"Podržavam novi aranžman sa MMF-om"

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je da podržava novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jer donosi i potrebne reforme.

Bosna i Hercegovina 07.12.2020 | 11:06
"Podržavam novi aranžman sa MMF-om"

Podržavam novi aranžman sa MMF jer donosi i potrebne reforme na koje se nekada lakše odlučimo uz tuđu pomoć. Ipak, sve je na nama da dogovorimo i realizujemo. U ovoj fazi dogovora važno je povesti računa o svakom detalju jer ne želim da poslije bude kako se nešto može tumačiti ovako ili onako – rekao je Bevanda za Večernji list.

On je istakao da uvijek insistira da se prvo poštuje Ustav i zakon, pa onda dogovor uklapati u te okvire.

– Bitno je da se postigne dogovor o svakom kreditnom ugovoru i zato se i pregovara, zato se uključuju svi nivoi vlasti koje su korisnici kredita. Kod MMF imamo memorandum i pismo namjere i važno je sve precizno definisati da se ne sporimo o raspodjeli kao prošli put i da se, najblaže rečeno, brukamo – naveo je Bevanda.

On je rekao da je imao sastanke sa izvršnim direktorom MMF Pulom Hilbersom i šefom Misije Martinom Petrijem sa kojim je razgovarao o novom aranžmanu.

– Sudeći prema izjavama i nekim zajedničkim sastancima, prihvatljiv je i aranžman i odrednice iz Pisma namjere i za ostale učesnike, jer, napominjem, da novac iz aranžmana sa MMF koriste entiteti, uplaćuje se na njihove račune – naveo je Bevanda.

On je objasnio da BiH traži sklapanje tridesetšestomjesečnog proširenog aranžmana sa MMF u vrijednosti oko 1,5 milijardi KM.

– To što nam kvazi-analitičari, propali političari i ekonomisti van struke govore da nije momenat, ne znači ništa, osim politikantstva. Niti smo pretjerano zadužena zemlja, niti bi MMF sa nama ulazio u takav aranžman, kao ni ostale finansijske institucije. Redovno vraćamo kredite i nije u pitanju naša finansijska stabilnost – naglasio je Bevanda.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

As

07.12.2020 10:16

Jeli pito Covica ili je izletio ko ždrijebe pred rudu ??!!Posto mu je Civic zauzet muljzom oko izbora u Mostaru!

ODGOVORITE
Name

Sa

07.12.2020 10:25

Djelom tačno rečeno sto se tiče MMF -a nebi ulazio u aranžmane tačno da nemamo onu čuvenu zalihu sredstava u banci koju nedavno Dodik pometu da bi mogla da se smanji i “ubaci” u BiH ali ne u privredu(a može i teoretski da se kaže )praktično da popuni “budžetske rupe”!Kad se to kaže građanima onda se priča štima o ekonomskoj stabilnosti BiH Bevanda možda može u slikovnicama (za malu djecu)predstavljati!Koje li ironije ako je i od Bevande previše je!!

ODGOVORITE
Name

Jing jang

07.12.2020 10:33

Kad ovako izjave "aranžman" za zaduzivanje puno bolje zvuci!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

07.12.2020 10:34

Normalno da vjecni podrzava Mmf,Hrvati su ugrozeni , sa toliko malim procentom zivlja drze u BiH tolike vazne funkcije a Jos lagano Audi vozika prema Splitu.

ODGOVORITE
Name

balkan

07.12.2020 10:34

preporucujem MMF-u da jedini uvjet bude da ce doci pare ali ukoliko Dodik,Covic,Izetbegovic i svi koji su na vlasti u zadnji 25 godina budu uklonjeni i zabranjeno im bilo koja funkcija tek onda bi moglo da se vidi neki napredak i neke pozitivne proljene ! ali sve dok je ta sekta tu nema svjetla na kraju tunela!

ODGOVORITE
Name

RE

07.12.2020 11:43

Ja ne podržavam nijedan kredit da ikada više dođe od MMFa, jer ćete istog dana ako dođe u BiH sve pokrasti.

Name

Re balkanac

07.12.2020 13:37

Pa dragi covjece ako njih uklonimo sa vlasti stace nam onda te pare od mmf.jer koce to toloko pokrasti bez njh .oni su eksperti za to.onisu vec izracunali koce koliko da lapne.

Name

Au

07.12.2020 11:46

Ovsj vjeciti fikus bi samoo kreditaa a narode ima li ko da im zabrani kredite ?????!!!ovaj narod nema nista od toga a moraju vracati i zivi i nerodjeni !!pa ovo je ludaraaa Balkanska!!!politicari torovodje u zatvor i vracsnje pokradenog i otetog i puniti fondove z oporavak ovog jadnog opljackanig naroda!!! Mostarci pazite se Covica i Dodiga pokrasce vsm glasove!!!!ugledajtee se na Crnu Goru!!!!upamet!!politicka bagra bslkanskaa haraaa!!u 21 vijeku

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

07.12.2020 12:10

Ti u zivotu podrzavas samo pare koje dobijate od ovog postenog i napacenog naroda,ti si pravi parazit i nista ne radis za dobro ovog naroda,vec samo za sebe i te hostaplere oko sebe

ODGOVORITE
Name

Bosanac

07.12.2020 12:28

Kada je uzimati pare od MMF-a,Bevandi i hdz-u nema prepreka ni blokada,a 2 godine nema formirane vlade drzave,blokiraju sve sto mogu blokirati(HDZ)ali i uz saglasnost ostale dvojice

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

07.12.2020 15:18

E da ima ovaj MMF imalo pameti nebi dao ni pare ovom ološu ovde ali i oni su lopovi.

ODGOVORITE
Name

Mostarac

07.12.2020 15:37

Nema ništa od ovoga, uslov j nova vlada FBiH, pušta HDZ probne balone da vidi, Dodiku pare trebaju ovi to znaju in sad će ucjenjivati

ODGOVORITE