"Pandemija" riječ pretraživana više nego ijedna druga

Riječ pandemija je do prije godinu bila gotovo nezastupljena u internet pretraživanjima, a s obzirom na svjetsku krizu koju je donijela 2020., pandemija je najtraženija riječ u ovoj godini, pokazuju podaci kompanije Merriam-Webster.

Svijet 30.11.2020 | 23:02
"Pandemija" riječ pretraživana više nego ijedna druga
"Ponekad jedna riječ definiše period i u ovoj izuzetno teškoj godini to je zasigurno riječ 'pandemija' koja je odmah došla do izražaja prilikom naše potrage za najtraženijom riječju ove godine", kazali su iz Merriam-Webstera, javlja ABC News.

Prema izdavačkoj kompaniji, prvi veliki skok u pretraživanju "pandemije" desio se 3. februara kada je potraga za značenjem ove riječi porasla za 1.612 posto u odnosu na isto vrijeme prethodne godine.

Potraga za značenjem riječi "pandemija" ustvari se počela povećavati još od 20. januara, istog dana kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Sjedinjenim Američkim Državama.
 
"Ljudi su očito na početku obraćali više pažnje na vijesti i na rane opise prirode ove bolesti. Taj početni februarski skok pretraživanja riječi 'pandemija' nije opao. Početkom marta riječ se pretraživala u prosjeku za 4.000 posto više u odnosu na isti period 2019. godine", pojasnili su iz Merriam-Webstera.

Ipak, najveći skok u pretraživanju riječi "pandemija", što ne iznenađuje mnogo, desio se 11. marta kada je Svjetska zdravstvena organizacija službeno proglasila pandemiju koronavirusa.

Merriam-Webster definira "pandemiju" kao "izbijanje bolesti koja se javlja na širokom geografskom području i obično pogađa značajan dio stanovništva".Među ostalih top deset najtraženijih riječi u 2020. su i "koronavirus" i "karantin"
 
(Klix)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

PLANdemija

30.11.2020 23:28

Plandemija je druga riječ.

ODGOVORITE
Name

Pinokio

01.12.2020 08:09

A druga rec je ( pandemija )LAZI.Placena reklama. Naredne dve sedmice bice kljucne.

ODGOVORITE