BiH troši 3,4 miliona na promociju u Dubaiju

Bosna i Hercegovina je po brojnim parametrima siromašna zemlja. Međutim to se neće primjetiti na svjetskom sajmu “Dubai EXPO 2020” koji se održava od oktobra naredne do marta 2022. godine jer će za predstavljanje privrednih potencijala biti potrošeno 3,4 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Bosna i Hercegovina 03.12.2020 | 16:03
BiH troši 3,4 miliona na promociju u Dubaiju

Riječ je o najvećoj svjetskoj izložbi poslovnih i tehnoloških dostignuća koja je trebala da počne u oktobru ove godine ali je zbog pandemije odložena. Očekivalo se preko deset miliona posjetilaca i izlagači iz skoro 200 zemalja svijeta.

Savjet ministara BiH je još krajem 2017. godine donio odluku o učešću na ovoj manifestaciji, a Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je nosilac aktivnosti.

Osnovan je i organizacioni odbor koji je nedavno sastavio troškovnik iz kojeg se vidi kako se neće ni najmanje štediti da BiH predstavi svoja tehnološka dostignuća u najboljem svjetlu.

Najviše novca, skoro pola miliona maraka će biti utrošeno na produkciju sadržaja, na osnovu upustvava organizatora. Koristiće se tehnologija proširene i virtuelne realnosti koja će prema procjenama koštati oko 240.000 maraka.

Režiseri, audio i ton majstori, producenti…
Učešće je razrađeno do najsitnijih detalja, jer vlasti u BiH ne žale novac građana za režisere, audio i ton majstore, producente, majstore svjetla i brojno drugo tehničko osoblje.

Pomoćno osoblje zaduženo za logistiku dobiće 8.000 maraka, a 4.500 KM će zaraditi hostese.

Samo za kulturno umjetnički program biće potrošeno preko 100.000 maraka. Tu spada trošak putovanja, smještaja i honorara za 30 umjetnika koji će nastupati u tom programu.

Malo šta je jeftino u Dubaiju. Tako će građani BiH platiti više od 30.000 maraka koktel i ketering, dok će samo za organizovanje pres konferencije za medije koštati 25.000 KM. Dva kuvara koji će spremati nacionalna jela iz BiH će inkasirati 17.000 maraka.

Cijelo vrijeme sajma će trajati i veoma skupa marketing kampanja za koju će biti izdvojeno čak 300.000 maraka. Trećina od toga, odnosno 100.000 će biti utrošena na PR i promociju preko društvenih mreža.

U obrazloženju troškovnika koji je upućen na javne konsultacije, a koji bi trebao da usvoji Savjet ministara BiH se navodi kako je ugovor o učešću na ovoj manifestaciji zaključen u avgustu prošle godine kada je organizator od sebe odobrio pomoć od 1,5 miliona američkih dolara.

“Pored prethodno navedenih sredstava neophodno je obezbijediti i dodatna sredstva. Analizom svih planiranih troškova Organizacioni odbor je izradio prijedlog Troškovnika za učestvovanje Bosne i Hercegovine na “EXPO 2020 DUBAI” u cilju obezbjeđivanja potrebnih finansijskih sredstava i drugih izvora finansiranja, u ukupnom iznosu od 3.382.414,43 KM sa uračunatim PDV-om, koje će Bosna i Hercegovina imati obavezu da snosi u toku cjelokupne manifestacije i njenog učešća na istoj”, navodi se u obrazloženju Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ugovor o promociji je sklopljen prošle godine, ali sada kada je pandemija poharala privredu i budžete BiH, ministar Staša Košarac u zahtjevu nije ni pokušao da smanji milionske troškove za promociju i rasipništvo u Dubaiju.

(Capital)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Doboj

03.12.2020 16:22

Izlozba poslovnih i tehnoloskih dostignuca? Vi se zezate sa ovim narodom? Imate stranacki kadar koji nije kadar stranku na salteru docekati pristojno, a pricate o "tehnoliskim dostignucima. Idioti, stranim tenkovima dovedeni.

ODGOVORITE
Name

Borac

03.12.2020 18:43

Jel majkicka vodi delegaciju? Ona je onako kul,moze joj se i radmanovic pridruziti.

Name

Jing jang

04.12.2020 00:30

Nemoj tako!Stavi pred nekog iz vladajuce stranke 10mil.maraka i vidjeces kako snagom misli taj novac teleportuju na svoj racun!Zar to nije tehnologija buducnosti,samo sto nas unazadi.

Name

burke

03.12.2020 18:23

Pametan potez...Federacija ima razvijenu namjensku industriju i višestruko će se isplatit tih 3,4 miliona.RS niti ima industriju niti učestvuje u ovakvim sajmovima.

ODGOVORITE
Name

KIKI

04.12.2020 01:18

AJD BA , NEKA RS DADNE OBRADU KESICU MALO LOVE

ODGOVORITE
Name

Blamaza

04.12.2020 12:55

A cirkusa ovoga. Ne znam sta oni nase imaju da promovisu. Bolje im je da se sakriju u misiju rupu i cute , jer tako se manje ofiramo u svjetu. Jedino lopovluk i kradju mogu tu su najbolji.

ODGOVORITE