Drugi rebalans budžeta 3,636 milijardi KM

Drugim rebalansom budžeta Republike Srpske za ovu godinu planirano je 3,636 milijardi KM, što je više za 23 miliona KM, odnosno 0,6 odsto u odnosu na prvi rebalans budžeta, rekla je ministar finansija Srpske Zora Vidović.

Republika Srpska 01.12.2020 | 17:49
Drugi rebalans budžeta 3,636 milijardi KM

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske Prijedlog drugog rebalansa budžeta Republike za 2020. godinu, koji se razmatra po hitnom postupku, Vidovićeva je rekla da ukupna budžetska sredstva, osim poreskih i neporeskih prihoda, uključuju i primitke od 833,8 miliona KM, a odnose se na primitke za nefinansijsku imovinu, primitke od finansijske imovine, od zaduživanja i na ostale primitke.

Ona je navela da je rebalansom budžeta za ovu godinu planiran budžetski deficit od 412,2 miliona KM, dok je Prijedlogom drugog rebalansa budžeta planiran budžetski deficit od 394 miliona KM, i manji je za 18,5 miliona KM.

– Planirani budžetski deficit od 393,8 miliona KM biće pokriven neto finansiranjem, odnosno razlikom između planiranih primitaka od finansijske imovine, zaduživanja i ostalih primitaka i izdataka za finansijsku imovinu, izdataka za otplatu duga i ostalih izdataka – navela je Vidovićeva.

Ona je navela da je kao potreba dalje podrške zdravstvu i privredi u borbi sa posljedicama pandemije virusa korona došlo do rasta budžetskih izdataka od kojih se izdvaja povećanje transfera Kompenzacionom fondu za dodatnih 21 milion KM u odnosu na prvi rebalans, te subvencija za podsticaje za povećanje plata radnicima za tri miliona KM, tako da su i pored uštede od 13,3 miliona na izdacima, ukupni budžetski izdaci povećani za 23 miliona KM.

Vidovićeva je rekla da su najviše pali indirektni porezi, ali da je najveći rast prihoda zabilježen kod doprinosa za Fond PIO, koji su veći za 47,9 odsto.

– Kada je riječ o uštedama, one su kod otplate dugova manje za sedam miliona, lična primanja su manja za 1,2 miliona, materijalni troškovi za 800.000 KM, a grantovi za 2,1 milion KM – precizirala je Vidovićeva.

Ona je rekla da će u skladu sa drugim rebalansom budžeta zaduženost biti 710 miliona KM ili 36 miliona KM manje u odnosu na prvi rebalans.

– U 2020. godini otplatićemo 520 miliona KM dospjelih kredita – rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da je u prvoj polovini godine BDP pao za 2,7 odsto, iako je planirano da njegov rast u tom periodu bude tri odsto.

Vidovićeva je rekla da se u oktobru prosječna plata povećala na 964 KM, što je ohrabrujuće s obzirom na situaciju u vezi sa pandemijom virusa korona.

– Uspjeli smo da pored svih problema s virusom održimo veće poreske prihode u odnosu na rashode, što ćemo nastaviti. Najviše smo pomagali zdravstvu i privredi i osnovni cilj Vlade jeste da se održe zdravlje i život ljudi, kao i da se što više pomogne privredi i zadržavanju radnih mjesta – naglasila je Vidovićeva i dodala da je oko 2.500 ljudi zaposleno manje u odnosu na period prije pojave virusa.

Ona je rekla da se radi i radiće se na pomoći sektorima privrede ugroženima usljed pojave virusa, te da će se podići prag sredstava i trajanje roka otplate kada je riječ o sredstvima banaka koje se daju preduzećima, a na koje garanciju u određenoj visini daje Srpska.

Razlog za donošenje drugog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu, po hitnom postupku, proizilazi iz novonastale situacije, izazvane širenjem virusa korona, a koja je dovela do promjene u strukturi i visini budžetskih sredstava i budžetskih izdataka, kao i promjene prioriteta koji se finansiraju iz budžetskih sredstava, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga.

Neusvajanje Prijedloga drugog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu, po hitnom postupku, može da ima za posljedicu neizmirivanje obaveza u skladu sa dinamikom njihovog dospijeća, te nemogućnost realizacije aktivnosti koje se sprovode s ciljem ublažavanja i saniranja posljedica izazvanih širenjem virusa korona.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nije nego

01.12.2020 17:48

Nadam se da će vas Korona što se tiče finansija još više pritisnuti i da vam neće moći više niko finansijski pomoći, ni vaši Zapadni sponzori koji vas cijelo vrijeme održavaju na vlasti da bi nas pljačkali i uništavali. Bando, izaćemo na ulice kad-tad a onda ste gotovi.

ODGOVORITE