"Себастијан Курц није непријатељ Западног Балкана"

- Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг одбацио је критику коалиционог партнера, вицеканцелара Вернера Коглера.

Свијет 04.12.2020 | 10:23
"Себастијан Курц није непријатељ Западног Балкана"

Шаленберг је оценио да је апсурдно приказивање канцелара Себастијана Курца као непријатеља Западног Балкана.

Свађа између коалиционих партнера, Народне партије Аустрије (ОВП) и Зелених, избила је након изјаве канцелара Курца да су мигранти пореклом са Западног Балкана криви за раст броја заразе корона вирусом у Аустрији после лета.

Лидер Зелених, Коглер, казао је да је та изјава канцелара поводом најаве рестрикција приликом уласка у Аустрији за време божићних празника, неприкладна и увредљива за грађане мигрантског порекла.

Шаленберг је, с тим у вези, указао да је путовање у време пандемије опасност.

"Мобилност у доба пандемије је ризик, и то је чињеница. Чињеница је исто да је прошлог лета 75 одсто инфекција увезене из иностранства повезано са повратницима са одмора из Хрватске и држава Западног Балкана ", нагласио је он.

Шаленберг је рекао да би појачано путовање током божићних празника, посебно у земље са високим бројем заражених, могло имати фаталне последице.

"Те чињенице не мењају ништа на тесном пријатељству са Западним Балканом. Аустрија на челу са Курцом је посебан пријатељ и подржавалац држава тог региона", подвукао је он.

Шаленберг је казао да је Курц тај који се на нивоу ЕУ залагао да државе Западног Балкана добију на располагање вакцине против корона вируса.

"Од Аустрије уведена правила важе за све државе света И подједнако за све грађане у Аустрији, независно од држављанства и порекла", подвукао је он.

(Тањуг) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

БЛ

04.12.2020 09:38

Аустрија је најбоља,најцистија,најуреднија,најсреденија землла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

04.12.2020 10:10

Све што ваља у Бањалуци, грунт, Алеја,... Из доба Аустрије, значи радимо, учимо од њих, биће нам боље, имаћемо више и уређеније друштво.

Name

Мими

04.12.2020 09:49

Како да није тако,а шта је са стотинама хиљада људи који цијелу радну недељу раде у Аустрију па сваки викенд путују кући у Словачку, Мађарску,Пољску,Словенију итд... За њих ово не важи,јел они су радна снага,а последњих мјесеци балканци скоро никако не путују,а гледај шта се дешава са бројем заражених?! А колико је било љетос заражених,а одмах сте прозвали Балканце,а шта је сада!? Вријеме јесте тешко,али изјава му није коректна уопште!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мими

04.12.2020 13:46

Разумијем да никоме није пријатно бити овако прозван, имам и сам родбину у Аустрији и нервира ме прозивање и ограницавање путовања. Али је цињеница да земље Западног Балкана имају неупоредиво гору статистику обољелих од дрзава које сте набројали. Требамо се мало висе наљутити на насе институције које осим сто криве градјане и отезавају рад угоститељима не раде ама бас ниста да се изборимо са епидемијом.

Name

т

04.12.2020 10:21

МА ЈОК НИЈЕ..НИЈЕ,НИЈЕ...ТЕСКО ЊЕМУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

А,то...

04.12.2020 10:26

сто је вирус кренуо са вашег скијалишта, ником ниста, наравно криви су сви др.какве глупости из овако уређене земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ради се о

04.12.2020 11:34

" за раст броја заразе корона вирусом у Аустрији после лета."

Name

Све ок

04.12.2020 10:40

Мора долазити до размјене мишљења такоде некад и оштријих тонова на западу се то сматра нормално поготово ако се износе аргументи као доказ мишљења.Наровно не типа мисљења и начина расправљања Чак и “шакама “каквог имамо овдје јавно прзентовано видјети .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

04.12.2020 15:12

Свабама увек морамо бити криви ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

05.12.2020 11:27

Недирајте га нас Курз је добар код њега имамо све дом плату осигурање и све остало зивио он нама