Počeo transport 800.000 doza vakcina u Britaniju

Vakcinisanje protiv COVID-19 u Velikoj Britaniji moglo bi početi već iduće sedmice. BioNTech, Pfizer i britanski zdravstveni sektor očekuju da će biti dostupno oko 800.000 doza vakcine, piše Deutsche Welle.

Svijet 03.12.2020 | 21:19
Počeo transport 800.000 doza vakcina u Britaniju

„Odmah smo počeli s isporukom vakcina", rekla je na konferenciji za novinare Özlem Türeci, njemačka doktorica i žena koja je sa svojim suprugom utemeljila BioNTech. Sean Marett, BioNTechov direktor distribucije, dodao je: „Nismo se imali vremena veseliti vijestima iz Velike Britanije. Previše smo zauzeti pakovanje i isporukom vakcina".

BioNTech i Pfizer su već podnijeli i zahtjeve za izdavanjem brzog odobrenja za korištenje vakcina u SAD-u i Europskoj uniji. „Regulatorne službe nadležne za odobravanje vakcina rade nezavisno jedna o drugoj", kaže Thomas Schiessle, farmaceutski stručnjak u analitičkoj kompaniji Ekui.ts iz Frankfurta. „Ali, može se reći, ako je neko to već pregledao i smatra da je dobra stvar, ne vjerujem da će drugi htjeti puno čekati".

Proizvodnja i priprema distribucije vakcine već odavno se zahuktava - čekalo se samo na odobrenje. U slučaju vakcine BioNTech-Pfizer, zamrzavanje igra ključnu ulogu.

Jer, osjetljiva vakcina se mora čuvati i transportirati na oko minus 70 stepeni Celzijusa. Obe kompanije za transport imaju posebne kontejnere, koji funkcionišu na temelju suvog leda.

Međutim, kada stigne na odredište, u manje centre za vakcinisanje na nekoj lokaciji, vakcina se može i do pet dana čuvati u normalnim frižiderima, na temperaturama između dva i osam stepeni. U intervjuu za CNN, šef BioNTecha Ugur Sahin najavio je za iduću godinu nove varijante vakcine koje bi bile logistički manje zahtjevne od aktualne verzije.

U svakom slučaju, partnerstvo BioNTecha s kompanijom Pfizer sada se isplaćuje - u procesu međunarodne distribucije vakcina.

Pfizer je farmaceutski gigant s velikim iskustvom i organizacijskom mrežom, odnosno farmaceutskom logistikom, aktivan u više od 120 zemalja svijeta. A za eventualnu distribuciju u Kini, BioNTech već sarađuje s tamošnjom kompanijom Fosun Pharma.

Za sada postoje preliminarni ugovori s Velikom Britanijom, kao i s brojnim drugim zemljama, članicama EU-a i naravno Njemačkom. A iako su vlasti u Velikoj Britaniji prve odobrile vakcinu, BioNTech i Pfizer su obećali da će se pobrinuti da se ono pravedno distribuira po cijelom svijetu.

Proizvodni pogon Pfizera u mjestu Puurs u Belgiji ima ključnu ulogu u snadbijevanju Velike Britanije vakcinama. Osim toga, BioNTech proizvodi vakcine i u svojim pogonima u Mainzu i Idar-Obersteinu u Njemačkoj. A u idućoj godini vakcine će se proizvoditi i u Marburgu, BioNTech je u tom gradu nedavno kupio jednu tvornicu od švicarske farmaceutske kompanije Novartis.

I druge kompanije u Nemačkoj se pripremaju za mamutski logistički zadatak distribucije vakcina. Lufthansa Cargo osnovala je radnu grupu u Frankfurtu na Majni, nedaleko od sjedišta BioNTecha u susjednom Mainzu - i u stalnom je kontaktu s farmaceutskim proizvođačima, vlastima i drugim partnerima.

BioNTech i Pfizer navode da će do konca 2020. moći proizvesti i isporučiti oko 50 miliona doza vakcina, a do 1,3 milijarde doza biće dostupno u idućoj godini.

Sve to je vrlo unosan posao, obzirom na činjenicu da je u slučaju COVIDA19 dvostruko vakcinisanje – a s američkim vlastima dogovorena cijena od 39 dolara po dozi.

„Međutim, ne bi trebalo samo pomnožiti broj doza s tom cijenom", kaže Thomas Schiessle, zato što će, kako kaže, od buduće zarade možda morati „odbijati” udio javnog financiranje - savezna vlada SR Njemačke je u rujnu BioNTechu „posudila” 375 miliona eura za razvoj vakcina.

U svakom slučaju, stručnjaci očekuju da bi posebna odobrenja za vakcinu mogla uskoro biti izdana u SAD-u (vjerovatno 10.12.) i u Europi (vjerovatno do 29.12. ove godine).

Međutim, savjetuje se ipak oprez. Na primjer, treba pratiti moguće dugoročne, (možda opasne?) nuspojave, a tu je i rizik ubrzanog razvoja vakcine. Još uvijek je nejasno koliko će trajati zaštita, može li se vakcina bez problema koristiti kod manje djece i trudnica, odnosno je li vakcina djelotvorna i kod tih grupa stanovništva.

(DW)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pitanje

04.12.2020 08:11

Ide li kebab uz vakcinu?

ODGOVORITE
Name

Re

04.12.2020 11:56

:)