Бореновић: Ефекти рада тужилаштава равни нули

“Данас је Привремена истражна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ разматрала годишњи извјештај ОЕБС-а о односу правосуђа према корупцији под називом Синдром некажњивости. Извјештај се најблаже може окарактесрисати као алармантан када је у питању правосуђе у БиХ“, рекао је данас предсједник ПДП-а и члан Привремене истражне комисије Бранислав Бореновић. 

Република Српска 02.12.2020 | 19:17
Бореновић: Ефекти рада тужилаштава равни нули

Бореновић каже да су ефекти рада кључних тужилаштава по питању потврђивању оптужница у борби против корупције равни нули што и прецизно стоји у Извјештају:

„Сам наслов недвосмислено указује да у правосуђу БиХ влада принцип некажњивости, нерада и незамјерања правосудних институција према извршиоцима кривичних дјела корупције. Ово је до сада можда најконкретнији и најјаснији документ којим показује са каквим се огромним проблемом суочавамо“, додаје Бореновић. 

Бореновић истиче је одавно јасно да се морају извршити свеобухватне реформе у области правосуђа: 

„Уз оцјене неспремности ВСТС да подржи етичке стандарде и осигура одговорност у оквиру правосуђа, јасно је да се на најодговорније позиције у правосудним институцијама морају коначно бирати људи доказаног интегритета који ће непристрасно, професионално и одговорно обављати свој посао. Таквих сигурно има, али су потиснути и маргинализовани од оних који стално траже бесмислене изговоре за бројне афере које све више доминирају правосудним системом“, каже Бореновић. 

Он истиче важност тога што су у овом документу предложене мјере ка поновном успостављању повјерења у парвосуђе, а тичу се подршке независном истразивачком новинарству и цивилном друштву у пропитивању рада правосуђа, оправданости захтјева да ВСТС, тужилаштва и судови омогуће разумне и детаљне информације о одређеним процесима, а посебно оним који имају велики јавни интерес, те потреби усвајања измјена Закона о ВСТС. 

„Подсјетићу да је и порука шефа Мисије ЕУ у БиХ јасна и недвосмислена као никада до сада, а то је да нема кандидатског статуса за чланство у ЕУ уколико се не унаприједи стање у правосуђу“, закључује Бореновић.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Гокси

02.12.2020 19:21

Само стишћи Бореновићу,почеле су промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишка

02.12.2020 19:22

Ако се у правосуђу нешто не деси нема среће овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

2

02.12.2020 19:48

Добро је да није у минусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.12.2020 21:40

Правосудје, полицију, власт воде обицне полуписмене сељацине које кад сједну у лимузину, а досли из неке селендре, погубе компас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

03.12.2020 12:04

Ето кад ти додјес бит це сколовани.

Name

Галеб

02.12.2020 23:59

Бореновицу да нисте сви у власти криминалци И националисти та пагана власт би одавно била похапсена ,(Али сви сте исти од Радована подрумаса до данасњих Дана национализам Криминал ,пријетња,убиства И плацка то је све сто ви сви заједно знате и ниста висе и тоје вама своима заједницко име ,) ако није тако Засто ненапустите ту криминалну власт ако сте другацији или коим слуцајем бољи тоје доказ 15 Година сте у томе И прицате народу прицу Јер тај народ је малоуман да зна висе свама би одавно заврсио прицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

03.12.2020 07:42

То вам Миле говори 10 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

03.12.2020 14:25

ПОСЛИЈЕ ТЕГЕЛТИЈЕ ТРЕБА МАКНУТ ЉИГАВЦА МУЈКАНОВИЋА ИЗ БРЧАНСКОГ ТУЖИЛАШТВА

ОДГОВОРИТЕ