Да ли је техничка грешка укидање субвенција њима?!

- У Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци укинуте су субвенције за мензу и попуст од 50 одсто на станарину за студенте без једног родитеља и за дјецу ратних војних инвалида, тврде студенти. Из СЦ "Никола Тесла" кажу да им се десила техничка грешка...

Република Српска 04.12.2020 | 08:09
Да ли је техничка грешка укидање субвенција њима?!

Они сматрају да су оштећени овом одлуком, коју је донијело руководство дома, а једна од њих је и Марија Андрић из Вишеграда, студент четврте године социјалног рада, која је у сриједу уплатила пун износ за смјештај и храну за овај мјесец.

"Студенти без једног родитеља већ неколико година плаћају пола цијене за смјештај, односно 12,5 КМ, док за храну издвајамо 45 КМ мјесечно, а остали износ до 90 КМ субвеционише дом. Изненадила сам се када сам отишла да задужим смјештај и храну за овај мјесец. Нисам могла да вјерујем да би урадили тако нешто, а да не обавијесте студенте", казала је Андрићева.

Према њеним ријечима, један колега је одмах покренуо петицију у дому како би обавијестили и Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС.

"Укидање ове субвенције мени не представља велики проблем. Међутим, постоје породице које имају два или више студената који бораве у овом дому, а финансира их један родитељ. Њима сигурно није лако", казала је Марија.

Један од студената истиче да ранијих година студенти без једног родитеља као и дјеца ратних војних инвалида до шесте категорије нису морали да плаћају цјелокупни износ за смјештај, али и да им је била субвенционисана картица за мензу.

"Одлуком која је донеса укинуте су те повластице, а бруцоши који су у том статусу већ два мјесеца плаћају цијели износ, односно 25 КМ смјештај и 90 КМ за картицу за мензу", каже овај студент.

Слађана Васић, студент из Љубиња, која заједно с братом студира у Бањалуци, истиче да њима овакав вид плаћања представља велики проблем.

"Прије смо за један мјесец укупно плаћали 25 КМ за смјештај, а сада свако од нас морао да плати толики износ, да не причам за субвенције за мензу - за нас двоје мајка треба да плати непуних 200 КМ", истиче Слађана и истиче да је разочарана овом одлуком коју је донио СЦ "Никола Тесла".

С друге стране из СЦ "Никола Тесла" кажу да им се десила техничка грешка, те да ће студенти без једног родитеља, али и дјеца ратних војних инвалида имати и даље повластице које су имали ранијих година.

"Недавно само имали сједницу Управног одбора, гдје нам се десила техничка грешка приликом куцања, тако да ћемо то поправити да студенти могу да плаћају како су и раније плаћали", казао је Драгослав Топић, директор дома.

Како каже, студентима који су уплатили новац за смјештај и мензу без субвенција новац ће бити враћен.

"Свима којима је узето више новца него што је требало биће враћен, а ту и спадају и бруцоши", поручује Топић.

(Независне)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

?

04.12.2020 07:22

"Техничка грешка приликом куцања" ко још да повјерује у то?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иги

04.12.2020 10:19

Реално, студирање није обавезно а ни бесплатно нигдје, но постоје организације за донацију студентима а не да дрзава донира из дзепа градјана, знаци мора ици преко самосталне организације за донације.

Name

греска или

04.12.2020 08:11

није, да знате да имате бесплатан превоз аутобусом, ви,пензионери и уценици. Из провјерених извора јуце је купљено гориво, знаци нема бриге, неце те ици пјеске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

04.12.2020 08:13

Какви сте ви студенти кад вам родитељи плацају студије. Ма дај лако је студират са тудје грбаце. Здрави млади зарадите себи и плацајте сколарину ко у свим дтзавама на свијету или се задузи код дрзаве за сколовање и кад заврсис врацај ко и сви сто раде. Зато се ви и небуните на власт док вам маме и тате плацају сколарине и јос храну. Ма фујј сте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

04.12.2020 08:26

Мора се негдје уштедити за одјела Вишковићу. Поздрављам одлуку дома, гласачима се очито свиђа ова власт, па само удри!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куљани

