Русија поново против закључака ПИЦ-а о БиХ

Поводом дводневног састанка политичких директора Управног одбора Вијећа за провођење мира (Пеаце Имплементатион Цоунцил – ПИЦ) и објављеног комуникеа, саопштењем су се огласили из Амбасаде Русије у БиХ.

Босна и Херцеговина 02.12.2020 | 19:05
Русија поново против закључака ПИЦ-а о БиХ

- Цијели низ порука дијела међународне заједнице у БиХ које се налазе у комуникеу на рубу су мијешања у унутрашња питања суверене Босне и Херцеговине, док сам документ, нажалост, поново више личи на политички алат за промовисање агенде која често нема никакве везе са имплементацијом мировног споразума, па чак је и у супротности са истим.

Овај облик комуникације са институцијама суверене државе је упитан са становишта општеприхваћених норми међународног права - саопштено је.

Даље наводе да Русија, као гарант Општег оквирног споразума за мир у БиХ, досљедно заговара суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, неповредивост темељних дејтонских принципа равноправности трију конститутивних народа и два ентитета са широким уставним овлаштењима.

- Нажалост, наши партнери су избјегли да јасно изразе пуну подршку овим принципима. Сматрамо да је задатак међународне заједнице у потицању дијалога у духу међусобног поштовања и разумијевања међу народима БиХ по свим важним за њих питањима, у подршци и подстицају позитивних процеса, а не у покушајима да својим агендом замијене сасвим ефикасне дејтонске механизме за функционисање БиХ, који већ четвртину вијека осигуравају крхку етничку равнотежу у држави.

Сматрамо да је кључно независно рјешење локалних страна свих проблема с којима се суочава БиХ на основу компромиса и консензуса, позивамо да се сконцентришемо на уједињавајућој агенди, те да радимо на успостављању истинског националног помирења, снажно одбацујемо страно мијешање у унутрашње ствари БиХ - наводе из Амбасаде.

Додају да препознају важност реформи, укључујући и оне у сектору правосуђа.

- Међутим, полазимо од тога да независнот државних правосудних институција од спољних и унутрашњих утицаја је темељни правни постулат. Увјерени смо да ово треба бити искључиво унутрашњи процес. Категорички је неприхватљив сваки покушај вршења политичког притиска на институте правосуђа у БиХ. Њима је неопходно гарантовати могућност независне и непристране дјелатности.

Не дијелимо приступе наших партнера око проблема економских миграната који пролазе кроз БиХ „балканском рутом“ до западноевропских земаља.

Признајемо важност напора Европске уније да пружи материјалну помоћ БиХ по овом питању, али сматрамо да ова подршка не би требала бити усмјерена на њихово задржавање у БиХ, већ на проналажење дугорочног и свеобухватног рјешења овог озбиљног проблема, који већ има трагичне посљедице по БиХ.

25. годишњица потписивања Дејтонског споразума је прекретница за процјену улоге међународне заједнице у сувереној, савременој БиХ.

Принуђени смо са жаљењем констатовати да је улога међународне заједнице у унутрашњем животу Босне и Херцеговине на рубу мијешања и понекад чак прелази ту границу.

Полазимо од потребе да се што прије укине спољни протекторат неспојив са суверенитетом БиХ, који представља Уред високог представника и који не само не доприноси процесима стабилизације у земљи, већ често постаје и извор локалних проблема - саопштено је из Амбасаде Русије у БиХ.

(Вијести.ба)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Само ја

02.12.2020 18:20

Даље наводе да Русија, као гарант Општег оквирног споразума за мир у БиХ, досљедно заговара суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, Па цекајте Руси, Па на цијој сте ви страни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

02.12.2020 19:56

Руси су увијек били против нациста и њихових слугу, а поготово 1945. када су нас ослобадјали.

Name

Ре Одговор

02.12.2020 20:45

Ти изгледа ниси разумио ста аутор хоце да казе ?

Name

Ре одговор

02.12.2020 21:11

Јеси ли дибио велики? Или бар мали... кредит од Руса.

