Почео транспорт 800.000 доза вакцина у Британију

Вакцинисање против ЦОВИД-19 у Великој Британији могло би почети вец́ идуће седмице. БиоНТецх, Пфизер и британски здравствени сектор очекују да ц́е бити доступно око 800.000 доза вакцине, пише Деутсцхе Wелле.

Свијет 03.12.2020 | 21:19
Почео транспорт 800.000 доза вакцина у Британију

„Одмах смо почели с испоруком вакцина", рекла је на конференцији за новинаре Öзлем Тüреци, њемачка докторица и жена која је са својим супругом утемељила БиоНТецх. Сеан Маретт, БиоНТецхов директор дистрибуције, додао је: „Нисмо се имали времена веселити вијестима из Велике Британије. Превише смо заузети паковање и испоруком вакцина".

БиоНТецх и Пфизер су вец́ поднијели и захтјеве за издавањем брзог одобрења за кориштење вакцина у САД-у и Еуропској унији. „Регулаторне службе надлежне за одобравање вакцина раде независно једна о другој", каже Тхомас Сцхиессле, фармацеутски стручњак у аналитичкој компанији Екуи.тс из Франкфурта. „Али, може се рец́и, ако је неко то вец́ прегледао и сматра да је добра ствар, не вјерујем да ће други хтјети пуно чекати".

Производња и припрема дистрибуције вакцине вец́ одавно се захуктава - чекало се само на одобрење. У случају вакцине БиоНТецх-Пфизер, замрзавање игра кључну улогу.

Јер, осјетљива вакцина се мора чувати и транспортирати на око минус 70 степени Целзијуса. Обе компаније за транспорт имају посебне контејнере, који функционишу на темељу сувог леда.

Међутим, када стигне на одредиште, у мање центре за вакцинисање на некој локацији, вакцина се може и до пет дана чувати у нормалним фрижидерима, на температурама између два и осам степени. У интервјуу за ЦНН, шеф БиоНТецха Угур Сахин најавио је за идућу годину нове варијанте вакцине које би биле логистички мање захтјевне од актуалне верзије.

У сваком случају, партнерство БиоНТецха с компанијом Пфизер сада се исплаћује - у процесу међународне дистрибуције вакцина.

Пфизер је фармацеутски гигант с великим искуством и организацијском мрежом, односно фармацеутском логистиком, активан у више од 120 земаља свијета. А за евентуалну дистрибуцију у Кини, БиоНТецх већ сарађује с тамошњом компанијом Фосун Пхарма.

За сада постоје прелиминарни уговори с Великом Британијом, као и с бројним другим земљама, чланицама ЕУ-а и наравно Њемачком. А иако су власти у Великој Британији прве одобриле вакцину, БиоНТецх и Пфизер су обећали да ће се побринути да се оно праведно дистрибуира по цијелом свијету.

Производни погон Пфизера у мјесту Пуурс у Белгији има кључну улогу у снадбијевању Велике Британије вакцинама. Осим тога, БиоНТецх производи вакцине и у својим погонима у Маинзу и Идар-Оберстеину у Њемачкој. А у идућој години вакцине ће се производити и у Марбургу, БиоНТецх је у том граду недавно купио једну творницу од швицарске фармацеутске компаније Новартис.

И друге компаније у Немачкој се припремају за мамутски логистички задатак дистрибуције вакцина. Луфтханса Царго основала је радну групу у Франкфурту на Мајни, недалеко од сједишта БиоНТецха у сусједном Маинзу - и у сталном је контакту с фармацеутским произвођачима, властима и другим партнерима.

БиоНТецх и Пфизер наводе да ц́е до конца 2020. моц́и произвести и испоручити око 50 милиона доза вакцина, а до 1,3 милијарде доза биц́е доступно у идућој години.

Све то је врло уносан посао, обзиром на чињеницу да је у случају ЦОВИДА19 двоструко вакцинисање – а с америчким властима договорена цијена од 39 долара по дози.

„Међутим, не би требало само помножити број доза с том цијеном", каже Тхомас Сцхиессле, зато што ц́е, како каже, од будуц́е зараде можда морати „одбијати” удио јавног финанцирање - савезна влада СР Њемачке је у рујну БиоНТецху „посудила” 375 милиона еура за развој вакцина.

У сваком случају, стручњаци очекују да би посебна одобрења за вакцину могла ускоро бити издана у САД-у (вјероватно 10.12.) и у Еуропи (вјероватно до 29.12. ове године).

Међутим, савјетује се ипак опрез. На примјер, треба пратити могуц́е дугорочне, (можда опасне?) нуспојаве, а ту је и ризик убрзаног развоја вакцине. Још увијек је нејасно колико ц́е трајати заштита, може ли се вакцина без проблема користити код мање дјеце и трудница, односно је ли вакцина дјелотворна и код тих група становништва.

(ДW)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Питање

04.12.2020 07:11

Иде ли кебаб уз вакцину?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.12.2020 10:56

:)