Бањалука: Шта је с обећаном помоћи угоститељима?

За сектор угоститељства у Бањалуци предвиђено је 350.000 марака помоћи из градског буџета, али ова одлука чека одобрење новог сазива Скупштине.

Република Српска 02.12.2020 | 18:34
Бањалука: Шта је с обећаном помоћи угоститељима?

Прије тачно мјесец дана, нетом уочи локалних избора, у Градској управи је одржан састанак с представницима Града Бањалука, Владе РС и Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства “Хорека” због проблема којих овај сектор има у пословању током пандемије.

Тадашњи градоначелник Бањалуке Игор Радојичић најавио је да ће за три дана бити формирана радна група која ће предложити сет мјера за помоћ, од могућих субвенција, пореза, доприноса за раднике, до такси и накнада, питања радног времена и слично.

Речено је тада и да ће посебну радну групу водити представници Министарства трговине и туризма РС, заједно с Министарством финансија Српске, те да резултат овог састанка треба да буду уредбе на свим нивоима власти, којима би се одвојила додатна средства како би ови сектори могли да преживе.

Међутим, конкретне мјере подршке од тада нико не спомиње. У удружењу “Хорека” кажу да се људи из ове бранше након свега осјећају пониженим.

– Пустили смо да прођу избори, нисмо никакве изјаве давали како то не би злоупотријебила било која политичка опција. Да ли је то због растућих других проблема, али конкретно никакав сет мјера за помоћ у туризму није донесен – рекао је предсједник удружења Далибор Шајић. 

Актуелни начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић поручује ипак да је приједлог одлуке за помоћ овом сектору припремљен, али да стоји у ладици.

– Након што смо примили угоститеље, формирана је радна група из Градске управе и Владе, и са нивоа Града је направљен приједлог одлуке за помоћ субјектима чији је рад угрожен у пандемији. Превасходно се то односи на хотеле, хостеле, мотеле, туристичке агенције и музичку дјелатност. Такву одлуку мора усвојити Скупштина града, али то је сада немогуће до верификације нових мандата – објаснио је он.

У овогодишњем буџету, прецизира, за помоћ угоститељима предвиђено је 350.000 КМ.

С обзиром на политичке трзавице у Бањалуци, чињеницу да новоизабрани градоначелник Драшко Станивуковић долази из редова опозиције, док скупштинску већину, по најавама, имају партије из дугогодишње владајуће гарнитуре, питање је како ће се ова, као и многе друге приче у граду развијати. Не очекује се ни да ће нови сазив скупштине у одборничке клупе засјести прије Нове године.

Из Министарства трговине РС, чији су представници почетком октобра такође били на састанку у Бањалуци, подсјећају да су званичници Владе РС прошле седмице разговарали с представницима Привредне коморе РС и удружења хотелијера и туристичких организација о мјерама подршке овом сектору, које трпи губитке у пословању због пандемије вируса корона.

– Најављена уредба, која се односи на помоћ овом сектору, налази се у фази припреме. У њеној изради учествују и заинтересовани социјални партнери, а по њеном коначном дефинисању и усвајању јавност ће бити благовремено информисана – рекли су за Српскаинфо из Министарства трговине РС.

И из Министарства финансија РС одговарају да континуирано раде на растерећењу привреде и ублажавању посљедица пандемије, те да се свакодневно анализира епидемиолошка и економска ситуација како би се очувало здравље и радна мјеста. Истовремено, истичу, циљ је и одржати ликвидност буџета РС.

До сада је за подршку привреди и здравству и за санирање епидемије усмјерено око 330 милиона КМ. Од тог износа привреди је додијељено 95 милиона КМ плус још 50 милиона КМ стављено је на располагање путем Гарантног програма.

– У сарадњи с пословном заједницом, пратећи епидемиолошку ситуацију и неопходне мјере, сагледавамо који су начини даље подршке најоптималнији, посебно имајући у виду да епидемија и даље траје, а да мјере не треба да имају само краткорочан, него и дугорочнији ефекат – закључили су из овог министарства. 

(Српскаинфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Гласали

02.12.2020 18:47

Сте што сад плачете. Миле обећо Миле слагао као и досад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

02.12.2020 19:53

Сто сте цекали да избори продју? Јел да неби рудоњу угрозили? Тразили сте,гледајте.

Name

ре

03.12.2020 01:02

Зашто ти приватници стално траже помоћ од држве. зато све мора да буде државно, кафане, кафићи, ресторани, хотели, сви угоститељски објекти, па нека држава тим управља, нека пуни буџете. Кад им добро иде не издају фискалне рачуне, не приказују ни 30% промента, закидају државу, а кад им не иде онда кукај тражи од те исте држе паре. Не треба им ништа дати јер су и они цео живот отимали од државе. Исто раде све аутомеаханичари, вулканизери, фризери и слично.

Name

ре ре

03.12.2020 08:20

Тако је, кад им је добро ишло, кад су поткрадали државу, кад нису издвали фискалне рачуне и нису приказивали промет, тад су сви ћутали, сад би да траже помоћ од државе која треба да подигне кредите због њих. Море нека се лате њиве и мотике па нека нешто раде доста је њиховог паразитизма. Доста је било њиховог дрогирања омладине, и уфлачења у блудан живот.

Name

Учк

02.12.2020 18:50

Чекај магарче док трава нарасте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

03.12.2020 11:53

Е моји угоститељи то вам је била зељкина и додикова тактика пред изборе да би добили кои глас висе.За вас обицне људе ниста од помоци ал зато додина церка је добила све пивластуце и син за фирму њима треба пимоц а ви остали грцајте у дуговима.

Name

Горан

02.12.2020 18:51

Не разумијем... када су били пребукирани возали су дзипове... тросили немилице .... показивали своју моц .... један од тих послодаваца вози Бентлy дзип.... други вози Мерцедес ГЛ ... треци вози Мерцедес ЦЛР... цудо над цудима били у Бања Луци... и сад узми од пореза градјана и дај њима.... бозе мој.... Невидјено Цудо у Земљи Апсурда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

02.12.2020 20:51

Ста цес, увијек су газде највише кукале

Name

Неђо.2.12.2020

02.12.2020 19:27

Сд ће то Станивуковић средити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

02.12.2020 19:49

Обецање?? Паааа то је лудом радовање..зар се то вец заборавило??

ОДГОВОРИТЕ
Name

наравно

02.12.2020 20:08

добит це те по цасу ладне воде бесплатно инаце и то се плаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

02.12.2020 22:15

Добит ће махуну, пара свакако нема

Name

Милан

03.12.2020 00:04

Логично је да нема ко донијети одлуку јер су примитивни и неуки чланови ЦИК а незаконито одложили датум избора тако да Град Бања Лука нема Градоначелника и Начелника одјељења који може донијети одлуку а ту је новоизабрани Градоначелник па је за очекивати да предложи баснословну помоћ у односу на претходног јер је на таквим обећањима добио изборе, тако да и пензионерио са нестрпљењем очекују свој дио колача, потпуно бесплатни градски превоз, родитељи лија су дјеца у приватним вртићима који су скупљи од државних разлику у цијени и тако редом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.12.2020 18:20

Па Агапе је добио 50 000км,други и не морају

ОДГОВОРИТЕ
Name

1926

18.12.2020 14:24

Ако дадне ресторанима кафићима неможе дати сину онда

ОДГОВОРИТЕ