Rusija ponovo protiv zaključaka PIC-a o BiH

Povodom dvodnevnog sastanka političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (Peace Implementation Council – PIC) i objavljenog komunikea, saopštenjem su se oglasili iz Ambasade Rusije u BiH.

Bosna i Hercegovina 02.12.2020 | 19:05
Rusija ponovo protiv zaključaka PIC-a o BiH

- Cijeli niz poruka dijela međunarodne zajednice u BiH koje se nalaze u komunikeu na rubu su miješanja u unutrašnja pitanja suverene Bosne i Hercegovine, dok sam dokument, nažalost, ponovo više liči na politički alat za promovisanje agende koja često nema nikakve veze sa implementacijom mirovnog sporazuma, pa čak je i u suprotnosti sa istim.

Ovaj oblik komunikacije sa institucijama suverene države je upitan sa stanovišta opšteprihvaćenih normi međunarodnog prava - saopšteno je.

Dalje navode da Rusija, kao garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dosljedno zagovara suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, nepovredivost temeljnih dejtonskih principa ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima.

- Nažalost, naši partneri su izbjegli da jasno izraze punu podršku ovim principima. Smatramo da je zadatak međunarodne zajednice u poticanju dijaloga u duhu međusobnog poštovanja i razumijevanja među narodima BiH po svim važnim za njih pitanjima, u podršci i podsticaju pozitivnih procesa, a ne u pokušajima da svojim agendom zamijene sasvim efikasne dejtonske mehanizme za funkcionisanje BiH, koji već četvrtinu vijeka osiguravaju krhku etničku ravnotežu u državi.

Smatramo da je ključno nezavisno rješenje lokalnih strana svih problema s kojima se suočava BiH na osnovu kompromisa i konsenzusa, pozivamo da se skoncentrišemo na ujedinjavajućoj agendi, te da radimo na uspostavljanju istinskog nacionalnog pomirenja, snažno odbacujemo strano miješanje u unutrašnje stvari BiH - navode iz Ambasade.

Dodaju da prepoznaju važnost reformi, uključujući i one u sektoru pravosuđa.

- Međutim, polazimo od toga da nezavisnot državnih pravosudnih institucija od spoljnih i unutrašnjih uticaja je temeljni pravni postulat. Uvjereni smo da ovo treba biti isključivo unutrašnji proces. Kategorički je neprihvatljiv svaki pokušaj vršenja političkog pritiska na institute pravosuđa u BiH. Njima je neophodno garantovati mogućnost nezavisne i nepristrane djelatnosti.

Ne dijelimo pristupe naših partnera oko problema ekonomskih migranata koji prolaze kroz BiH „balkanskom rutom“ do zapadnoevropskih zemalja.

Priznajemo važnost napora Evropske unije da pruži materijalnu pomoć BiH po ovom pitanju, ali smatramo da ova podrška ne bi trebala biti usmjerena na njihovo zadržavanje u BiH, već na pronalaženje dugoročnog i sveobuhvatnog rješenja ovog ozbiljnog problema, koji već ima tragične posljedice po BiH.

25. godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma je prekretnica za procjenu uloge međunarodne zajednice u suverenoj, savremenoj BiH.

Prinuđeni smo sa žaljenjem konstatovati da je uloga međunarodne zajednice u unutrašnjem životu Bosne i Hercegovine na rubu miješanja i ponekad čak prelazi tu granicu.

Polazimo od potrebe da se što prije ukine spoljni protektorat nespojiv sa suverenitetom BiH, koji predstavlja Ured visokog predstavnika i koji ne samo ne doprinosi procesima stabilizacije u zemlji, već često postaje i izvor lokalnih problema - saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH.

(Vijesti.ba)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Samo ja

02.12.2020 18:20

Dalje navode da Rusija, kao garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dosljedno zagovara suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Pa cekajte Rusi, Pa na cijoj ste vi strani?

ODGOVORITE
Name

Odgovor

02.12.2020 19:56

Rusi su uvijek bili protiv nacista i njihovih slugu, a pogotovo 1945. kada su nas oslobadjali.

Name

Re Odgovor

02.12.2020 20:45

Ti izgleda nisi razumio sta autor hoce da kaze ?

Name

Re odgovor

02.12.2020 21:11

Jesi li dibio veliki? Ili bar mali... kredit od Rusa.

Name

Da da

03.12.2020 07:17

Ovi sto non stop trde da ..cuvaju mir.. bolje da nas ostave na miru

Name

Dzoo

02.12.2020 18:24

Uvek ti Rusi a izdadose Jermene kao i Srbiju tako ce i nas!

