Borenović: Efekti rada tužilaštava ravni nuli

“Danas je Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrala godišnji izvještaj OEBS-a o odnosu pravosuđa prema korupciji pod nazivom Sindrom nekažnjivosti. Izvještaj se najblaže može okaraktesrisati kao alarmantan kada je u pitanju pravosuđe u BiH“, rekao je danas predsjednik PDP-a i član Privremene istražne komisije Branislav Borenović. 

Republika Srpska 02.12.2020 | 19:17
Borenović: Efekti rada tužilaštava ravni nuli

Borenović kaže da su efekti rada ključnih tužilaštava po pitanju potvrđivanju optužnica u borbi protiv korupcije ravni nuli što i precizno stoji u Izvještaju:

„Sam naslov nedvosmisleno ukazuje da u pravosuđu BiH vlada princip nekažnjivosti, nerada i nezamjeranja pravosudnih institucija prema izvršiocima krivičnih djela korupcije. Ovo je do sada možda najkonkretniji i najjasniji dokument kojim pokazuje sa kakvim se ogromnim problemom suočavamo“, dodaje Borenović. 

Borenović ističe je odavno jasno da se moraju izvršiti sveobuhvatne reforme u oblasti pravosuđa: 

„Uz ocjene nespremnosti VSTS da podrži etičke standarde i osigura odgovornost u okviru pravosuđa, jasno je da se na najodgovornije pozicije u pravosudnim institucijama moraju konačno birati ljudi dokazanog integriteta koji će nepristrasno, profesionalno i odgovorno obavljati svoj posao. Takvih sigurno ima, ali su potisnuti i marginalizovani od onih koji stalno traže besmislene izgovore za brojne afere koje sve više dominiraju pravosudnim sistemom“, kaže Borenović. 

On ističe važnost toga što su u ovom dokumentu predložene mjere ka ponovnom uspostavljanju povjerenja u parvosuđe, a tiču se podrške nezavisnom istrazivačkom novinarstvu i civilnom društvu u propitivanju rada pravosuđa, opravdanosti zahtjeva da VSTS, tužilaštva i sudovi omoguće razumne i detaljne informacije o određenim procesima, a posebno onim koji imaju veliki javni interes, te potrebi usvajanja izmjena Zakona o VSTS. 

„Podsjetiću da je i poruka šefa Misije EU u BiH jasna i nedvosmislena kao nikada do sada, a to je da nema kandidatskog statusa za članstvo u EU ukoliko se ne unaprijedi stanje u pravosuđu“, zaključuje Borenović.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Goksi

02.12.2020 18:21

Samo stišći Borenoviću,počele su promjene.

ODGOVORITE
Name

Градишка

02.12.2020 18:22

Ако се у правосуђу нешто не деси нема среће овдје.

ODGOVORITE
Name

2

02.12.2020 18:48

Dobro je da nije u minusu.

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.12.2020 20:40

Pravosudje, policiju, vlast vode obicne polupismene seljacine koje kad sjednu u limuzinu, a dosli iz neke selendre, pogube kompas

ODGOVORITE
Name

Pa

03.12.2020 11:04

Eto kad ti dodjes bit ce skolovani.

Name

Galeb

02.12.2020 22:59

Borenovicu da niste svi u vlasti kriminalci I nacionalisti ta pagana vlast bi odavno bila pohapsena ,(Ali svi ste isti od Radovana podrumasa do danasnjih Dana nacionalizam Kriminal ,prijetnja,ubistva I placka to je sve sto vi svi zajedno znate i nista vise i toje vama svoima zajednicko ime ,) ako nije tako Zasto nenapustite tu kriminalnu vlast ako ste drugaciji ili koim slucajem bolji toje dokaz 15 Godina ste u tome I pricate narodu pricu Jer taj narod je malouman da zna vise svama bi odavno zavrsio pricu

ODGOVORITE
Name

Bn

03.12.2020 06:42

To vam Mile govori 10 godina

ODGOVORITE
Name

BORAC

03.12.2020 13:25

POSLIJE TEGELTIJE TREBA MAKNUT LJIGAVCA MUJKANOVIĆA IZ BRČANSKOG TUŽILAŠTVA

ODGOVORITE