Da li je tehnička greška ukidanje subvencija njima?!

- U Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci ukinute su subvencije za menzu i popust od 50 odsto na stanarinu za studente bez jednog roditelja i za djecu ratnih vojnih invalida, tvrde studenti. Iz SC "Nikola Tesla" kažu da im se desila tehnička greška...

Republika Srpska 04.12.2020 | 08:09
Da li je tehnička greška ukidanje subvencija njima?!

Oni smatraju da su oštećeni ovom odlukom, koju je donijelo rukovodstvo doma, a jedna od njih je i Marija Andrić iz Višegrada, student četvrte godine socijalnog rada, koja je u srijedu uplatila pun iznos za smještaj i hranu za ovaj mjesec.

"Studenti bez jednog roditelja već nekoliko godina plaćaju pola cijene za smještaj, odnosno 12,5 KM, dok za hranu izdvajamo 45 KM mjesečno, a ostali iznos do 90 KM subvecioniše dom. Iznenadila sam se kada sam otišla da zadužim smještaj i hranu za ovaj mjesec. Nisam mogla da vjerujem da bi uradili tako nešto, a da ne obavijeste studente", kazala je Andrićeva.

Prema njenim riječima, jedan kolega je odmah pokrenuo peticiju u domu kako bi obavijestili i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

"Ukidanje ove subvencije meni ne predstavlja veliki problem. Međutim, postoje porodice koje imaju dva ili više studenata koji borave u ovom domu, a finansira ih jedan roditelj. Njima sigurno nije lako", kazala je Marija.

Jedan od studenata ističe da ranijih godina studenti bez jednog roditelja kao i djeca ratnih vojnih invalida do šeste kategorije nisu morali da plaćaju cjelokupni iznos za smještaj, ali i da im je bila subvencionisana kartica za menzu.

"Odlukom koja je donesa ukinute su te povlastice, a brucoši koji su u tom statusu već dva mjeseca plaćaju cijeli iznos, odnosno 25 KM smještaj i 90 KM za karticu za menzu", kaže ovaj student.

Slađana Vasić, student iz Ljubinja, koja zajedno s bratom studira u Banjaluci, ističe da njima ovakav vid plaćanja predstavlja veliki problem.

"Prije smo za jedan mjesec ukupno plaćali 25 KM za smještaj, a sada svako od nas morao da plati toliki iznos, da ne pričam za subvencije za menzu - za nas dvoje majka treba da plati nepunih 200 KM", ističe Slađana i ističe da je razočarana ovom odlukom koju je donio SC "Nikola Tesla".

S druge strane iz SC "Nikola Tesla" kažu da im se desila tehnička greška, te da će studenti bez jednog roditelja, ali i djeca ratnih vojnih invalida imati i dalje povlastice koje su imali ranijih godina.

"Nedavno samo imali sjednicu Upravnog odbora, gdje nam se desila tehnička greška prilikom kucanja, tako da ćemo to popraviti da studenti mogu da plaćaju kako su i ranije plaćali", kazao je Dragoslav Topić, direktor doma.

Kako kaže, studentima koji su uplatili novac za smještaj i menzu bez subvencija novac će biti vraćen.

"Svima kojima je uzeto više novca nego što je trebalo biće vraćen, a tu i spadaju i brucoši", poručuje Topić.

(Nezavisne)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

?

04.12.2020 07:22

"Tehnička greška prilikom kucanja" ko još da povjeruje u to?

ODGOVORITE
Name

Igi

04.12.2020 10:19

Realno, studiranje nije obavezno a ni besplatno nigdje, no postoje organizacije za donaciju studentima a ne da drzava donira iz dzepa gradjana, znaci mora ici preko samostalne organizacije za donacije.

Name

greska ili

04.12.2020 08:11

nije, da znate da imate besplatan prevoz autobusom, vi,penzioneri i ucenici. Iz provjerenih izvora juce je kupljeno gorivo, znaci nema brige, nece te ici pjeske.

ODGOVORITE
Name

Aco

04.12.2020 08:13

Kakvi ste vi studenti kad vam roditelji placaju studije. Ma daj lako je studirat sa tudje grbace. Zdravi mladi zaradite sebi i placajte skolarinu ko u svim dtzavama na svijetu ili se zaduzi kod drzave za skolovanje i kad zavrsis vracaj ko i svi sto rade. Zato se vi i nebunite na vlast dok vam mame i tate placaju skolarine i jos hranu. Ma fujj ste

ODGOVORITE
Name

Ivan

04.12.2020 08:26

Mora se negdje uštediti za odjela Viškoviću. Pozdravljam odluku doma, glasačima se očito sviđa ova vlast, pa samo udri!

