Austrija uvodi stroge mjere na granicama za Božić

Austrija popušta mjere zatvaranja, što uključuje otvaranje skijališta od 24. decembar, ali istovremeno od ponedjeljka uvodi stroge mjere ulaska u zemlju uz desetodnevnu samoizolaciju, čime se želi onemogućiti zimski turizam, priopštio je u srijedu austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Region 02.12.2020 | 15:48
Austrija uvodi stroge mjere na granicama za Božić

"Situacija se popravila i mi možemo pristupiti opreznom otvaranju korak po korak", rekao je kancelar Kurc na zajedničkoj konferenciji za medije.

Rekao je da je incidencija trenutno povoljnija nego prije nekoliko sedmica kada su donesene stroge mjere zatvaranja, ali da na snazi i dalje ostaju brojne mjere u borbi protiv širenja virusa korona.

"Mi do ljeta sljedeće godine moramo računati s nekom vrstom mjera. Pandemija još nije iza nas", rekao je Kurc.

U mjere popuštanja spada povratak nastavi u školama, otvaranje trgovina i muzeja, kao i usluga poput frizera.

Predviđeno je da i skijališta prorade od 24. decembra. Ali istovremeno svi hoteli i restorani ostaju zatvoreni do 7. januara, čime se želi onemogućiti dolazak stranih turista do kraja sezone praznika.

Strogi uslovi za ulazak u zemlju

Isto tako se od ponedjeljka, 7. decembra, do 10. januara uvodi desetodnevna samoizolacija za sve koji ulaze u Austriju s izuzetkom tranzita. Ovu izolaciju će biti moguće prekinuti nakon pet dana uz predočenje negativnog testa na kovid-19.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer je objasnio kako se strogim uslovima za one koji preko praznika budu napuštali Austriju želi spriječiti pojačano širenje virusa korona.

"Pokazalo se nakon ljetnih praznika da su povratnici u Austriju, posebno iz zemalja zapadnog Balkana, prouzrokovali veliki broj novih zaraza", rekao je ministar unutranšjih poslova Karl Nehamer.

Ministar je naglasio kako oni koji putuju preko praznika izvan Austrije moraju biti svjesni da će povratak u Austriju biti "povezan s velikim ograničenjima".

"Preko ljeta je virus dovezen u Austriju i to sada moramo spriječiti", rekao je Kurc. On je naglasio da će kod pravila o samoizolaciji postojati izuzeci kod onih koji iz poslovnih razloga prelaze granicu, ali da ne bi trebalo da bude "odlazaka na novogodišnji parti u Prag ili posjete rodbini na Balkanu".

Od pravila će biti izuzeti i oni koji u Austriju dolaze iz zemalja u kojima je incidencija u posljednjih sedam dana manja od 100, a taj uslov trenutno ispunjavaju samo Irska, Finska i Island.

Tokom božićnih praznika ljudi će moći slaviti u manjim grupama do 10 ljudi.

Na dnevnom nivou broj novozaraženih u Austriji pao je od sredine novembra sa oko 9.000 na oko 4.000.

(Index.hr)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

KUR

02.12.2020 16:16

ZATO MOLIM SAV NAROD U AUSTRIJI KOJI SLAVI BOZIC 7.JANUARA!!!!,DA IZADJE NA PROTESTE 25.12.2020!!!!!!PA CE MO VIDJETI!!!!!JA CU BITI PRVI SA VAMA!! A PISACU I KURZU....MOLIM VAS...DA BUDEMO UJEDINJENI!!!!MOLIM NAS NAROD..HVALA

ODGOVORITE
Name

Smijesan si

02.12.2020 17:33

Baš ćeš ga nasikirati što prijetiš protestima....

Name

i ti si

02.12.2020 18:14

smeh..VIDJECES DA LI CE MU BITI SVEJEDNO!!!!!!ZIVI BILI PA CULI I VIDJELI...POZZZ

Name

Vesna

02.12.2020 19:00

Svaka čast na ideji. Vjeruj da zivim u Austriji 100% bih se pridruzila protestu.

Name

Re

02.12.2020 19:24

Zašto se narod ne strpi ovu godinu i ne sjedi tamo gdje jeste, a ne da se šetka tamo vamo u ovim okolnostima. Pa Božić bilo koji neće pobjeći.

Name

Mile

02.12.2020 20:08

Budi sretan ako ne dobijes krivicnu jer pozivas ljude na proteste. Zar ti ne znas da je zabranjeno okupljanje? Poslusaj ti mene i izbrisi ovaj komentar.