Sektor turizma i ugostiteljstva sprema proteste

Udruženje poslodavaca ugostiteljstva i turizma „Horeca RS“, u saopštenju za javnost kažu da ugostitelji, osim jedne plate i dva doprinosa, za sve vrijeme lockdowna, te od tog doba, pa sve do danas nisu dobili ništa, osim konstantnih obećanja.

Republika Srpska 01.12.2020 | 21:52
Sektor turizma i ugostiteljstva sprema proteste

"Kako npr. u Banjaluci, od gradskih vlasti, tako i od republičkih, pa čak ni sastanak sa članom Predsjedništva BiH, nije donio ništa, osim obećanja, koja nikad nisu realizovana", navode. Podsjećaju, bili su to sastanci sa članom Predsjedništa, ministricama finansija, te trgovine i turizma, pa sastanci sa banjalučkim gradskih vlastima.

"I svaki put isto obećanje - da, zaista vam je potrebna pomoć, riješavamo za dan-dva. I tako mjecima, ugostitelji dobijaju: Lažna obećanja, nove mjere koje moraju poštovati, skraćenje radnog vremena, potpuni lockdown za noćne klubove, svadbene salone, nove inspekcijske nadzore, namete, kao i do sada", navode iz Horeca RS.

Sve je to dovelo do, kako navode, pada prometa, smanjena gostiju, a samim tim i smanjenom potrebom za radnicima.

"Ugostitelji su primorani da smanjuju broj radnika i to se depava svakodnevno. Neki čak i potpuno gase svoje obrte? Šta je "rezultat", koji svakodnevno rapidno raste: povećana nezaposlenost, izdvajanja države za otpuštene radnike na Birou, smanjenje uplate poreza i doprinosa, urušavanje turističkog sektora, smanjenje kvaliteta života gradjana RS i možda i trajno smanjenje ponude RS stranim turistima. Jer, ovo je realni sektor. A u javnom sektoru (administracija, državna uprava...nivo plate se čuva zbog održavanja potrošnje, dok se u realnom sektoru čak ograničava mogućnost da se ona zaradi", kažu iz Horeca RS.

Pitaju - zašto je vlast zaboravila radnike u ugostiteljstvu i turizmu i uporno ih laže.

"Činjenica da smo i do sada imali deficit kvalitetne radne snage u ovom sektoru i da ovakav odnos vlasti prema ovim radnicima taj problem pravi još veći. A upravo ovi radnici su ogledalo našeg društva. Prvi utisak o nama turisti upravo stiču preko ovih radnika.

Udruženje HoReCa RS koje je formirano da vodi računa o ovom sektoru je bezbroj puta i na sve moguće načine ukazivala svim nivoima vlasti na ovaj problem. Ako je vlast imala opravdanje da nema kvalitetnog sagovornika iz ove oblasti to sada nije slučaj.

Upravo je udruženje HoReCa uputila niz inicijativa da se mnogi problemi iz ove oblasti dovedu u red", navode u saopštenju.

Glavna inicijativa, kažu iz ovog udruženja, da kroz podsticaj preko poreza i doprinosa pomogne radnicima iz ovog sektora nije dobila razumijevanje.

"Iako bi baš ova mjera dovela do mnogih rješenja u ovoj oblasti, a umnogome uticala na očuvanje radnih mjesta, pa čak i do porasta plata. Opravdanje za ovaj podsticaj leži u brojnim ograničavajućim mjerama pod kojima funkcionišu i radnici i poslodavci iz ove oblasti. Oni su primorani da koriguju svoje poslovanje za opšte dobro. Valjda je normalno da ako nekim mjerama utičete na nečije poslovanje onda imate obavezu da mu te gubitke nekako nadoknadite. Ono što HoReCa traži stvarno je minimalno a možemo puno dobiti. Sređivanjem stvari u ovom sektoru i pokazati da napokon o radnicima iz ove oblasti neko vodi računa", navode, i dodaju:

"Zato zbog nerazumijevanja i neispunjenih obećanja, radnici i poslodavci izlaze uskoro na proteste i skretanje pažnje na njihove probleme. Zar je moralo tako? Kakav je naš život bez kvalitetnih kuhara, konobara, turističkih vodiča, recepcionera.. i drugih brojnih radnika iz ovog sektora. Da li nam je svejedno ko nam radi u oblasti turizma i ugostiteljstva? Sektor turizma i ugostiteljstva sprema izlazak na ulice".

(Buka)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Pivljanin bajo

01.12.2020 20:58

Prodajte te kafice, kupite zemlju i zivite ne oviseci o nikom, ko vam je kriv sto ovisite zivite od drugih, pravac selo

ODGOVORITE
Name

Skeptik

01.12.2020 21:26

Pivljaninu, buzdovane, ne resi, majke ti.

