Успјешно уграђен пејсмејкер у ковид болници у Бијељини

Тим љекара и анестезиолога Болнице "Свети врачеви" у Бијељини успјешно је у ковид болници имплантирао привремени пејсмејкер пацијенткињи са акутним инфарктом миокарда која је позитивна на вирус корона, саопштено је из Болнице.

Република Српска 04.12.2020 | 14:53
Успјешно уграђен пејсмејкер у ковид болници у Бијељини

На челу тима био је интервентни кардиолог Александар Јањичић, начелник Одјељења за интернистичке гране и начелник ковид болнице, а интервенција је без компликација обављена у Јединици за интензивну његу ковид два болнице.

"Ријеч је о шездесетдвогодишњој пацијенткињи са знацима субакутног инфаркта миокарда, који је проузроковао успорење рада срца по типу блока трећег степена, што захтијева хитну имплантацију привременог пејсмјекера јер се ради о животно угрожавајућем клиничком стању које може довести до престанка рада срца", наводи се у саопштењу.

Послије интервенције, пацијенткиња се добро осјећа, хемодинамски је стабилна, нормалног притиска и срчане фрекевенце која се одржава помоћу пејсмејкера.

Привремени пејсмејкер је "мост" до уградње трајног пејсмејкера, ако клиничко стање то захтијева.

"С обзиром на то да је ријеч о пацијенткињи којој се блок трећег степена развио као посљедица инфаркта миокарда, постоји извјестан степен вјероватноће да неће бити потребе за трајним срчаним водичем", рекао је Јањичић након интервенције.

Он је навео да је уградња пејсмејкера ковид позитивном пацијенту интервенција са високим ризиком због продуженог блиског контакта медицинских радника и ковид зараженог пацијента, што носи висок ризик за контаминацију здравствених радника, а пацијент у стању хипоксије због ковида је узнемирен и постоји ризик повреде крвног суда и отежане сарадње приликом пласирања електроде.

"Услови рада су отежавајући због скученог простора, заштитне опреме која вам ускраћује мануелне способности и увијек постоји ризик да се особље зарази током интервенције, али то је наш посао и наша одговорност. Ми смо задовољни јер смо овом интервенцијом спасили један живот, то је сигурно", закључио је Јањичић.

Директор Болнице Златко Максимовић рекао је да је поносан на запослене у овој здравственој установи и на морал који је присутан у овим тешким временима, те обећава подршку руководства.

"Поносан сам на тим који је извео ову интервенцију у ковид условима, али и на све запослене у болници који желе да раде, уче и напредују. Они
увијек могу рачунати на подршку руководства болнице", рекао је Максимовић.

(Срна)  

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

цутура62@гмаил.цом

04.12.2020 14:25

свака вам цаст добри људи нека вам бог подари све нај у зивоту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

04.12.2020 14:31

Тако се ради. Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

04.12.2020 16:35

Златко је одличан менадзер. Ово се и оцекивало.

Name

за

04.12.2020 15:17

Не повјероват!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

04.12.2020 16:06

Свака цаст насим лекарима.

ОДГОВОРИТЕ