Откривен лијек који за 24 сата спрјечава ширење короне

Лијечење инфекције вирусом САРС-ЦоВ-2 новим антивиралним лијеком Молнупиравиром у потпуности сузбија пренос вируса у року од 24 сата, објавили су истражитељи Института за биомедицинску науку на америчком Универзитету Георгиа, објављено је на службеној wеб страници ове установе.

Свијет 04.12.2020 | 16:21
Откривен лијек који за 24 сата спрјечава ширење короне

Група стручњака предвођена др. Рицхардом Племпером, угледним универзитетским професором, је оригинално открила како овај лијек има дејство против вируса грипе, а касније исти лијек примијенила на вирусу САРС-ЦоВ-2.

"Ово је прва проба оралног лијека који брзо блокира пријенос САРС-ЦоВ-2", рекао је Племпер. "МК-4482 / ЕИДД-2801 могао би промијенити ситуацију."

Прекид широкораспрострањеног пријеноса корона вируса у заједници док се ишчекује масовна вакцинација од огромне је важности у борби против Цовид-19 и за ублажавање катастрофалних посљедица пандемије.

Будући да се лијек може узимати на уста, лијечење се може започети у раној фази, због потенцијално троструке користи: инхибирати напредовање пацијента до тешке болести, скратити заразну фазу како би се олакшала емоционална и социоекономска накнада дуљег изолирања пацијента и брзо смиривање избијања локалних епидемија.

"Рано смо примијетили да МК-4482 / ЕИДД-2801 има дјеловање широког спектра против респираторних РНА вируса и да лијечење заражених животиња уносећи им лијек на уста смањује количину распрострањених вирусних честица, драматично смањујући пријенос" рекао је Племпер. "Ова својства учинила су МК-4482 / ЕИДД / 2801 снажним кандидатом за фармаколошку контролу ЦОВИД-19."

У студији објављеној у Натуре Мицробиологy, Племперов тим пренамијенио је МК-4482 / ЕИДД-2801 против САРС-ЦоВ-2 употријебивши вјеверицу као модел за испитивање учинка лијека на заустављање ширења вируса.

"Вјерујемо да су вјеверице релевантан модел пријеноса јер лако шире САРС-ЦоВ-2, али углавном не развијају озбиљну болест, која јако подсјећа на ширење САРС-ЦоВ-2 у младих одраслих особа", рекао је др. Роберт Цоx, ко-аутор студије.

Истраживачи су заразили вјеверицу с САРС-ЦоВ-2 и започели лијечење с МК-4482 / ЕИДД-2801 а животиња је почела испуштати вирус из носа.

"Када смо у истом кавезу заједно смјестили заражене, а затим лијечили изворне животиње с необрађеним контактним вјеверицама, нити један од контаката није се заразио", рекао је Јосеф Wолф, докторанд у лабораторију Племпер и учесник студије.

Ако се ови подаци засновани на вјеверицама пренесу на људе, болесници с ЦОВИД-19 лијечени лијеком могу постати неинфективни у року од 24 сата након почетка лијечења.

МК-4482 / ЕИДД-2801 налази се у напредним клиничким испитивањима фазе ИИ / ИИИ против инфекције САРС-ЦоВ-2.

(Н1)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Др Пркно

04.12.2020 15:40

Испитивања це трајати три године и онда цијена 700 еура

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаз

04.12.2020 20:49

Котона = лаз. А ови сто мисле да то стватно постоји па нека се позабаве мало озбиљније и собом, а и са својима које су послали у болницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе помози

05.12.2020 05:04

Јадан је цовек, зивотиња, инсекти и остала зива створења на планети.

ОДГОВОРИТЕ