“Situacija ozbiljna, držimo je pod kontrolom”

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je trenutna situacija sa epidemijom korona virusa ozbiljna, ali da se zahvaljujući mjerama, koje država preduzima, drži pod kontrolom.

Srbija 01.12.2020 | 17:48
“Situacija ozbiljna, držimo je pod kontrolom”

Urazgovoru putem video-linka sa regionalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom, Brnabić je istakla da svakodnevno ulažu napori kako bi se zaštitio zdravstveni sistem zemlje.

– U cilju što efikasnije borbe sa virusom, od danas su usvojene nove, restriktivnije mjere – istakla je premijerka Brnabić u razgovoru i dodala da Srbija nastavlja i dalje da ulaže značajna sredstva u zdravstvo, koje ostaje ključni prioritet nove vlade, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić je rekla da je Srbija veoma zainteresovana da dođe do vakcine, čim bude odobrena od relevantnih institucija, kao i da je Srbija već potpisala predugovore sa pojedinim farmaceutskim kućama koje rade na izradi vakcine.

Ona je navela da će vakcina biti besplatna za sve građane Srbije.

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Kluge pozdravio je mjere i napore Srbije u borbi sa Kovid-19, uz ocjenu da je na tom polju napravljen izuzetan progres i istakao da posebno ohrabruju informacije o planovima vlade za dalji razvoj i modernizaciju zdravstvenog sistema, kroz digitalizaciju i formiranje baze podataka.

Kluge je naveo da, u borbi sa pandemijom, posebnu pažnju treba obratiti na škole, da se pažljivo prati primjena i efekat mjera na školski sistem i edukaciju djece, kako bi se izbjeglo da ova generacija đaka i studenata bude žrtva Kovid-19.

Takođe je napomenuo epidemiološku razliku između osnovnih i srednjih škola.

Na sastanku je bilo riječi i o važnosti sistema praćenja kontakata, kako bi se došlo do što preciznijih podataka o broju oboljelih, a premijerka Brnabić je istakla da Srbija svakodnevno povećava broj testiranih građana.

– Na početku pandemije mogli smo da testiramo samo 800 ljudi, dok danas testiramo PCR testom 12.000 na dnevnom nivou – rekla je Brnabić.

Sastanku je prisustvovao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, čiji je apel da se prva količina budućih vakcina u svim zemljama prvo ravnomjerno obezbijedi za zdravstvene radnike u kovid bolnicama naišao na odobravanje Klugea, koji je potvrdio da će tri odsto biti namijenjeno za sve zdravstvene ustanove i radnike u socijalnoj zaštiti.

(Tanjug)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Realno

01.12.2020 18:02

Eeee, kao da se ovo nesto pita.

ODGOVORITE
Name

Re

01.12.2020 18:48

Kao i bjela cizmica.

Name

XL

01.12.2020 18:28

Dali je neko od aktivnih političara bolestan ili možda umro od kovida?

ODGOVORITE
Name

Skeptik

01.12.2020 18:38

NAJVEĆA LAŽ:"...da se zahvaljujući mjerama, koje država preduzima, drži pod kontrolom."

ODGOVORITE
Name

drnd

01.12.2020 18:41

Srbija je na evropskom vrhu novooboljelih za proslu sedmicu.

ODGOVORITE
Name

Bajo

01.12.2020 18:51

Koji je to film?

ODGOVORITE
Name

Laz

01.12.2020 18:58

Drze pod kontrolom a bolnice sirom Srbije prepune bolesnika.....

ODGOVORITE
Name

Pinokio

02.12.2020 10:27

Ma hajde. "od danas su usvojene nove, restriktivnije mjere – istakla je premijerka Brnabić" . Ne mozete sebe drzati pod kontrolom a hocete druge. Naredne dve sedmice bice kljucne.

ODGOVORITE
Name

Samo

03.12.2020 12:47

ga drzi i to cvrsto 😁

ODGOVORITE