Аустрија уводи строге мјере на границама за Божић

Аустрија попушта мјере затварања, што укључује отварање скијалишта од 24. децембар, али истовремено од понедјељка уводи строге мјере уласка у земљу уз десетодневну самоизолацију, чиме се жели онемогућити зимски туризам, приопштио је у сриједу аустријски канцелар Себастијан Курц.

Регион 02.12.2020 | 15:48
Аустрија уводи строге мјере на границама за Божић

"Ситуација се поправила и ми можемо приступити опрезном отварању корак по корак", рекао је канцелар Курц на заједничкој конференцији за медије.

Рекао је да је инциденција тренутно повољнија него прије неколико седмица када су донесене строге мјере затварања, али да на снази и даље остају бројне мјере у борби против ширења вируса корона.

"Ми до љета сљедеће године морамо рачунати с неком врстом мјера. Пандемија још није иза нас", рекао је Курц.

У мјере попуштања спада повратак настави у школама, отварање трговина и музеја, као и услуга попут фризера.

Предвиђено је да и скијалишта прораде од 24. децембра. Али истовремено сви хотели и ресторани остају затворени до 7. јануара, чиме се жели онемогућити долазак страних туриста до краја сезоне празника.

Строги услови за улазак у земљу

Исто тако се од понедјељка, 7. децембра, до 10. јануара уводи десетодневна самоизолација за све који улазе у Аустрију с изузетком транзита. Ову изолацију ће бити могуће прекинути након пет дана уз предочење негативног теста на ковид-19.

Министар унутрашњих послова Карл Нехамер је објаснио како се строгим условима за оне који преко празника буду напуштали Аустрију жели спријечити појачано ширење вируса корона.

"Показало се након љетних празника да су повратници у Аустрију, посебно из земаља западног Балкана, проузроковали велики број нових зараза", рекао је министар унутраншјих послова Карл Нехамер.

Министар је нагласио како они који путују преко празника изван Аустрије морају бити свјесни да ће повратак у Аустрију бити "повезан с великим ограничењима".

"Преко љета је вирус довезен у Аустрију и то сада морамо спријечити", рекао је Курц. Он је нагласио да ће код правила о самоизолацији постојати изузеци код оних који из пословних разлога прелазе границу, али да не би требало да буде "одлазака на новогодишњи парти у Праг или посјете родбини на Балкану".

Од правила ће бити изузети и они који у Аустрију долазе из земаља у којима је инциденција у посљедњих седам дана мања од 100, а тај услов тренутно испуњавају само Ирска, Финска и Исланд.

Током божићних празника људи ће моћи славити у мањим групама до 10 људи.

На дневном нивоу број новозаражених у Аустрији пао је од средине новембра са око 9.000 на око 4.000.

(Индеx.хр)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

КУР

02.12.2020 15:16

ЗАТО МОЛИМ САВ НАРОД У АУСТРИЈИ КОЈИ СЛАВИ БОЗИЦ 7.ЈАНУАРА!!!!,ДА ИЗАДЈЕ НА ПРОТЕСТЕ 25.12.2020!!!!!!ПА ЦЕ МО ВИДЈЕТИ!!!!!ЈА ЦУ БИТИ ПРВИ СА ВАМА!! А ПИСАЦУ И КУРЗУ....МОЛИМ ВАС...ДА БУДЕМО УЈЕДИЊЕНИ!!!!МОЛИМ НАС НАРОД..ХВАЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијесан си

02.12.2020 16:33

Баш ћеш га насикирати што пријетиш протестима....

Name

и ти си

02.12.2020 17:14

смех..ВИДЈЕЦЕС ДА ЛИ ЦЕ МУ БИТИ СВЕЈЕДНО!!!!!!ЗИВИ БИЛИ ПА ЦУЛИ И ВИДЈЕЛИ...ПОЗЗЗ

Name

Весна

02.12.2020 18:00

Свака част на идеји. Вјеруј да зивим у Аустрији 100% бих се придрузила протесту.

Name

Ре

02.12.2020 18:24

Зашто се народ не стрпи ову годину и не сједи тамо гдје јесте, а не да се шетка тамо вамо у овим околностима. Па Божић било који неће побјећи.

Name

Миле

02.12.2020 19:08

Буди сретан ако не добијес кривицну јер позивас људе на протесте. Зар ти не знас да је забрањено окупљање? Послусај ти мене и избриси овај коментар.