"Sebastijan Kurc nije neprijatelj Zapadnog Balkana"

- Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg odbacio je kritiku koalicionog partnera, vicekancelara Vernera Koglera.

Svijet 04.12.2020 | 10:23
"Sebastijan Kurc nije neprijatelj Zapadnog Balkana"

Šalenberg je ocenio da je apsurdno prikazivanje kancelara Sebastijana Kurca kao neprijatelja Zapadnog Balkana.

Svađa između koalicionih partnera, Narodne partije Austrije (OVP) i Zelenih, izbila je nakon izjave kancelara Kurca da su migranti poreklom sa Zapadnog Balkana krivi za rast broja zaraze korona virusom u Austriji posle leta.

Lider Zelenih, Kogler, kazao je da je ta izjava kancelara povodom najave restrikcija prilikom ulaska u Austriji za vreme božićnih praznika, neprikladna i uvredljiva za građane migrantskog porekla.

Šalenberg je, s tim u vezi, ukazao da je putovanje u vreme pandemije opasnost.

"Mobilnost u doba pandemije je rizik, i to je činjenica. Činjenica je isto da je prošlog leta 75 odsto infekcija uvezene iz inostranstva povezano sa povratnicima sa odmora iz Hrvatske i država Zapadnog Balkana ", naglasio je on.

Šalenberg je rekao da bi pojačano putovanje tokom božićnih praznika, posebno u zemlje sa visokim brojem zaraženih, moglo imati fatalne posledice.

"Te činjenice ne menjaju ništa na tesnom prijateljstvu sa Zapadnim Balkanom. Austrija na čelu sa Kurcom je poseban prijatelj i podržavalac država tog regiona", podvukao je on.

Šalenberg je kazao da je Kurc taj koji se na nivou EU zalagao da države Zapadnog Balkana dobiju na raspolaganje vakcine protiv korona virusa.

"Od Austrije uvedena pravila važe za sve države sveta I podjednako za sve građane u Austriji, nezavisno od državljanstva i porekla", podvukao je on.

(Tanjug) 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

BL

04.12.2020 09:38

Austrija je najbolja,najcistija,najurednija,najsredenija zemlla.

ODGOVORITE
Name

Nada

04.12.2020 10:10

Sve što valja u Banjaluci, grunt, Aleja,... Iz doba Austrije, znači radimo, učimo od njih, biće nam bolje, imaćemo više i uređenije društvo.

Name

Mimi

04.12.2020 09:49

Kako da nije tako,a šta je sa stotinama hiljada ljudi koji cijelu radnu nedelju rade u Austriju pa svaki vikend putuju kući u Slovačku, Mađarsku,Poljsku,Sloveniju itd... Za njih ovo ne važi,jel oni su radna snaga,a poslednjih mjeseci balkanci skoro nikako ne putuju,a gledaj šta se dešava sa brojem zaraženih?! A koliko je bilo ljetos zaraženih,a odmah ste prozvali Balkance,a šta je sada!? Vrijeme jeste teško,ali izjava mu nije korektna uopšte!!!

ODGOVORITE
Name

Re Mimi

04.12.2020 13:46

Razumijem da nikome nije prijatno biti ovako prozvan, imam i sam rodbinu u Austriji i nervira me prozivanje i ogranicavanje putovanja. Ali je cinjenica da zemlje Zapadnog Balkana imaju neuporedivo goru statistiku oboljelih od drzava koje ste nabrojali. Trebamo se malo vise naljutiti na nase institucije koje osim sto krive gradjane i otezavaju rad ugostiteljima ne rade ama bas nista da se izborimo sa epidemijom.

Name

t

04.12.2020 10:21

MA JOK NIJE..NIJE,NIJE...TESKO NJEMU

ODGOVORITE
Name

A,to...

04.12.2020 10:26

sto je virus krenuo sa vašeg skijališta, nikom nista, naravno krivi su svi dr.kakve gluposti iz ovako uređene zemlje.

ODGOVORITE
Name

Radi se o

04.12.2020 11:34

" za rast broja zaraze korona virusom u Austriji posle leta."

Name

Sve ok

04.12.2020 10:40

Mora dolaziti do razmjene mišljenja takode nekad i oštrijih tonova na zapadu se to smatra normalno pogotovo ako se iznose argumenti kao dokaz mišljenja.Narovno ne tipa misljenja i načina raspravljanja Čak i “šakama “kakvog imamo ovdje javno przentovano vidjeti .

ODGOVORITE
Name

Predator

04.12.2020 15:12

Svabama uvek moramo biti krivi mi.

ODGOVORITE
Name

Austria

05.12.2020 11:27

Nedirajte ga nas Kurz je dobar kod njega imamo sve dom platu osiguranje i sve ostalo zivio on nama