Кривокапић пред посланицима о раду владе и министрима

- Скупштина Црне Горе почела је сједницу на којој мандатар Здравко Кривокапић образлаже програм и персонални састав нове Владе.

Регион 02.12.2020 | 13:05
Кривокапић пред посланицима о раду владе и министрима

Сједница ће, због великог интересовања посланика да учествују у расправи, трајати најмање два, а највише три дана.

Кривокапића је за мандатара предложио 8. октобра предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, након обавјештења да послије парламентарних избора три коалиције имају скупштинску већину.

Мандатар је у експозеу, који је у понедјељак, 30. новембра, доставио парламенту истакао да ће приоритети нове владе бити економија, борба против ковида 19 и истинска владавина права.

Он је поручио да ће фокус, осим слободе медија и функционалности правосуђа, бити на развојној економској политици, унапређењу конкурентности и одрживости јавних финансија, на здравој животној средини, доприносу борби против наглих климатских промјена, адекватнијој социјалној политици и запошљавању.

Кривокапић је најавио доношење нових системских закона, почевши од приоритетних закона о поријеклу имовине, лустрацији, Влади, Скупштини, планирању простора и изградњи објеката.

Он је најавио и да ће сви "дискриминациони закони који су креирани с циљем остваривања партијских интереса, а на штету грађана и вјерских заједница бити преиспитани, измијењени и допуњени, док ће њихове штетне одредбе, које дијеле биће и свађају грађане Црне Горе, бити уклоњене".

"Посебан приоритет влада ће посветити измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести како би исправила неправду и штету коју постојећи закон доноси грађанима и вјерским заједницама", рекао је Кривокапић.

Он је рекао да ће бити извршена ревизија и преиспитивање свих концесионих уговора, донесена декларација о трајној забрани изградње малих хидроелектрана на црногорским водотоковима, као и измјена Закона о енергетици.

Кривокапић је поручио да ће се влада залагати за беспоштедну борбу против корупције и криминала.

Он је у експозеу објавио персонални састав нове црногорске владе, која ће имати 12 министарстава и једног потпредсједника.

Потпредсједник владе биће једина страначка личност, лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић.

Кривокапић је за министра унутрашњих послова предложио Сергеја Секуловића, одбране Оливеру Ињац, а иностраних послова Ђорђа Радуловића.

Ресор финансија и социјалног старања водиће Милојко Спајић, капиталних инвестиција Младен Бојанић, а економског развоја Јаков Милатовић.

Кандидат за министра правде, мањинских и људских права је Владимир Лепосавић, здравља Јелена Боровинић Бојовић, а просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић.

За министра екологије, просторног планирања и урбанизма предложен је Ратко Митровић, а јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић. На челу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде биће Александар Стијовић.

(Срна) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

лелеее

02.12.2020 12:30

Мислим да овај Кривокапић неће дуго, не због неке политике већ зато што је човјек залутао на ту позицију, нема он појма, њему је плафон мјесна заједница или црквени одбор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

02.12.2020 13:42

Засто тако мислис ?

Name

Милисав

02.12.2020 15:17

Има Кривокапиц образованог и интилигентног замјеника Абазовица.Зато га је и узео за свог замјеника јер је свјестан својих способности

Name

Миле

02.12.2020 14:29

Овај незна да ли посо или је досо...

ОДГОВОРИТЕ