Други ребаланс буџета 3,636 милијарди КМ

Другим ребалансом буџета Републике Српске за ову годину планирано је 3,636 милијарди КМ, што је више за 23 милиона КМ, односно 0,6 одсто у односу на први ребаланс буџета, рекла је министар финансија Српске Зора Видовић.

Република Српска 01.12.2020 | 17:49
Други ребаланс буџета 3,636 милијарди КМ

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске Приједлог другог ребаланса буџета Републике за 2020. годину, који се разматра по хитном поступку, Видовићева је рекла да укупна буџетска средства, осим пореских и непореских прихода, укључују и примитке од 833,8 милиона КМ, а односе се на примитке за нефинансијску имовину, примитке од финансијске имовине, од задуживања и на остале примитке.

Она је навела да је ребалансом буџета за ову годину планиран буџетски дефицит од 412,2 милиона КМ, док је Приједлогом другог ребаланса буџета планиран буџетски дефицит од 394 милиона КМ, и мањи је за 18,5 милиона КМ.

– Планирани буџетски дефицит од 393,8 милиона КМ биће покривен нето финансирањем, односно разликом између планираних примитака од финансијске имовине, задуживања и осталих примитака и издатака за финансијску имовину, издатака за отплату дуга и осталих издатака – навела је Видовићева.

Она је навела да је као потреба даље подршке здравству и привреди у борби са посљедицама пандемије вируса корона дошло до раста буџетских издатака од којих се издваја повећање трансфера Компензационом фонду за додатних 21 милион КМ у односу на први ребаланс, те субвенција за подстицаје за повећање плата радницима за три милиона КМ, тако да су и поред уштеде од 13,3 милиона на издацима, укупни буџетски издаци повећани за 23 милиона КМ.

Видовићева је рекла да су највише пали индиректни порези, али да је највећи раст прихода забиљежен код доприноса за Фонд ПИО, који су већи за 47,9 одсто.

– Када је ријеч о уштедама, оне су код отплате дугова мање за седам милиона, лична примања су мања за 1,2 милиона, материјални трошкови за 800.000 КМ, а грантови за 2,1 милион КМ – прецизирала је Видовићева.

Она је рекла да ће у складу са другим ребалансом буџета задуженост бити 710 милиона КМ или 36 милиона КМ мање у односу на први ребаланс.

– У 2020. години отплатићемо 520 милиона КМ доспјелих кредита – рекла је Видовићева.

Она је навела да је у првој половини године БДП пао за 2,7 одсто, иако је планирано да његов раст у том периоду буде три одсто.

Видовићева је рекла да се у октобру просјечна плата повећала на 964 КМ, што је охрабрујуће с обзиром на ситуацију у вези са пандемијом вируса корона.

– Успјели смо да поред свих проблема с вирусом одржимо веће пореске приходе у односу на расходе, што ћемо наставити. Највише смо помагали здравству и привреди и основни циљ Владе јесте да се одрже здравље и живот људи, као и да се што више помогне привреди и задржавању радних мјеста – нагласила је Видовићева и додала да је око 2.500 људи запослено мање у односу на период прије појаве вируса.

Она је рекла да се ради и радиће се на помоћи секторима привреде угроженима усљед појаве вируса, те да ће се подићи праг средстава и трајање рока отплате када је ријеч о средствима банака које се дају предузећима, а на које гаранцију у одређеној висини даје Српска.

Разлог за доношење другог ребаланса буџета Републике Српске за ову годину, по хитном поступку, произилази из новонастале ситуације, изазване ширењем вируса корона, а која је довела до промјене у структури и висини буџетских средстава и буџетских издатака, као и промјене приоритета који се финансирају из буџетских средстава, наводи се у образложењу овог приједлога.

Неусвајање Приједлога другог ребаланса буџета Републике Српске за ову годину, по хитном поступку, може да има за посљедицу неизмиривање обавеза у складу са динамиком њиховог доспијећа, те немогућност реализације активности које се спроводе с циљем ублажавања и санирања посљедица изазваних ширењем вируса корона.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Није него

01.12.2020 17:48

Надам се да ће вас Корона што се тиче финансија још више притиснути и да вам неће моћи више нико финансијски помоћи, ни ваши Западни спонзори који вас цијело вријеме одржавају на власти да би нас пљачкали и уништавали. Бандо, изаћемо на улице кад-тад а онда сте готови.

ОДГОВОРИТЕ