Name

Kratko i jasno

01.12.2020 22:07

Radio sam pa me drzava izvarala.kada je odkup obore cijene.

Name

Pivljanin bajo

02.12.2020 03:05

e mrce, pa drzava zivi od ljudi, oni malinari nemaju mozga, uzdaj se use I bavi se Pravin I s ljudima a ne trzisnim sistemom gde ti drugi diktira cenu, snadji se,

Name

Re bajo

02.12.2020 06:59

E pravi si bajo nema šta. Zato se kupuju limuzine i avioni, a nema se za plate i doprinose ugrozenima

Name

Uh

02.12.2020 07:44

Ne seri jado,moj prijatrlj u Austriji,drzi restoran i zatvoren je ali je drzava uzela prosjek mjesecnog prometa i isplacuje ga 70%,TO JE VLAST,govnaru znas li ti sta se usta hrani iz ove oblasti...

Name

Tadivoje

01.12.2020 21:00

Ma nemojte izlaziti cutite,trpite,ne talasajte dobro je da ne tuku,kako vama tako i svima,proce i ovo,ne zamjerate se,pa Srbi ste mi smo bagra podanickog mentaliteta.

ODGOVORITE
Name

SNSH

02.12.2020 06:53

U toploj kuci narezite par rezanja slanine i sunke i to je dosta. Kakvi protesti na ovoj hladnoci.

Name

Dragan

01.12.2020 21:08

Ko vam je predstavnik i dobro vam je

ODGOVORITE
Name

Sarma

01.12.2020 21:24

A ko vam kaze da drzava prihvata nove na birou? Prije cu ispuniti uslove za kosmonauta nego sto cu od njih dobiti pravo na naknadu. Odbiju te zato sto Februar nema preko 29 dana, pa ti kao nedostaje jedan dan koji i nepostoji! Kad Februar bude imao 30 ili 31 dan, onda mozemo pricati!

ODGOVORITE
Name

Istok

02.12.2020 06:45

Nemojte izlaziti,cutite i dalje glasajte za njih i zivite ovako dobro kao do sada.

Name

Banja Luka

02.12.2020 00:18

Smijenite Šaju ,on samo štiti svoje intere,ne i ostalih ugostitelja.

ODGOVORITE
Name

Hmm

02.12.2020 05:01

A da ovi besposlicari se lrebace na neki zanat ili sl pa da vude kako se radi da se zaradi. Svaka cast pojedinim ugostiteljima ali vecina ih drzi kafane i zivi od klipare i balavaca koji se takmice koji moze vise piti, a samim tim i poginuti u saobracaju prije 25-te godine zivota... Svako zlo za neko dobro

ODGOVORITE
Name

Fenix

02.12.2020 05:31

Ja znam jednog ugostitelja koja čak nema ni poslovni prostor nego u cekeru vuče pivo'sokove, kafu u termosu i prodaje po buvljaku. Loši uslovi rada,marku nikad nije dobila od države i mirna šta ce nebuni se.

ODGOVORITE
Name

ALAN

02.12.2020 05:35

Sve kafane rade i samo njima treba pomoć. Udruženje prosijaka.

ODGOVORITE
Name

Ovca

02.12.2020 06:02

Da ste otpustili 50% radnika, druga prica bi se pricala. Obecanje ludom radovanje. Sada posto trebaju kravate, odijela, automobile, helikoptere, poslace vam inspekcije da iz kredita placate kazne za njihov javasluk. Samo naprijed! Upravu je onomad Kovacevic bio kada odvali "Republika Sumska". Opsovah mu tada sve po spisku, ali sada vidim da je bio upravu 100%.

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

02.12.2020 06:09

Iz svih oblasti privrede ste trebali davnih dana izaći na proteste... Ali gazde se nafatale miliona pa nije bila frka... E sad je drugi par opanaka

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.12.2020 06:56

Predstavik vam je kao i ona Misicka, Milin igrac

ODGOVORITE
Name

Mirkan

02.12.2020 07:30

Od koga tražite pomoć,od onih koji imaju manje od vas ili bolje reći nemaju ništa. Ako vam je računica da radite a ako nije ključ u bravu i kuća jer barem vi imate neku zalihicu za razliku od nas koji smo na pet,šest stoja i uvijek nam fale dve tri do plate kod naših,,bizmismena". Dok god jaučete,dobro vam je.

ODGOVORITE
Name

Zaga

02.12.2020 09:34

Za vlastodršce odavno znamo da je njihov"posao"zasnovan na lažnim obećanjima,ali,čitajući mnoge komentare,pune zlobe i uživanja u tuđim mukama,ostajem zgrožena i ne čudim se ovakvom katastrofalnom stanju.Umjesto da svi izađemo i podržimo one koje je vlast ugrozila,većina posipa so na svježe rane!!!Sram da vas bude,IDIOTI!!!

ODGOVORITE