Ukinuta presuda Aleksandru Radiću u "slučaju zolja"

Okružni sud u Banjalci ukinuo je presudu Aleksandru Radiću (44) iz Čelinca koji je nepravosnažno bio osuđen na dvije godine zatvora zbog optužbi da je 30. marta 2018. godine ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača "zolja" na zgradu koncerna "Agram" u Banjaluci.

Republika Srpska 03.12.2020 | 14:44
Ukinuta presuda Aleksandru Radiću u "slučaju zolja"

Predmet je vraćen Osnovnom sudu u Banjaluci na novi postupak, prenosi portal "Faktor".

Optužnicu u ovom predmetu podiglo je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Radić se prvo sumnjičio za krivično djelo terorizam, ali je na kraju djelo okvalifikovano na spomenuti način.

Radić je inače bio aktivista SDS-a i povjerenik ove stranke u Čelincu. On je na ranijim ročištima tokom svjedočenja odbacio sve optužbe i umiješanost u ovaj slučaj. 

U optužnici se navodilo da je spomenutog dana oko 23.40 sati u ulici Bulevar srpske vojske ispalio projektil iz vojnog borbenog protivoklopnog sredstva – ručnog raketnog bacača M80, 64 mm, a da se u tom trenutku u zgradi nalazio čuvar D. D.

Raketa je pogodila deveti sprat zgrade gdje su smještene poslovne prostorije jednog društva za osiguranje, te je eksplodirala, probila prozor na zgradi i završila putanju u plafonu kancelarije.

"Usljed dejstva eksplozije bojeve glave ovog projektila, izazvana je opasnost po život oštećenog D. D. i prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od 29.129 KM", stoji u optužnici.

Teretio se da je nakon toga, u ulici Frana Supila bacio prazan lanser i udaljio se u nepoznatom pravcu.

(Nezavisne)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

He He

03.12.2020 14:01

Radi se o proektilu kumulativnog dejstva, neko čudno dejstvo istoga.

ODGOVORITE
Name

Da

03.12.2020 15:31

Dobro zapažanje.Prilikom prvog kontakta kumulativna mina se aktivira i nema dalje.Otkud u plafonu?

Name

Mirkan

03.12.2020 14:51

Ako si danas iz Čelinca,ne može ti niko ništa. Mnogo su jaki,odmah iza klana Mrkonjić Grada:Đajić, oba Kostreševića,Latinović,Jevđenić,Ivanković,Kuzmanović...Jaki su,ali baš-baš.

ODGOVORITE