Укинута пресуда Александру Радићу у "случају зоља"

Окружни суд у Бањалци укинуо је пресуду Александру Радићу (44) из Челинца који је неправоснажно био осуђен на двије године затвора због оптужби да је 30. марта 2018. године испалио пројектил из ручног ракетног бацача "зоља" на зграду концерна "Аграм" у Бањалуци.

Република Српска 03.12.2020 | 14:44
Укинута пресуда Александру Радићу у "случају зоља"

Предмет је враћен Основном суду у Бањалуци на нови поступак, преноси портал "Фактор".

Оптужницу у овом предмету подигло је Окружно јавно тужилаштво Бањалука. Радић се прво сумњичио за кривично дјело тероризам, али је на крају дјело оквалификовано на споменути начин.

Радић је иначе био активиста СДС-а и повјереник ове странке у Челинцу. Он је на ранијим рочиштима током свједочења одбацио све оптужбе и умијешаност у овај случај. 

У оптужници се наводило да је споменутог дана око 23.40 сати у улици Булевар српске војске испалио пројектил из војног борбеног противоклопног средства – ручног ракетног бацача М80, 64 мм, а да се у том тренутку у згради налазио чувар Д. Д.

Ракета је погодила девети спрат зграде гдје су смјештене пословне просторије једног друштва за осигурање, те је експлодирала, пробила прозор на згради и завршила путању у плафону канцеларије.

"Усљед дејства експлозије бојеве главе овог пројектила, изазвана је опасност по живот оштећеног Д. Д. и проузрокована материјална штета у износу од 29.129 КМ", стоји у оптужници.

Теретио се да је након тога, у улици Франа Супила бацио празан лансер и удаљио се у непознатом правцу.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хе Хе

03.12.2020 14:01

Ради се о проектилу кумулативног дејства, неко чудно дејство истога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

03.12.2020 15:31

Добро запажање.Приликом првог контакта кумулативна мина се активира и нема даље.Откуд у плафону?

Name

Миркан

03.12.2020 14:51

Ако си данас из Челинца,не може ти нико ништа. Много су јаки,одмах иза клана Мркоњић Града:Ђајић, оба Кострешевића,Латиновић,Јевђенић,Иванковић,Кузмановић...Јаки су,али баш-баш.

ОДГОВОРИТЕ