04.12.2020 08:27

Ма неби ме изненадило и да остане или да се повецају у односу на прослогодисње цијене за неки проценат.Па директор је улозио и лепих пара у предизборну кампању треба то сад надокнадити.Па да за марку дигну,број студената пута на годисњем нивоу то је лепа пара,све сит о кад погледас на мјесецном нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

04.12.2020 08:29

Почело је стезање каиша и наравнонпо најугроженијим категоријама. Ову власт треба упамтити као највецу злочиначку организацију историји Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

04.12.2020 08:29

Како увијек грешка у њихову корист,може ли се једном десити грешка у корист студената???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

04.12.2020 08:38

Мора Бог да сипа гориво у Цесну да се провоза до браће у Мостар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

04.12.2020 09:10

ДРАГА ДЈЕЦО ДОДИКОВИ МЈЕСЕЦНИ ЛЕТОВИ СУ ВАСА СУБВЕНЦ8ЈА НЕК ЊЕМУ СМАЊЕ ТО ЈЕ СРАМОТА ПОЦЕЛИ СЕ СВЕТОТИ И НА СТУДЕНТИМА ОНИ СТВАРНО ТРАЗЕ ДЗАВЛА ТУ НАДЛИ ДА УКИДАЈУ РАДОВАМ И ЗОРА СЗВАРНО НЕКА ВАС КЕ СТИД ЗА ТАКАВ ПРИЈЕДЛОГ ОВО МАЛО ДЈЕЦЕ ЗРЕБА И ЊИХ РАСТЈЕРАТИ БРУКА И СРАМОТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

04.12.2020 09:11

Креце стедњааа!!!треба одијела купити политицаримааа па храна па пице па дзепарац па авиони лимузинеее па разноразнаа путовањ лицнy и партијск па гласацкy масинеријаааа е то се морааа платеее и привилегијееееее то се мора а ви о свом троску па ко мозе мозе као и народ снадјите се!°°°

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.12.2020 09:46

Ја би вам све укинуо и све то подарио насем великом водји и министрима за боље лимузине, одијела, авионе и све сто позеле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

04.12.2020 10:27

Драгане !!нису ни студенти ко сто су некад били!!!мрско им изици на улицу мрско им рано устати мрско им радити мрско им па тако изадју са факултетааа појма немају ни о цему!!знање нула!!треба им обука!! А и то им мрско!!тескоо је обуцити се !!нема висе !!Знање имањее!!вреди висе знати нег имати!!не сад само партијска књизица и напредује се а на факултетима дугацкаа прица!цаст појединцима који се нису прикљуцили партијама нај развијенијој привредној грани н Балкану!!!

Name

Бања Лука

04.12.2020 10:15

Студенти немају право да се зале,у Бања Луци се зна да 70% студената прода свој глас за биједних и јадних 50км,сад лијдпо нек све плацају скупље дупло са тих 50км,немају никакво право да се зале јер њихови су на власти они су их изабрали за 50 км...Поготово ови из околине Бања Луке тек они немају право гласа,цутите и плацајте узели сте 50км да зивите са њима 4 године... Нико нема право да се зали кад сте то хтијели....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господо

04.12.2020 11:00

Студенти,зашто би неко од пореских обвезника плаћао ваше студирање,послије завршеног факултета многи одмах преко границе,они сто остану углавном у породичне фирме и угњтавају раднике,врло их мало сто друштвена заједница од њих користи има.Зато нека се плаца права цијена и смјештаја и школарине,зарадујте

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

04.12.2020 14:23

Па морају људи ићи преко гране кад посла нема и кад је и оно што има биједно плаћено. Спријечити хиперпродукцију кадра, школовати само дефицитарна занимања, и тим људима обезбједити посао на крају студија ( уз пристојну зараду). И нико неће ићи

Name

Алан Форд

04.12.2020 15:36

То је обичан лоповлук. Као техничка грешка а у ствари је то урађено тако да ако прође прође добро и јесте. Која лоповска багра!

ОДГОВОРИТЕ