Стање у правосуђу лоше, тужилаштва најслабија карика

Пријаву против десетак тужилаца међу којима су и главни окружни тужиоци, главни републички тужилац, тужиоци из посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала поднио је Центар за хуману политику из Добоја. Пријаве је скупштинском одбору, парламентарној комисији на нивоу БиХ и министарству правде Српске поднесена у августу и за сада је било каквог одговора.

Република Српска 06.12.2020 | 20:09
Стање у правосуђу лоше, тужилаштва најслабија карика

Тужиоци су пријављени због опструисања истрага, противзаконитог обустављања истрага и уопште због рада не у интересу друштва већ појединаца. 
Тужиоци су пријављени и због непостојања резултата истрага убистава Милана Вукелића, Давида Драгичевића, Срђана Кнежевића, Ристе Југовића, Жељка Марковића и других. Из Центра за хуману политику за БН кажу да не очекују превише од пријаве али да се о томе мора говорити без обзира на изостанак реакције.

Надлежне институције нису нам одговориле на нашу пријаву јер по овој пријави практично нико не моће поступати прије него што се десе системске промјене, Момир Дејановић из Центара за хуману политику.

Дејановић каже да је стање у правосуђу Републике Српске двадесет година изузетно лоше а да су тужилаштва најслабија карика као и да је неопходна реформска промјена правосудног система. 
Бн сазнаје да Одбор за политички систем, правосуђе и управу Народне скупштине Републике Српске од августа није ни засједао тако да није ни могао да расправља о пријави против тужилаца.
Посланик Давор Шешић тврди да је правосуђе у БиХ на најнижим гранама а да је огледало ситуација у Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

“ВСТС који би требало да води рачуна о томе како раде судије и тужиоци, и сам се бави корупцијом, сматра Давор Шешић, посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

Из бањалучког Окружног тужилаштва, Републичког тужилаштва и Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала нису одговорили на наш захтјев да прокоментаришу пријаву против својих тужилаца. Нису нам одговорили ни из Министарства правде Републике Српске. Ово Министарство, иначе, прије неколико дана су за ћутање, одобравање и нереакцију оптужили из неформалне групе Правда за Давида. Они питају зашто министарство ћути на небројене пријаве против грађана од стране полиције, а које редовно падају на судовима. 

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Тузилац

06.12.2020 19:56

Посебно одјељења за сакривање а не сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала је центар блокаде тузилацког система и треба га под хитно укинути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ханибал

06.12.2020 21:53

Тужилаштва су се претворила у АДВОКАТСКЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ мафијашког режима од врха до мјесне заједнице.Зашто МУП РС не показује интересовање за окончане истраге на подруцју Добоја или имају одличну сарадњу са тегелтијиним пијуном радовић жељком

Name

кока

07.12.2020 07:09

Институције су легла криминала!

Name

Тооо

06.12.2020 20:13

Народе опаметите се,све треба оцистити и довести нове постене људе,багра куци доста висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелка

07.12.2020 06:41

Ваљда у затворе, ниста куци а пре тога порекло имовине на сунце

Name

Станко

06.12.2020 22:30

Посебно одјељене за сузбијање криминала и корупције под хитно укинути зато сто није подигло ни једну оптузницу против судија који су злоупотријебили слузбени полозај такодје увести тијело коме це судије и тузиоци одговарати због злоупотрба полозаја колико ја видим ко је год критиковао правосудје напакована му је тузба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бадо

06.12.2020 23:53

Ставите странце на врх правде па цете онда видјети како је има. Назалост само тако и мирна Босна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасада

07.12.2020 04:42

Судије и тужиоци су највећи лопови. То је написмена банда која самовољно суди. База за избор судија и тужилаца је уска од окота њиховог и од политичара,зато су нестручни јер се не бирају добри правници већ окот курви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

07.12.2020 05:45

Мафија,подземље раде дуго и у уредјеним државама док их непохапсе.Код нас су лопови ти људи који би требали да хапсе.Ко кога да хапси? Сам себе? ха ха ха .Па Додик је сам себе тужио да би показао да је то млаћење празне сламе што опозиција тужава владајуће. Власт је једна организована мафија по узору на Алибабу .

ОДГОВОРИТЕ