Krivokapić pred poslanicima o radu vlade i ministrima

- Skupština Crne Gore počela je sjednicu na kojoj mandatar Zdravko Кrivokapić obrazlaže program i personalni sastav nove Vlade.

Region 02.12.2020 | 13:05
Krivokapić pred poslanicima o radu vlade i ministrima

Sjednica će, zbog velikog interesovanja poslanika da učestvuju u raspravi, trajati najmanje dva, a najviše tri dana.

Кrivokapića je za mandatara predložio 8. oktobra predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon obavještenja da poslije parlamentarnih izbora tri koalicije imaju skupštinsku većinu.

Mandatar je u ekspozeu, koji je u ponedjeljak, 30. novembra, dostavio parlamentu istakao da će prioriteti nove vlade biti ekonomija, borba protiv kovida 19 i istinska vladavina prava.

On je poručio da će fokus, osim slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, na zdravoj životnoj sredini, doprinosu borbi protiv naglih klimatskih promjena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

Кrivokapić je najavio donošenje novih sistemskih zakona, počevši od prioritetnih zakona o porijeklu imovine, lustraciji, Vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata.

On je najavio i da će svi "diskriminacioni zakoni koji su kreirani s ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i vjerskih zajednica biti preispitani, izmijenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dijele biće i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene".

"Poseban prioritet vlada će posvetiti izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći zakon donosi građanima i vjerskim zajednicama", rekao je Кrivokapić.

On je rekao da će biti izvršena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora, donesena deklaracija o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotokovima, kao i izmjena Zakona o energetici.

Кrivokapić je poručio da će se vlada zalagati za bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala.

On je u ekspozeu objavio personalni sastav nove crnogorske vlade, koja će imati 12 ministarstava i jednog potpredsjednika.

Potpredsjednik vlade biće jedina stranačka ličnost, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Кrivokapić je za ministra unutrašnjih poslova predložio Sergeja Sekulovića, odbrane Oliveru Injac, a inostranih poslova Đorđa Radulovića.

Resor finansija i socijalnog staranja vodiće Milojko Spajić, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, a ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Кandidat za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović, a prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predložen je Ratko Mitrović, a javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić. Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće Aleksandar Stijović.

(Srna) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

leleee

02.12.2020 12:30

Mislim da ovaj Krivokapić neće dugo, ne zbog neke politike već zato što je čovjek zalutao na tu poziciju, nema on pojma, njemu je plafon mjesna zajednica ili crkveni odbor

ODGOVORITE
Name

Mitar

02.12.2020 13:42

Zasto tako mislis ?

Name

Milisav

02.12.2020 15:17

Ima Krivokapic obrazovanog i intiligentnog zamjenika Abazovica.Zato ga je i uzeo za svog zamjenika jer je svjestan svojih sposobnosti

Name

Mile

02.12.2020 14:29

Ovaj nezna da li poso ili je doso...

ODGOVORITE