Obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Skromno i u skladu sa trenutnom epidemiološkom  situacijom u Brčkom je obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom .

Republika Srpska 03.12.2020 | 18:37
Obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

“ Trenutno u BIH ima negdje oko 570.000 osoba sa invaliditetom i otprilike 70 odsto po nekim zvaničnim analizama osoba sa invaliditetom koji su  blizu ili na granici siromaštva . I samim tim čim je neka osoba invalidna , hendikepirana povećava se stepen i procenat siromaštva za nekih 18 posto “, kaže Igor Tomić, predsjednik Udruženja “Spas” iz Brčkog.

Po zvaničnim podacima  oko 95 odsto zakona u BIH nije usklađeno sa Konvencijom UN  o zaštiti prava djeteta I osoba sa hendikepom na području BIH .

“Što se tiče osoba sa invaliditetom trenutno je u proceduri Zakon osoba sa hendikepom pa se nadamo kad  taj zakon bude zvanično donešen da će se poboljšati sam položaj invalida .Što se tiče zapošljavanja osoba sa invaliditetom to je veliki problem koji ne znam da li će biti riješen u dogledno vrijeme na području Brčko distrikta “, kaže Tomić.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz podsticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom i na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i upoznavanje javnosti sa  problemima s kojima se svakodnevno susreću.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar