Uspješno ugrađen pejsmejker u kovid bolnici u Bijeljini

Tim ljekara i anesteziologa Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini uspješno je u kovid bolnici implantirao privremeni pejsmejker pacijentkinji sa akutnim infarktom miokarda koja je pozitivna na virus korona, saopšteno je iz Bolnice.

Republika Srpska 04.12.2020 | 14:53
Uspješno ugrađen pejsmejker u kovid bolnici u Bijeljini

Na čelu tima bio je interventni kardiolog Aleksandar Janjičić, načelnik Odjeljenja za internističke grane i načelnik kovid bolnice, a intervencija je bez komplikacija obavljena u Jedinici za intenzivnu njegu kovid dva bolnice.

"Riječ je o šezdesetdvogodišnjoj pacijentkinji sa znacima subakutnog infarkta miokarda, koji je prouzrokovao usporenje rada srca po tipu bloka trećeg stepena, što zahtijeva hitnu implantaciju privremenog pejsmjekera jer se radi o životno ugrožavajućem kliničkom stanju koje može dovesti do prestanka rada srca", navodi se u saopštenju.

Poslije intervencije, pacijentkinja se dobro osjeća, hemodinamski je stabilna, normalnog pritiska i srčane frekevence koja se održava pomoću pejsmejkera.

Privremeni pejsmejker je "most" do ugradnje trajnog pejsmejkera, ako kliničko stanje to zahtijeva.

"S obzirom na to da je riječ o pacijentkinji kojoj se blok trećeg stepena razvio kao posljedica infarkta miokarda, postoji izvjestan stepen vjerovatnoće da neće biti potrebe za trajnim srčanim vodičem", rekao je Janjičić nakon intervencije.

On je naveo da je ugradnja pejsmejkera kovid pozitivnom pacijentu intervencija sa visokim rizikom zbog produženog bliskog kontakta medicinskih radnika i kovid zaraženog pacijenta, što nosi visok rizik za kontaminaciju zdravstvenih radnika, a pacijent u stanju hipoksije zbog kovida je uznemiren i postoji rizik povrede krvnog suda i otežane saradnje prilikom plasiranja elektrode.

"Uslovi rada su otežavajući zbog skučenog prostora, zaštitne opreme koja vam uskraćuje manuelne sposobnosti i uvijek postoji rizik da se osoblje zarazi tokom intervencije, ali to je naš posao i naša odgovornost. Mi smo zadovoljni jer smo ovom intervencijom spasili jedan život, to je sigurno", zaključio je Janjičić.

Direktor Bolnice Zlatko Maksimović rekao je da je ponosan na zaposlene u ovoj zdravstvenoj ustanovi i na moral koji je prisutan u ovim teškim vremenima, te obećava podršku rukovodstva.

"Ponosan sam na tim koji je izveo ovu intervenciju u kovid uslovima, ali i na sve zaposlene u bolnici koji žele da rade, uče i napreduju. Oni
uvijek mogu računati na podršku rukovodstva bolnice", rekao je Maksimović.

(Srna)  

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

[email protected]

04.12.2020 14:25

svaka vam cast dobri ljudi neka vam bog podari sve naj u zivotu

ODGOVORITE
Name

Mirko

04.12.2020 14:31

Tako se radi. Bravo!

ODGOVORITE
Name

Milos

04.12.2020 16:35

Zlatko je odličan menadzer. Ovo se i ocekivalo.

Name

za

04.12.2020 15:17

Ne povjerovat!

ODGOVORITE
Name

Predator

04.12.2020 16:06

Svaka cast nasim lekarima.

ODGOVORITE