Stanje u pravosuđu loše, tužilaštva najslabija karika

Prijavu protiv desetak tužilaca među kojima su i glavni okružni tužioci, glavni republički tužilac, tužioci iz posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala podnio je Centar za humanu politiku iz Doboja. Prijave je skupštinskom odboru, parlamentarnoj komisiji na nivou BiH i ministarstvu pravde Srpske podnesena u avgustu i za sada je bilo kakvog odgovora.

Republika Srpska 06.12.2020 | 20:09
Stanje u pravosuđu loše, tužilaštva najslabija karika

Tužioci su prijavljeni zbog opstruisanja istraga, protivzakonitog obustavljanja istraga i uopšte zbog rada ne u interesu društva već pojedinaca. 
Tužioci su prijavljeni i zbog nepostojanja rezultata istraga ubistava Milana Vukelića, Davida Dragičevića, Srđana Kneževića, Riste Jugovića, Željka Markovića i drugih. Iz Centra za humanu politiku za BN kažu da ne očekuju previše od prijave ali da se o tome mora govoriti bez obzira na izostanak reakcije.

Nadležne institucije nisu nam odgovorile na našu prijavu jer po ovoj prijavi praktično niko ne moće postupati prije nego što se dese sistemske promjene, Momir Dejanović iz Centara za humanu politiku.

Dejanović kaže da je stanje u pravosuđu Republike Srpske dvadeset godina izuzetno loše a da su tužilaštva najslabija karika kao i da je neophodna reformska promjena pravosudnog sistema. 
Bn saznaje da Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu Narodne skupštine Republike Srpske od avgusta nije ni zasjedao tako da nije ni mogao da raspravlja o prijavi protiv tužilaca.
Poslanik Davor Šešić tvrdi da je pravosuđe u BiH na najnižim granama a da je ogledalo situacija u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

“VSTS koji bi trebalo da vodi računa o tome kako rade sudije i tužioci, i sam se bavi korupcijom, smatra Davor Šešić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Iz banjalučkog Okružnog tužilaštva, Republičkog tužilaštva i Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala nisu odgovorili na naš zahtjev da prokomentarišu prijavu protiv svojih tužilaca. Nisu nam odgovorili ni iz Ministarstva pravde Republike Srpske. Ovo Ministarstvo, inače, prije nekoliko dana su za ćutanje, odobravanje i nereakciju optužili iz neformalne grupe Pravda za Davida. Oni pitaju zašto ministarstvo ćuti na nebrojene prijave protiv građana od strane policije, a koje redovno padaju na sudovima. 

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Tuzilac

06.12.2020 20:56

Posebno odjeljenja za sakrivanje a ne suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala je centar blokade tuzilackog sistema i treba ga pod hitno ukinuti.

ODGOVORITE
Name

Hanibal

06.12.2020 22:53

Tužilaštva su se pretvorila u ADVOKATSKE KANCELARIJE mafijaškog režima od vrha do mjesne zajednice.Zašto MUP RS ne pokazuje interesovanje za okončane istrage na podrucju Doboja ili imaju odličnu saradnju sa tegeltijinim pijunom radović željkom

Name

koka

07.12.2020 08:09

Institucije su legla kriminala!

Name

Tooo

06.12.2020 21:13

Narode opametite se,sve treba ocistiti i dovesti nove postene ljude,bagra kuci dosta vise.

ODGOVORITE
Name

Jelka

07.12.2020 07:41

Valjda u zatvore, nista kuci a pre toga poreklo imovine na sunce

Name

Stanko

06.12.2020 23:30

Posebno odjeljene za suzbijanje kriminala i korupcije pod hitno ukinuti zato sto nije podiglo ni jednu optuznicu protiv sudija koji su zloupotrijebili sluzbeni polozaj takodje uvesti tijelo kome ce sudije i tuzioci odgovarati zbog zloupotrba polozaja koliko ja vidim ko je god kritikovao pravosudje napakovana mu je tuzba

ODGOVORITE
Name

Bado

07.12.2020 00:53

Stavite strance na vrh pravde pa cete onda vidjeti kako je ima. Nazalost samo tako i mirna Bosna

ODGOVORITE
Name

Ambasada

07.12.2020 05:42

Sudije i tužioci su najveći lopovi. To je napismena banda koja samovoljno sudi. Baza za izbor sudija i tužilaca je uska od okota njihovog i od političara,zato su nestručni jer se ne biraju dobri pravnici već okot kurvi.

ODGOVORITE
Name

Fenix

07.12.2020 06:45

Mafija,podzemlje rade dugo i u uredjenim državama dok ih nepohapse.Kod nas su lopovi ti ljudi koji bi trebali da hapse.Ko koga da hapsi? Sam sebe? ha ha ha .Pa Dodik je sam sebe tužio da bi pokazao da je to mlaćenje prazne slame što opozicija tužava vladajuće. Vlast je jedna organizovana mafija po uzoru na Alibabu .

ODGOVORITE