"Пандемија" ријеч претраживана више него иједна друга

Ријеч пандемија је до прије годину била готово незаступљена у интернет претраживањима, а с обзиром на свјетску кризу коју је донијела 2020., пандемија је најтраженија ријеч у овој години, показују подаци компаније Мерриам-Wебстер.

Свијет 30.11.2020 | 23:02
"Пандемија" ријеч претраживана више него иједна друга
"Понекад једна ријеч дефинише период и у овој изузетно тешкој години то је засигурно ријеч 'пандемија' која је одмах дошла до изражаја приликом наше потраге за најтраженијом ријечју ове године", казали су из Мерриам-Wебстера, јавља АБЦ Неwс.

Према издавачкој компанији, први велики скок у претраживању "пандемије" десио се 3. фебруара када је потрага за значењем ове ријечи порасла за 1.612 посто у односу на исто вријеме претходне године.

Потрага за значењем ријечи "пандемија" уствари се почела повећавати још од 20. јануара, истог дана када је забиљежен први случај заразе у Сједињеним Америчким Државама.
 
"Људи су очито на почетку обраћали више пажње на вијести и на ране описе природе ове болести. Тај почетни фебруарски скок претраживања ријечи 'пандемија' није опао. Почетком марта ријеч се претраживала у просјеку за 4.000 посто више у односу на исти период 2019. године", појаснили су из Мерриам-Wебстера.

Ипак, највећи скок у претраживању ријечи "пандемија", што не изненађује много, десио се 11. марта када је Свјетска здравствена организација службено прогласила пандемију коронавируса.

Мерриам-Wебстер дефинира "пандемију" као "избијање болести која се јавља на широком географском подручју и обично погађа значајан дио становништва".Међу осталих топ десет најтраженијих ријечи у 2020. су и "коронавирус" и "карантин"
 
(Клиx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ПЛАНдемија

30.11.2020 22:28

Пландемија је друга ријеч.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пинокио

01.12.2020 07:09

А друга рец је ( пандемија )ЛАЗИ.Плацена реклама. Наредне две седмице бице кљуцне.

ОДГОВОРИТЕ