ODGOVORITE
Name

Kuljani

04.12.2020 08:27

Ma nebi me iznenadilo i da ostane ili da se povecaju u odnosu na proslogodisnje cijene za neki procenat.Pa direktor je ulozio i lepih para u predizbornu kampanju treba to sad nadoknaditi.Pa da za marku dignu,broj studenata puta na godisnjem nivou to je lepa para,sve sit o kad pogledas na mjesecnom nivou.

ODGOVORITE
Name

Krle

04.12.2020 08:29

Počelo je stezanje kaiša i naravnonpo najugroženijim kategorijama. Ovu vlast treba upamtiti kao najvecu zločinačku organizaciju istoriji Srba.

ODGOVORITE
Name

Mrki

04.12.2020 08:29

Kako uvijek greška u njihovu korist,može li se jednom desiti greška u korist studenata???

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

04.12.2020 08:38

Mora Bog da sipa gorivo u Cesnu da se provoza do braće u Mostar.

ODGOVORITE
Name

BL

04.12.2020 09:10

DRAGA DJECO DODIKOVI MJESECNI LETOVI SU VASA SUBVENC8JA NEK NJEMU SMANJE TO JE SRAMOTA POCELI SE SVETOTI I NA STUDENTIMA ONI STVARNO TRAZE DZAVLA TU NADLI DA UKIDAJU RADOVAM I ZORA SZVARNO NEKA VAS KE STID ZA TAKAV PRIJEDLOG OVO MALO DJECE ZREBA I NJIH RASTJERATI BRUKA I SRAMOTA

ODGOVORITE
Name

E

04.12.2020 09:11

Krece stednjaaa!!!treba odijela kupiti politicarimaaa pa hrana pa pice pa dzeparac pa avioni limuzineee pa raznoraznaa putovanj licny i partijsk pa glasacky masinerijaaaa e to se moraaa plateee i privilegijeeeeee to se mora a vi o svom trosku pa ko moze moze kao i narod snadjite se!°°°

ODGOVORITE
Name

Dragan

04.12.2020 09:46

Ja bi vam sve ukinuo i sve to podario nasem velikom vodji i ministrima za bolje limuzine, odijela, avione i sve sto pozele

ODGOVORITE
Name

Bravo

04.12.2020 10:27

Dragane !!nisu ni studenti ko sto su nekad bili!!!mrsko im izici na ulicu mrsko im rano ustati mrsko im raditi mrsko im pa tako izadju sa fakultetaaa pojma nemaju ni o cemu!!znanje nula!!treba im obuka!! A i to im mrsko!!teskoo je obuciti se !!nema vise !!Znanje imanjee!!vredi vise znati neg imati!!ne sad samo partijska knjizica i napreduje se a na fakultetima dugackaa prica!cast pojedincima koji se nisu prikljucili partijama naj razvijenijoj privrednoj grani n Balkanu!!!

Name

Banja Luka

04.12.2020 10:15

Studenti nemaju pravo da se zale,u Banja Luci se zna da 70% studenata proda svoj glas za bijednih i jadnih 50km,sad lijdpo nek sve placaju skuplje duplo sa tih 50km,nemaju nikakvo pravo da se zale jer njihovi su na vlasti oni su ih izabrali za 50 km...Pogotovo ovi iz okoline Banja Luke tek oni nemaju pravo glasa,cutite i placajte uzeli ste 50km da zivite sa njima 4 godine... Niko nema pravo da se zali kad ste to htijeli....

ODGOVORITE
Name

Gospodo

04.12.2020 11:00

Studenti,zašto bi neko od poreskih obveznika plaćao vaše studiranje,poslije završenog fakulteta mnogi odmah preko granice,oni sto ostanu uglavnom u porodične firme i ugnjtavaju radnike,vrlo ih malo sto društvena zajednica od njih koristi ima.Zato neka se placa prava cijena i smještaja i školarine,zaradujte

ODGOVORITE
Name

dr

04.12.2020 14:23

Pa moraju ljudi ići preko grane kad posla nema i kad je i ono što ima bijedno plaćeno. Spriječiti hiperprodukciju kadra, školovati samo deficitarna zanimanja, i tim ljudima obezbjediti posao na kraju studija ( uz pristojnu zaradu). I niko neće ići

Name

Alan Ford

04.12.2020 15:36

To je običan lopovluk. Kao tehnička greška a u stvari je to urađeno tako da ako prođe prođe dobro i jeste. Koja lopovska bagra!

ODGOVORITE