"Подржавам нови аранжман са ММФ-ом"

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда изјавио је да подржава нови аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) јер доноси и потребне реформе.

Босна и Херцеговина 07.12.2020 | 11:06
"Подржавам нови аранжман са ММФ-ом"

Подржавам нови аранжман са ММФ јер доноси и потребне реформе на које се некада лакше одлучимо уз туђу помоћ. Ипак, све је на нама да договоримо и реализујемо. У овој фази договора важно је повести рачуна о сваком детаљу јер не желим да послије буде како се нешто може тумачити овако или онако – рекао је Беванда за Вечерњи лист.

Он је истакао да увијек инсистира да се прво поштује Устав и закон, па онда договор уклапати у те оквире.

– Битно је да се постигне договор о сваком кредитном уговору и зато се и преговара, зато се укључују сви нивои власти које су корисници кредита. Код ММФ имамо меморандум и писмо намјере и важно је све прецизно дефинисати да се не споримо о расподјели као прошли пут и да се, најблаже речено, брукамо – навео је Беванда.

Он је рекао да је имао састанке са извршним директором ММФ Пулом Хилберсом и шефом Мисије Мартином Петријем са којим је разговарао о новом аранжману.

– Судећи према изјавама и неким заједничким састанцима, прихватљив је и аранжман и одреднице из Писма намјере и за остале учеснике, јер, напомињем, да новац из аранжмана са ММФ користе ентитети, уплаћује се на њихове рачуне – навео је Беванда.

Он је објаснио да БиХ тражи склапање тридесетшестомјесечног проширеног аранжмана са ММФ у вриједности око 1,5 милијарди КМ.

– То што нам квази-аналитичари, пропали политичари и економисти ван струке говоре да није моменат, не значи ништа, осим политикантства. Нити смо претјерано задужена земља, нити би ММФ са нама улазио у такав аранжман, као ни остале финансијске институције. Редовно враћамо кредите и није у питању наша финансијска стабилност – нагласио је Беванда.

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ас

07.12.2020 10:16

Јели пито Цовица или је излетио ко ждријебе пред руду ??!!Посто му је Цивиц заузет муљзом око избора у Мостару!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

07.12.2020 10:25

Дјелом тачно речено сто се тиче ММФ -а неби улазио у аранжмане тачно да немамо ону чувену залиху средстава у банци коју недавно Додик помету да би могла да се смањи и “убаци” у БиХ али не у привреду(а може и теоретски да се каже )практично да попуни “буџетске рупе”!Кад се то каже грађанима онда се прича штима о економској стабилности БиХ Беванда можда може у сликовницама (за малу дјецу)представљати!Које ли ироније ако је и од Беванде превише је!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

07.12.2020 10:33

Кад овако изјаве "аранжман" за задузивање пуно боље звуци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

07.12.2020 10:34

Нормално да вјецни подрзава Ммф,Хрвати су угрозени , са толико малим процентом зивља дрзе у БиХ толике вазне функције а Јос лагано Ауди возика према Сплиту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

балкан

07.12.2020 10:34

препоруцујем ММФ-у да једини увјет буде да це доци паре али уколико Додик,Цовиц,Изетбеговиц и сви који су на власти у задњи 25 година буду уклоњени и забрањено им било која функција тек онда би могло да се види неки напредак и неке позитивне прољене ! али све док је та секта ту нема свјетла на крају тунела!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

07.12.2020 11:43

Ја не подржавам ниједан кредит да икада више дође од ММФа, јер ћете истог дана ако дође у БиХ све покрасти.

Name

Ре балканац

07.12.2020 13:37

Па драги цовјеце ако њих уклонимо са власти стаце нам онда те паре од ммф.јер коце то толоко покрасти без њх .они су експерти за то.онису вец израцунали коце колико да лапне.

Name

Ау

07.12.2020 11:46

Овсј вјецити фикус би самоо кредитаа а народе има ли ко да им забрани кредите ?????!!!овај народ нема ниста од тога а морају врацати и зиви и неродјени !!па ово је лударааа Балканска!!!политицари тороводје у затвор и врацсње покраденог и отетог и пунити фондове з опоравак овог јадног опљацканиг народа!!! Мостарци пазите се Цовица и Додига покрасце всм гласове!!!!угледајтее се на Црну Гору!!!!упамет!!политицка багра бслканскаа харааа!!у 21 вијеку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

07.12.2020 12:10

Ти у зивоту подрзавас само паре које добијате од овог постеног и напаценог народа,ти си прави паразит и ниста не радис за добро овог народа,вец само за себе и те хостаплере око себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

07.12.2020 12:28

Када је узимати паре од ММФ-а,Беванди и хдз-у нема препрека ни блокада,а 2 године нема формиране владе дрзаве,блокирају све сто могу блокирати(ХДЗ)али и уз сагласност остале двојице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

07.12.2020 15:18

Е да има овај ММФ имало памети неби дао ни паре овом олошу овде али и они су лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостарац

07.12.2020 15:37

Нема ништа од овога, услов ј нова влада ФБиХ, пушта ХДЗ пробне балоне да види, Додику паре требају ови то знају ин сад ће уцјењивати

ОДГОВОРИТЕ