Banjaluka: Šta je s obećanom pomoći ugostiteljima?

Za sektor ugostiteljstva u Banjaluci predviđeno je 350.000 maraka pomoći iz gradskog budžeta, ali ova odluka čeka odobrenje novog saziva Skupštine.

Republika Srpska 02.12.2020 | 18:34
Banjaluka: Šta je s obećanom pomoći ugostiteljima?

Prije tačno mjesec dana, netom uoči lokalnih izbora, u Gradskoj upravi je održan sastanak s predstavnicima Grada Banjaluka, Vlade RS i Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva “Horeka” zbog problema kojih ovaj sektor ima u poslovanju tokom pandemije.

Tadašnji gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je da će za tri dana biti formirana radna grupa koja će predložiti set mjera za pomoć, od mogućih subvencija, poreza, doprinosa za radnike, do taksi i naknada, pitanja radnog vremena i slično.

Rečeno je tada i da će posebnu radnu grupu voditi predstavnici Ministarstva trgovine i turizma RS, zajedno s Ministarstvom finansija Srpske, te da rezultat ovog sastanka treba da budu uredbe na svim nivoima vlasti, kojima bi se odvojila dodatna sredstva kako bi ovi sektori mogli da prežive.

Međutim, konkretne mjere podrške od tada niko ne spominje. U udruženju “Horeka” kažu da se ljudi iz ove branše nakon svega osjećaju poniženim.

– Pustili smo da prođu izbori, nismo nikakve izjave davali kako to ne bi zloupotrijebila bilo koja politička opcija. Da li je to zbog rastućih drugih problema, ali konkretno nikakav set mjera za pomoć u turizmu nije donesen – rekao je predsjednik udruženja Dalibor Šajić. 

Aktuelni načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović poručuje ipak da je prijedlog odluke za pomoć ovom sektoru pripremljen, ali da stoji u ladici.

– Nakon što smo primili ugostitelje, formirana je radna grupa iz Gradske uprave i Vlade, i sa nivoa Grada je napravljen prijedlog odluke za pomoć subjektima čiji je rad ugrožen u pandemiji. Prevashodno se to odnosi na hotele, hostele, motele, turističke agencije i muzičku djelatnost. Takvu odluku mora usvojiti Skupština grada, ali to je sada nemoguće do verifikacije novih mandata – objasnio je on.

U ovogodišnjem budžetu, precizira, za pomoć ugostiteljima predviđeno je 350.000 KM.

S obzirom na političke trzavice u Banjaluci, činjenicu da novoizabrani gradonačelnik Draško Stanivuković dolazi iz redova opozicije, dok skupštinsku većinu, po najavama, imaju partije iz dugogodišnje vladajuće garniture, pitanje je kako će se ova, kao i mnoge druge priče u gradu razvijati. Ne očekuje se ni da će novi saziv skupštine u odborničke klupe zasjesti prije Nove godine.

Iz Ministarstva trgovine RS, čiji su predstavnici početkom oktobra takođe bili na sastanku u Banjaluci, podsjećaju da su zvaničnici Vlade RS prošle sedmice razgovarali s predstavnicima Privredne komore RS i udruženja hotelijera i turističkih organizacija o mjerama podrške ovom sektoru, koje trpi gubitke u poslovanju zbog pandemije virusa korona.

– Najavljena uredba, koja se odnosi na pomoć ovom sektoru, nalazi se u fazi pripreme. U njenoj izradi učestvuju i zainteresovani socijalni partneri, a po njenom konačnom definisanju i usvajanju javnost će biti blagovremeno informisana – rekli su za Srpskainfo iz Ministarstva trgovine RS.

I iz Ministarstva finansija RS odgovaraju da kontinuirano rade na rasterećenju privrede i ublažavanju posljedica pandemije, te da se svakodnevno analizira epidemiološka i ekonomska situacija kako bi se očuvalo zdravlje i radna mjesta. Istovremeno, ističu, cilj je i održati likvidnost budžeta RS.

Do sada je za podršku privredi i zdravstvu i za saniranje epidemije usmjereno oko 330 miliona KM. Od tog iznosa privredi je dodijeljeno 95 miliona KM plus još 50 miliona KM stavljeno je na raspolaganje putem Garantnog programa.

