Обиљежен Међународни дан особа са инвалидитетом

Скромно и у складу са тренутном епидемиолошком  ситуацијом у Брчком је обиљежен Међународни дан особа са инвалидитетом .

Република Српска 03.12.2020 | 18:37
Обиљежен Међународни дан особа са инвалидитетом

“ Тренутно у БИХ има негдје око 570.000 особа са инвалидитетом и отприлике 70 одсто по неким званичним анализама особа са инвалидитетом који су  близу или на граници сиромаштва . И самим тим чим је нека особа инвалидна , хендикепирана повећава се степен и проценат сиромаштва за неких 18 посто “, каже Игор Томић, предсједник Удружења “Спас” из Брчког.

По званичним подацима  око 95 одсто закона у БИХ није усклађено са Конвенцијом УН  о заштити права дјетета И особа са хендикепом на подручју БИХ .

“Што се тиче особа са инвалидитетом тренутно је у процедури Закон особа са хендикепом па се надамо кад  тај закон буде званично донешен да ће се побољшати сам положај инвалида .Што се тиче запошљавања особа са инвалидитетом то је велики проблем који не знам да ли ће бити ријешен у догледно вријеме на подручју Брчко дистрикта “, каже Томић.

Основни циљ обиљежавања Међународног дана особа с инвалидитетом је побољшање квалитете живота особа с инвалидитетом кроз подстицање међусобне сурадње и стварање партнерства међу постојећим удружењима особа с инвалидитетом и на тај начин ублажавање посљедица социјалне искључености, као и упознавање јавности са  проблемима с којима се свакодневно сусрећу.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар