Сектор туризма и угоститељства спрема протесте

Удружење послодаваца угоститељства и туризма „Хореца РС“, у саопштењу за јавност кажу да угоститељи, осим једне плате и два доприноса, за све вријеме лоцкдоwна, те од тог доба, па све до данас нису добили ништа, осим константних обећања.

Република Српска 01.12.2020 | 21:52
Сектор туризма и угоститељства спрема протесте

"Како нпр. у Бањалуци, од градских власти, тако и од републичких, па чак ни састанак са чланом Предсједништва БиХ, није донио ништа, осим обећања, која никад нису реализована", наводе. Подсјећају, били су то састанци са чланом Предсједништа, министрицама финансија, те трговине и туризма, па састанци са бањалучким градских властима.

"И сваки пут исто обећање - да, заиста вам је потребна помоћ, ријешавамо за дан-два. И тако мјецима, угоститељи добијају: Лажна обећања, нове мјере које морају поштовати, скраћење радног времена, потпуни лоцкдоwн за ноћне клубове, свадбене салоне, нове инспекцијске надзоре, намете, као и до сада", наводе из Хореца РС.

Све је то довело до, како наводе, пада промета, смањена гостију, а самим тим и смањеном потребом за радницима.

"Угоститељи су приморани да смањују број радника и то се депава свакодневно. Неки чак и потпуно гасе своје обрте? Шта је "резултат", који свакодневно рапидно расте: повећана незапосленост, издвајања државе за отпуштене раднике на Бироу, смањење уплате пореза и доприноса, урушавање туристичког сектора, смањење квалитета живота градјана РС и можда и трајно смањење понуде РС страним туристима. Јер, ово је реални сектор. А у јавном сектору (администрација, државна управа...ниво плате се чува због одржавања потрошње, док се у реалном сектору чак ограничава могућност да се она заради", кажу из Хореца РС.

Питају - зашто је власт заборавила раднике у угоститељству и туризму и упорно их лаже.

"Чињеница да смо и до сада имали дефицит квалитетне радне снаге у овом сектору и да овакав однос власти према овим радницима тај проблем прави још већи. А управо ови радници су огледало нашег друштва. Први утисак о нама туристи управо стичу преко ових радника.

Удружење ХоРеЦа РС које је формирано да води рачуна о овом сектору је безброј пута и на све могуће начине указивала свим нивоима власти на овај проблем. Ако је власт имала оправдање да нема квалитетног саговорника из ове области то сада није случај.

Управо је удружење ХоРеЦа упутила низ иницијатива да се многи проблеми из ове области доведу у ред", наводе у саопштењу.

Главна иницијатива, кажу из овог удружења, да кроз подстицај преко пореза и доприноса помогне радницима из овог сектора није добила разумијевање.

"Иако би баш ова мјера довела до многих рјешења у овој области, а умногоме утицала на очување радних мјеста, па чак и до пораста плата. Оправдање за овај подстицај лежи у бројним ограничавајућим мјерама под којима функционишу и радници и послодавци из ове области. Они су приморани да коригују своје пословање за опште добро. Ваљда је нормално да ако неким мјерама утичете на нечије пословање онда имате обавезу да му те губитке некако надокнадите. Оно што ХоРеЦа тражи стварно је минимално а можемо пуно добити. Сређивањем ствари у овом сектору и показати да напокон о радницима из ове области неко води рачуна", наводе, и додају:

"Зато због неразумијевања и неиспуњених обећања, радници и послодавци излазе ускоро на протесте и скретање пажње на њихове проблеме. Зар је морало тако? Какав је наш живот без квалитетних кухара, конобара, туристичких водича, рецепционера.. и других бројних радника из овог сектора. Да ли нам је свеједно ко нам ради у области туризма и угоститељства? Сектор туризма и угоститељства спрема излазак на улице".

(Бука)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Пивљанин бајо

01.12.2020 20:58

Продајте те кафице, купите земљу и зивите не овисеци о ником, ко вам је крив сто овисите зивите од других, правац село

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

01.12.2020 21:26

Пивљанину, буздоване, не реси, мајке ти.

Name

Кратко и јасно

01.12.2020 22:07

Радио сам па ме дрзава изварала.када је одкуп оборе цијене.

Name

Пивљанин бајо

02.12.2020 03:05

е мрце, па дрзава зиви од људи, они малинари немају мозга, уздај се усе И бави се Правин И с људима а не трзисним системом где ти други диктира цену, снадји се,

Name

Ре бајо

02.12.2020 06:59

Е прави си бајо нема шта. Зато се купују лимузине и авиони, а нема се за плате и доприносе угрозенима

Name

Ух

02.12.2020 07:44

Не сери јадо,мој пријатрљ у Аустрији,дрзи ресторан и затворен је али је дрзава узела просјек мјесецног промета и исплацује га 70%,ТО ЈЕ ВЛАСТ,говнару знас ли ти ста се уста храни из ове области...

Name

Тадивоје

01.12.2020 21:00

Ма немојте излазити цутите,трпите,не таласајте добро је да не туку,како вама тако и свима,проце и ово,не замјерате се,па Срби сте ми смо багра поданицког менталитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСХ

02.12.2020 06:53

У топлој куци нарезите пар резања сланине и сунке и то је доста. Какви протести на овој хладноци.

Name

Драган

01.12.2020 21:08

Ко вам је представник и добро вам је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарма

01.12.2020 21:24

А ко вам казе да дрзава прихвата нове на бироу? Прије цу испунити услове за космонаута него сто цу од њих добити право на накнаду. Одбију те зато сто Фебруар нема преко 29 дана, па ти као недостаје један дан који и непостоји! Кад Фебруар буде имао 30 или 31 дан, онда моземо прицати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

02.12.2020 06:45

Немојте излазити,цутите и даље гласајте за њих и зивите овако добро као до сада.

Name

Бања Лука

02.12.2020 00:18

Смијените Шају ,он само штити своје интере,не и осталих угоститеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

02.12.2020 05:01

А да ови беспослицари се лребаце на неки занат или сл па да вуде како се ради да се заради. Свака цаст појединим угоститељима али вецина их дрзи кафане и зиви од клипаре и балаваца који се такмице који мозе висе пити, а самим тим и погинути у саобрацају прије 25-те године зивота... Свако зло за неко добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

02.12.2020 05:31

Ја знам једног угоститеља која чак нема ни пословни простор него у цекеру вуче пиво'сокове, кафу у термосу и продаје по бувљаку. Лоши услови рада,марку никад није добила од државе и мирна шта це небуни се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛАН

02.12.2020 05:35

Све кафане раде и само њима треба помоћ. Удружење просијака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овца

02.12.2020 06:02

Да сте отпустили 50% радника, друга прица би се прицала. Обецање лудом радовање. Сада посто требају кравате, одијела, аутомобиле, хеликоптере, послаце вам инспекције да из кредита плацате казне за њихов јаваслук. Само напријед! Управу је ономад Ковацевиц био када одвали "Република Сумска". Опсовах му тада све по списку, али сада видим да је био управу 100%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

02.12.2020 06:09

Из свих области привреде сте требали давних дана изаћи на протесте... Али газде се нафатале милиона па није била фрка... Е сад је други пар опанака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.12.2020 06:56

Представик вам је као и она Мисицка, Милин играц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

02.12.2020 07:30

Од кога тражите помоћ,од оних који имају мање од вас или боље рећи немају ништа. Ако вам је рачуница да радите а ако није кључ у браву и кућа јер барем ви имате неку залихицу за разлику од нас који смо на пет,шест стоја и увијек нам фале две три до плате код наших,,бизмисмена". Док год јаучете,добро вам је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

02.12.2020 09:34

За властодршце одавно знамо да је њихов"посао"заснован на лажним обећањима,али,читајући многе коментаре,пуне злобе и уживања у туђим мукама,остајем згрожена и не чудим се оваквом катастрофалном стању.Умјесто да сви изађемо и подржимо оне које је власт угрозила,већина посипа со на свјеже ране!!!Срам да вас буде,ИДИОТИ!!!

ОДГОВОРИТЕ