Name

Да да

03.12.2020 07:17

Ови сто нон стоп трде да ..цувају мир.. боље да нас оставе на миру

Name

Дзоо

02.12.2020 18:24

Увек ти Руси а издадосе Јермене као и Србију тако це и нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дзооо

02.12.2020 22:26

Који сте ви ретарди , не спасавају нас Руси али ови други нам желе зло па то је малом дијету јасно, пар слуга као Босић , Шаровић и корумпирани Бореновиц обећали свашта ови им дали мјеста у ЦИК-у и сада као секе персе кукају а ови ботови из федерације само лозе.

Name

Ре доо

03.12.2020 08:23

Поздрав из Бос, Петровца, ми из Сда у коалицији са СНСД, хвала И'м сто не повукосе кандидата па ми побједисмо за нацелника, велики поздрав за Милорада Додига.

Name

Глобал зитизен

02.12.2020 18:28

Само њима изгледа наса невоља одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.12.2020 19:56

од свих странаца су они мислим највисе зарадили на нама. позатварали и извукли паре.

Name

БЛ

02.12.2020 18:31

Не цитамо ста казу Руси јер су они на страни рудоње а русе суверену дрзаву БиХ.Дасвиданија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рекспект

02.12.2020 18:43

Како да нам неко помогне кад ми сами себи не зелимо помоци..свесмо унистили и покрали па сад тразимо мрвице да презивимо..највеци непријатељ цовјек да буде себи то само код нас има и нигдје висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормлан

02.12.2020 18:50

А господо руси сви ми видимо како је ефикасна ова замља, ефикасност се види на сваком кораку. Кад би бар мало мање турали нос у насе ствати да и ми мало прогледамо и видимо бар несто од угодности овог зивота а не само јад и биједу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

02.12.2020 19:05

Брацо Руси немојте нас висе бранити...покрепацемо од доброте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

02.12.2020 19:19

Ја не знам ко у опсте слуша овог Руса. Да тако хоћеш изаћи и Додику реци који јавно дестабилизира овај регион. У правосудје и требају да се петљају све док из њега не истјерају лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руси

02.12.2020 19:34

Највеци непријатељ БиХ прица о мијесању у унутрасња питања , хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел

03.12.2020 03:23

Највећи противник твз БиХ су западне силе које врсте терор,овде,ако желите суверену БиХ,сто не осуди те ,НАТО бомбе,и да ли овај портал и даље мисли да охрабрује босњаке,Србе минимизира,мозда да бн новинари цитају и западне листове не само трац и мрзњу према РСу,видели би колико одмазду РСу,наставите ви бн не новинари,утркујте се да сто рузније и грзније писете против РСа,

Name

БЛ

02.12.2020 19:51

У ПИЦ-у има 55 цланица. Сви су се слозили са закљуццима, само они најпаметнији, најправеднији, најискренииј па нису. Они и Додик су једино Гарант опстанка ОХР-а у БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бл

03.12.2020 04:22

Браво за коментар. Само ћу додати на ову твоју костатацију недавно обраћање Милорада Додика чланицама савјета безбједности. Својим наступом је дефинитивно учврстио останак високог представника Инцка у БиХ

Name

Спасиба

02.12.2020 22:10

Брацо Руси изборите се ви за укидање ваших санкција а ми ћемо са остатком свијета видјети како ћемо и шта ћемо ! Успут има ли још који Крим да се анектира Русији! Еее јесте праведни прави примјер типично Рускододиковски!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

02.12.2020 23:08

Русима одговара стање овакво као и криминалцима у БиХ РС то стање ни рата ни Мира ,да траје вјецно они це узимати ста им за треба ,политицки и Економски Привредни субјецти Рафинерија Брод ,Ен Ивест И тако даље паце дјелити са ронхилом и криминалцима а политицки Ето они су бризници Светског поредка сто је јос тузније и рузније Гдје И’м одговара као И осталим окупаторима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

02.12.2020 23:38

Хвала брацо, хвала до неба кад би се ови фашисти и нацисти тако понашали у овој земљи неби било проблема. Не дозволите да иста наметну силом.

ОДГОВОРИТЕ