БиХ троши 3,4 милиона на промоцију у Дубаију

Босна и Херцеговина је по бројним параметрима сиромашна земља. Међутим то се неће примјетити на свјетском сајму “Дубаи ЕXПО 2020” који се одржава од октобра наредне до марта 2022. године јер ће за представљање привредних потенцијала бити потрошено 3,4 милиона марака, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 03.12.2020 | 16:03
БиХ троши 3,4 милиона на промоцију у Дубаију

Ријеч је о највећој свјетској изложби пословних и технолошких достигнућа која је требала да почне у октобру ове године али је због пандемије одложена. Очекивало се преко десет милиона посјетилаца и излагачи из скоро 200 земаља свијета.

Савјет министара БиХ је још крајем 2017. године донио одлуку о учешћу на овој манифестацији, а Министарство спољне трговине и економских односа је носилац активности.

Основан је и организациони одбор који је недавно саставио трошковник из којег се види како се неће ни најмање штедити да БиХ представи своја технолошка достигнућа у најбољем свјетлу.

Највише новца, скоро пола милиона марака ће бити утрошено на продукцију садржаја, на основу упуствава организатора. Користиће се технологија проширене и виртуелне реалности која ће према процјенама коштати око 240.000 марака.

Режисери, аудио и тон мајстори, продуценти…
Учешће је разрађено до најситнијих детаља, јер власти у БиХ не жале новац грађана за режисере, аудио и тон мајсторе, продуценте, мајсторе свјетла и бројно друго техничко особље.

Помоћно особље задужено за логистику добиће 8.000 марака, а 4.500 КМ ће зарадити хостесе.

Само за културно умјетнички програм биће потрошено преко 100.000 марака. Ту спада трошак путовања, смјештаја и хонорара за 30 умјетника који ће наступати у том програму.

Мало шта је јефтино у Дубаију. Тако ће грађани БиХ платити више од 30.000 марака коктел и кетеринг, док ће само за организовање прес конференције за медије коштати 25.000 КМ. Два кувара који ће спремати национална јела из БиХ ће инкасирати 17.000 марака.

Цијело вријеме сајма ће трајати и веома скупа маркетинг кампања за коју ће бити издвојено чак 300.000 марака. Трећина од тога, односно 100.000 ће бити утрошена на ПР и промоцију преко друштвених мрежа.

У образложењу трошковника који је упућен на јавне консултације, а који би требао да усвоји Савјет министара БиХ се наводи како је уговор о учешћу на овој манифестацији закључен у августу прошле године када је организатор од себе одобрио помоћ од 1,5 милиона америчких долара.

“Поред претходно наведених средстава неопходно је обезбиједити и додатна средства. Анализом свих планираних трошкова Организациони одбор је израдио приједлог Трошковника за учествовање Босне и Херцеговине на “ЕXПО 2020 ДУБАИ” у циљу обезбјеђивања потребних финансијских средстава и других извора финансирања, у укупном износу од 3.382.414,43 КМ са урачунатим ПДВ-ом, које ће Босна и Херцеговина имати обавезу да сноси у току цјелокупне манифестације и њеног учешћа на истој”, наводи се у образложењу Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Уговор о промоцији је склопљен прошле године, али сада када је пандемија похарала привреду и буџете БиХ, министар Сташа Кошарац у захтјеву није ни покушао да смањи милионске трошкове за промоцију и расипништво у Дубаију.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Добој

03.12.2020 15:22

Излозба пословних и технолоских достигнуца? Ви се зезате са овим народом? Имате странацки кадар који није кадар странку на салтеру доцекати пристојно, а прицате о "технолиским достигнуцима. Идиоти, страним тенковима доведени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

03.12.2020 17:43

Јел мајкицка води делегацију? Она је онако кул,мозе јој се и радмановиц придрузити.

Name

Јинг јанг

03.12.2020 23:30

Немој тако!Стави пред неког из владајуце странке 10мил.марака и видјецес како снагом мисли тај новац телепортују на свој рацун!Зар то није технологија будуцности,само сто нас уназади.

Name

бурке

03.12.2020 17:23

Паметан потез...Федерација има развијену намјенску индустрију и вишеструко ће се исплатит тих 3,4 милиона.РС нити има индустрију нити учествује у оваквим сајмовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

04.12.2020 00:18

АЈД БА , НЕКА РС ДАДНЕ ОБРАДУ КЕСИЦУ МАЛО ЛОВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бламаза

04.12.2020 11:55

А циркуса овога. Не знам ста они насе имају да промовису. Боље им је да се сакрију у мисију рупу и цуте , јер тако се мање офирамо у свјету. Једино лоповлук и крадју могу ту су најбољи.

ОДГОВОРИТЕ