“Ситуација озбиљна, држимо је под контролом”

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је тренутна ситуација са епидемијом корона вируса озбиљна, али да се захваљујући мјерама, које држава предузима, држи под контролом.

Србија 01.12.2020 | 17:48
“Ситуација озбиљна, држимо је под контролом”

Уразговору путем видео-линка са регионалним директором Свјетске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом, Брнабић је истакла да свакодневно улажу напори како би се заштитио здравствени систем земље.

– У циљу што ефикасније борбе са вирусом, од данас су усвојене нове, рестриктивније мјере – истакла је премијерка Брнабић у разговору и додала да Србија наставља и даље да улаже значајна средства у здравство, које остаје кључни приоритет нове владе, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Брнабић је рекла да је Србија веома заинтересована да дође до вакцине, чим буде одобрена од релевантних институција, као и да је Србија већ потписала предуговоре са појединим фармацеутским кућама које раде на изради вакцине.

Она је навела да ће вакцина бити бесплатна за све грађане Србије.

Регионални директор Свјетске здравствене организације за Европу Клуге поздравио је мјере и напоре Србије у борби са Ковид-19, уз оцјену да је на том пољу направљен изузетан прогрес и истакао да посебно охрабрују информације о плановима владе за даљи развој и модернизацију здравственог система, кроз дигитализацију и формирање базе података.

Клуге је навео да, у борби са пандемијом, посебну пажњу треба обратити на школе, да се пажљиво прати примјена и ефекат мјера на школски систем и едукацију дјеце, како би се избјегло да ова генерација ђака и студената буде жртва Ковид-19.

Такође је напоменуо епидемиолошку разлику између основних и средњих школа.

На састанку је било ријечи и о важности система праћења контаката, како би се дошло до што прецизнијих података о броју обољелих, а премијерка Брнабић је истакла да Србија свакодневно повећава број тестираних грађана.

– На почетку пандемије могли смо да тестирамо само 800 људи, док данас тестирамо ПЦР тестом 12.000 на дневном нивоу – рекла је Брнабић.

Састанку је присуствовао и министар здравља Златибор Лончар, чији је апел да се прва количина будућих вакцина у свим земљама прво равномјерно обезбиједи за здравствене раднике у ковид болницама наишао на одобравање Клугеа, који је потврдио да ће три одсто бити намијењено за све здравствене установе и раднике у социјалној заштити.

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Реално

01.12.2020 17:02

Ееее, као да се ово несто пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.12.2020 17:48

Као и бјела цизмица.

Name

01.12.2020 17:28

Дали је неко од активних политичара болестан или можда умро од ковида?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

01.12.2020 17:38

НАЈВЕЋА ЛАЖ:"...да се захваљујући мјерама, које држава предузима, држи под контролом."

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрнд

01.12.2020 17:41

Србија је на европском врху новообољелих за прослу седмицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајо

01.12.2020 17:51

Који је то филм?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз

01.12.2020 17:58

Дрзе под контролом а болнице сиром Србије препуне болесника.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пинокио

02.12.2020 09:27

Ма хајде. "од данас су усвојене нове, рестриктивније мјере – истакла је премијерка Брнабић" . Не мозете себе дрзати под контролом а хоцете друге. Наредне две седмице бице кљуцне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

03.12.2020 11:47

га дрзи и то цврсто ?

ОДГОВОРИТЕ