђа, он је рекао да као судија никада неће моћи подржати контролу или надзор у том смислу.

"Ја сам више за формат дијалога, гдје ће свако са своје стране видјети проблем из свог угла, то је више демократски", одговорио је судија.

Чланови комисије су презентовали одређене податке из извјештаја ОЕБС-а, а који се односе на број подигнутих оптужница за тешки криминал, на што је судија Вукоја казао да су имали бољу саговорницу за то питање, главну тужитељицу, те да је она одговорна за тај дио.

Он као судија државног суда, како је рекао, сматра да се предмети воде у ефикасним и економичним роковима, односно да се одвијају према закону и да се питање о дуготрајности поступака не треба постављати за Суд у којем је он судија.

Привремену истражну комисију основао је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ са циљем да истражи стање у правосудним институцијама у држави, с посебним освртом, како је најављено, на способност Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) да судјелује у процесима неопходним на путу ка чланству у Европској унији.

Осим Дамира Арнаута, који предсједава Комисијом, у њој су још Златан Бегић, Бранислав Бореновић, Алма Чоло, Зукан Хелез, Мирјана Маринковић-Лепић, Драган Мектић и Мира Пекић.

Према званичном распореду, Комисија наставља рад сутра, 8. децембра саслушањем представника Друштва новинара БиХ.

(Детектор.ба) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Ревизија

07.12.2020 22:31

Треба урадити ревизију у Основним суду у Бањој Луци јер Милан Тегелтија је све стимао за паре и по директиви Милорада Додика,а због тих прљавих послова га је Милорад Додик и поставио за председника суда. У основном суду у Бањалуци 70% пресуда нису регуларне. Милан Тегелтија је поставио свог кума Владу Јуришића за секретара суда, а Владо мема регуларно заврсену ни средњу школу, е сад тај исти Владо говори судијама кога да осуде а кога да ослободе, изврсава наређења кума Милана Тегелтије. Треба само саслушати судију Светозара Бајића па да исприча какве је директиве дибијао и од кога. Основни Суд и Окружно тужилаштво у Бањалуци су брука и срамота Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Ревизија

08.12.2020 04:48

Надам се бар да ће по први пут високи судски и тужилачки савјет изабрати за главног тужиоца окружног тужилаштва Бања Лука професионалца пошто Лепир иде у пензију.

Name

Ре

08.12.2020 08:07

Ма то је јасно као дан. Ено тузитељице Славице Матијаш све иједна њена оптужница је без покрића. Матијашева је тужилац у служби организованог криминала. Ови кримоси из правосуђа су гори од Додика и црвене секте јер Додик је болесни клептоман и то се зна, њега је требало давно санкционисати, али овај олош из правосуђа који је пристао на Додимов криминал треба на дугогодишње казне затвора за примјер будућим генерацијама.

Name

Ана

08.12.2020 14:01

Кко да они буди цасне судије када су свој дио узели и сада морају све слуцајеве да затаскавају каким се казе јјер ако то не буду радили бајаце одузет лову и јос одосе у затвор.

Name

Ре за ре

08.12.2020 15:42

Ау.... Славица Матијаш је посебна прича и велика срамота правосуђа....

Name

Теслић

09.12.2020 17:57

Ревизија,није само,Бања Лука у питању, Свугдје свугдје,је исто. Улазим у десету годину од како тражим правду за убијену Мајку и Брата,али све је намјештено,Убица добије 3 три мјесеца Затвора,није био нити један један дан,,А све Захваљујући Предсједници Суда у Теслић,Љиљани Милановић,и њеном Рођеном рођаку Од ујака Син Ненаду Ковач евицу ,Који скупа са Предсједником Окружног тужилаштва у Добоју У то вријеме све Конструирају,,узимају и од Окривљеног новце прво Ковачевић , Чакајуци док Мемић Салих оде у Пензију и отвори Адвокатску Канцеларију и преузме Да брани Убицу Моје мајке обрата.Дакле сам против своје оптужнице коју је написао,а Подписсла Жељка Радовиц којој је оставио своју Фотељу,и да не одуговлачим Намјештају судију Ирму Бламбиц која све то побија. и досуђује у корист убице моје Мајке и Брата тако тако да су нас приморали да платимо Ивици и Његовом Адвокату Мемић Салиху 7560 КМ.за његову душевну бол,а за узврат убица мојој Сестри псује Мајку коју је он Убио.Имат ога још на 500 страница,Овдје је све Корумпирано Мафија је свугдје Све сам прошао идем у Стразбуг.А овој правосудно ј јмафији треба стати ногом за Врат.

Name

Хааахах

07.12.2020 22:58

Ста казес? Ста си рекла?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2020 06:33

Највисе је ту Срба православаца , кои славе славу.

Name

Тадија

08.12.2020 00:17

Ово је хорор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

08.12.2020 04:41

Све се препушта моралу функционера. Као Европски закони.Нема од тог ништа. Додик се иживљава и понижава дваког живог.Ником ништа. Високи представник има више посла сад да санкционише него прије. Само што му више смета табла на Студентском дому него лоповлуци власти.Нисам паметан,незнам.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

добој

08.12.2020 05:58

Па хоцели ико реаговати, док се они надмудрују народ трпи, народ Милораде који који излази на изборе па се ти чуди, ШТА БИ. подузмите несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

08.12.2020 06:23

Постоји ли ишта у институцијама Републике Српске, а и БиХ, да није криминал и брука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

08.12.2020 07:12

највећи криминалци су у тужилаштву у Брчком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ба

08.12.2020 07:52

СУД У БЛ ЈЕ ЗАПОСЛИО СВУ ЊИХОВУ ДЈЕЦУ РОДЗАКЕ И ТО ТРЕБА ИСПИТАТ А НИСТА НЕРАДЕ А СУДИЈЕ ПРЕЛАЗЕ ИЗ ЈЕДНОГ У ДРУГИ СУД ГДЈ ЈЕ ВЕЦА ПЛАТА ПРИВРЕДНИ СУД СТА РАДИ СЈЕДЕ ПРИМАЈУ ПЛАТЕ И РАЗВЛАЦЕ ПРЕДМЕТЕ ПО ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ПОСЛИЈЕ ГОДИНЕ ЗАСТАРИ СВЕСВЕ ПРЕЦЕДНИКЕ СМЈЕНИТИ ЦЈЕЛО ВСТ ПТЕГЛЕДАТИ УЦИНКОВОТОСТ СУДИЈА СМАЊИТИ ОХ ИМА ИХ ПРЕВИСЕ ТУЗИОЦЕ ТАКОДЗЕ ИМАЈУ ПЛАЗЕ ЗА МАСЕ УСЛОВЕ НЕНОРМАЛНЕ И ЈОС ПРИМАЈУ МИТО СРАМОТА КОРЈЕНИТА ПРОМЈЕНА СУДСТВА ЗДРАВСТВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иха!

08.12.2020 07:57

Док не добије ко по лабрњи, бахатост је преправила судство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Долар

08.12.2020 09:08

То и птице ба грани знају да се договарају пресуде које немају везе са законом и доказима само лова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југо моја

08.12.2020 17:49

Зато моја мајка није вратила стан у Сарајеву, зато мој отац није добио купљену очевину (купио од особе којој је отац продао). Зато ми неки жалимо за Југославијом јер смо тамо били сигурни и имали све, а данас животаримо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

08.12.2020 20:05

Све судије које су понијеле своје карактерно сеоце на факултет, умјесто да га оставе кући, почистити у тој мјери да нико не пожели уписати право. Закон треба плашити бахате и непослушне, а не писмене и поштене

ОДГОВОРИТЕ