Otkriven lijek koji za 24 sata sprječava širenje korone

Liječenje infekcije virusom SARS-CoV-2 novim antiviralnim lijekom Molnupiravirom u potpunosti suzbija prenos virusa u roku od 24 sata, objavili su istražitelji Instituta za biomedicinsku nauku na američkom Univerzitetu Georgia, objavljeno je na službenoj web stranici ove ustanove.

Svijet 04.12.2020 | 16:21
Otkriven lijek koji za 24 sata sprječava širenje korone

Grupa stručnjaka predvođena dr. Richardom Plemperom, uglednim univerzitetskim profesorom, je originalno otkrila kako ovaj lijek ima dejstvo protiv virusa gripe, a kasnije isti lijek primijenila na virusu SARS-CoV-2.

"Ovo je prva proba oralnog lijeka koji brzo blokira prijenos SARS-CoV-2", rekao je Plemper. "MK-4482 / EIDD-2801 mogao bi promijeniti situaciju."

Prekid širokorasprostranjenog prijenosa korona virusa u zajednici dok se iščekuje masovna vakcinacija od ogromne je važnosti u borbi protiv Covid-19 i za ublažavanje katastrofalnih posljedica pandemije.

Budući da se lijek može uzimati na usta, liječenje se može započeti u ranoj fazi, zbog potencijalno trostruke koristi: inhibirati napredovanje pacijenta do teške bolesti, skratiti zaraznu fazu kako bi se olakšala emocionalna i socioekonomska naknada duljeg izoliranja pacijenta i brzo smirivanje izbijanja lokalnih epidemija.

"Rano smo primijetili da MK-4482 / EIDD-2801 ima djelovanje širokog spektra protiv respiratornih RNA virusa i da liječenje zaraženih životinja unoseći im lijek na usta smanjuje količinu rasprostranjenih virusnih čestica, dramatično smanjujući prijenos" rekao je Plemper. "Ova svojstva učinila su MK-4482 / EIDD / 2801 snažnim kandidatom za farmakološku kontrolu COVID-19."

U studiji objavljenoj u Nature Microbiology, Plemperov tim prenamijenio je MK-4482 / EIDD-2801 protiv SARS-CoV-2 upotrijebivši vjevericu kao model za ispitivanje učinka lijeka na zaustavljanje širenja virusa.

"Vjerujemo da su vjeverice relevantan model prijenosa jer lako šire SARS-CoV-2, ali uglavnom ne razvijaju ozbiljnu bolest, koja jako podsjeća na širenje SARS-CoV-2 u mladih odraslih osoba", rekao je dr. Robert Cox, ko-autor studije.

Istraživači su zarazili vjevericu s SARS-CoV-2 i započeli liječenje s MK-4482 / EIDD-2801 a životinja je počela ispuštati virus iz nosa.

"Kada smo u istom kavezu zajedno smjestili zaražene, a zatim liječili izvorne životinje s neobrađenim kontaktnim vjevericama, niti jedan od kontakata nije se zarazio", rekao je Josef Wolf, doktorand u laboratoriju Plemper i učesnik studije.

Ako se ovi podaci zasnovani na vjevericama prenesu na ljude, bolesnici s COVID-19 liječeni lijekom mogu postati neinfektivni u roku od 24 sata nakon početka liječenja.

MK-4482 / EIDD-2801 nalazi se u naprednim kliničkim ispitivanjima faze II / III protiv infekcije SARS-CoV-2.

(N1)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dr Prkno

04.12.2020 15:40

Ispitivanja ce trajati tri godine i onda cijena 700 eura

ODGOVORITE
Name

laz

04.12.2020 20:49

Kotona = laz. A ovi sto misle da to stvatno postoji pa neka se pozabave malo ozbiljnije i sobom, a i sa svojima koje su poslali u bolnicu.

ODGOVORITE
Name

Boze pomozi

05.12.2020 05:04

Jadan je covek, zivotinja, insekti i ostala ziva stvorenja na planeti.

ODGOVORITE