– U saradnji s poslovnom zajednicom, prateći epidemiološku situaciju i neophodne mjere, sagledavamo koji su načini dalje podrške najoptimalniji, posebno imajući u vidu da epidemija i dalje traje, a da mjere ne treba da imaju samo kratkoročan, nego i dugoročniji efekat – zaključili su iz ovog ministarstva. 

(Srpskainfo)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Glasali

02.12.2020 17:47

Ste što sad plačete. Mile obećo Mile slagao kao i dosad.

ODGOVORITE
Name

Borac

02.12.2020 18:53

Sto ste cekali da izbori prodju? Jel da nebi rudonju ugrozili? Trazili ste,gledajte.

Name

re

03.12.2020 00:02

Zašto ti privatnici stalno traže pomoć od držve. zato sve mora da bude državno, kafane, kafići, restorani, hoteli, svi ugostiteljski objekti, pa neka država tim upravlja, neka puni budžete. Kad im dobro ide ne izdaju fiskalne račune, ne prikazuju ni 30% promenta, zakidaju državu, a kad im ne ide onda kukaj traži od te iste drže pare. Ne treba im ništa dati jer su i oni ceo život otimali od države. Isto rade sve automeahaničari, vulkanizeri, frizeri i slično.

Name

re re

03.12.2020 07:20

Tako je, kad im je dobro išlo, kad su potkradali državu, kad nisu izdvali fiskalne račune i nisu prikazivali promet, tad su svi ćutali, sad bi da traže pomoć od države koja treba da podigne kredite zbog njih. More neka se late njive i motike pa neka nešto rade dosta je njihovog parazitizma. Dosta je bilo njihovog drogiranja omladine, i uflačenja u bludan život.

Name

Učk

02.12.2020 17:50

Čekaj magarče dok trava naraste

ODGOVORITE
Name

Rajka

03.12.2020 10:53

E moji ugostitelji to vam je bila zeljkina i dodikova taktika pred izbore da bi dobili koi glas vise.Za vas obicne ljude nista od pomoci al zato dodina cerka je dobila sve pivlastuce i sin za firmu njima treba pimoc a vi ostali grcajte u dugovima.

Name

Goran

02.12.2020 17:51

Ne razumijem... kada su bili prebukirani vozali su dzipove... trosili nemilice .... pokazivali svoju moc .... jedan od tih poslodavaca vozi Bently dzip.... drugi vozi Mercedes GL ... treci vozi Mercedes CLR... cudo nad cudima bili u Banja Luci... i sad uzmi od poreza gradjana i daj njima.... boze moj.... Nevidjeno Cudo u Zemlji Apsurda...

ODGOVORITE
Name

Gojko

02.12.2020 19:51

Sta ces, uvijek su gazde najviše kukale

Name

Neđo.2.12.2020

02.12.2020 18:27

Sd će to Stanivuković srediti.

ODGOVORITE
Name

Djoks

02.12.2020 18:49

Obecanje?? Paaaa to je ludom radovanje..zar se to vec zaboravilo??

ODGOVORITE
Name

naravno

02.12.2020 19:08

dobit ce te po casu ladne vode besplatno inace i to se placa

ODGOVORITE
Name

RE

02.12.2020 21:15

Dobit će mahunu, para svakako nema

Name

Milan

02.12.2020 23:04

Logično je da nema ko donijeti odluku jer su primitivni i neuki članovi CIK a nezakonito odložili datum izbora tako da Grad Banja Luka nema Gradonačelnika i Načelnika odjeljenja koji može donijeti odluku a tu je novoizabrani Gradonačelnik pa je za očekivati da predloži basnoslovnu pomoć u odnosu na prethodnog jer je na takvim obećanjima dobio izbore, tako da i penzionerio sa nestrpljenjem očekuju svoj dio kolača, potpuno besplatni gradski prevoz, roditelji lija su djeca u privatnim vrtićima koji su skuplji od državnih razliku u cijeni i tako redom.

ODGOVORITE
Name

Dragan

03.12.2020 17:20

Pa Agape je dobio 50 000km,drugi i ne moraju

ODGOVORITE
Name

1926

18.12.2020 13:24

Ako dadne restoranima kafićima nemože dati sinu onda

ODGOVORITE