ODGOVORITE
Name

Re Dzooo

02.12.2020 22:26

Koji ste vi retardi , ne spasavaju nas Rusi ali ovi drugi nam žele zlo pa to je malom dijetu jasno, par sluga kao Bosić , Šarović i korumpirani Borenovic obećali svašta ovi im dali mjesta u CIK-u i sada kao seke perse kukaju a ovi botovi iz federacije samo loze.

Name

Re doo

03.12.2020 08:23

Pozdrav iz Bos, Petrovca, mi iz Sda u koaliciji sa SNSD, hvala I'm sto ne povukose kandidata pa mi pobjedismo za nacelnika, veliki pozdrav za Milorada Dodiga.

Name

Global zitizen

02.12.2020 18:28

Samo njima izgleda nasa nevolja odgovara.

ODGOVORITE
Name

re

02.12.2020 19:56

od svih stranaca su oni mislim najvise zaradili na nama. pozatvarali i izvukli pare.

Name

BL

02.12.2020 18:31

Ne citamo sta kazu Rusi jer su oni na strani rudonje a ruse suverenu drzavu BiH.Dasvidanija.

ODGOVORITE
Name

Rekspekt

02.12.2020 18:43

Kako da nam neko pomogne kad mi sami sebi ne zelimo pomoci..svesmo unistili i pokrali pa sad trazimo mrvice da prezivimo..najveci neprijatelj covjek da bude sebi to samo kod nas ima i nigdje vise.

ODGOVORITE
Name

Normlan

02.12.2020 18:50

A gospodo rusi svi mi vidimo kako je efikasna ova zamlja, efikasnost se vidi na svakom koraku. Kad bi bar malo manje turali nos u nase stvati da i mi malo progledamo i vidimo bar nesto od ugodnosti ovog zivota a ne samo jad i bijedu.

ODGOVORITE
Name

Goran

02.12.2020 19:05

Braco Rusi nemojte nas vise braniti...pokrepacemo od dobrote...

ODGOVORITE
Name

Sale

02.12.2020 19:19

Ja ne znam ko u opste sluša ovog Rusa. Da tako hoćeš izaći i Dodiku reci koji javno destabilizira ovaj region. U pravosudje i trebaju da se petljaju sve dok iz njega ne istjeraju lopove.

ODGOVORITE
Name

Rusi

02.12.2020 19:34

Najveci neprijatelj BiH prica o mijesanju u unutrasnja pitanja , haha

ODGOVORITE
Name

Jel

03.12.2020 03:23

Najveći protivnik tvz BiH su zapadne sile koje vrste teror,ovde,ako želite suverenu BiH,sto ne osudi te ,NATO bombe,i da li ovaj portal i dalje misli da ohrabruje bosnjake,Srbe minimizira,mozda da bn novinari citaju i zapadne listove ne samo trac i mrznju prema RSu,videli bi koliko odmazdu RSu,nastavite vi bn ne novinari,utrkujte se da sto ruznije i grznije pisete protiv RSa,

Name

BL

02.12.2020 19:51

U PIC-u ima 55 clanica. Svi su se slozili sa zakljuccima, samo oni najpametniji, najpravedniji, najiskreniij pa nisu. Oni i Dodik su jedino Garant opstanka OHR-a u BIH.

ODGOVORITE
Name

Re bl

03.12.2020 04:22

Bravo za komentar. Samo ću dodati na ovu tvoju kostataciju nedavno obraćanje Milorada Dodika članicama savjeta bezbjednosti. Svojim nastupom je definitivno učvrstio ostanak visokog predstavnika Incka u BiH

Name

Spasiba

02.12.2020 22:10

Braco Rusi izborite se vi za ukidanje vaših sankcija a mi ćemo sa ostatkom svijeta vidjeti kako ćemo i šta ćemo ! Usput ima li još koji Krim da se anektira Rusiji! Eee jeste pravedni pravi primjer tipično Ruskododikovski!!

ODGOVORITE
Name

Galeb

02.12.2020 23:08

Rusima odgovara stanje ovakvo kao i kriminalcima u BiH RS to stanje ni rata ni Mira ,da traje vjecno oni ce uzimati sta im za treba ,politicki i Ekonomski Privredni subjecti Rafinerija Brod ,En Ivest I tako dalje pace djeliti sa ronhilom i kriminalcima a politicki Eto oni su briznici Svetskog poredka sto je jos tuznije i ruznije Gdje I’m odgovara kao I ostalim okupatorima

ODGOVORITE
Name

Zoran

02.12.2020 23:38

Hvala braco, hvala do neba kad bi se ovi fašisti i nacisti tako ponašali u ovoj zemlji nebi bilo problema. Ne dozvolite da ista nametnu silom.

ODGOVORITE