Економисти писали ММФ-у: Спријечите да кредити иду у буџетску потрошњу

Група економиста из Босне и Херцеговине упутила је писмо Уреду ММФ-а у Сарајеву у вези с новим кредитним аранжманом који траже власти у БиХ.

Босна и Херцеговина 30.11.2020 | 09:12
Економисти писали ММФ-у: Спријечите да кредити иду у буџетску потрошњу

Потписници писма су проф. др. Светлана Ценић, др. Драшко Аћимовић, Зоран Павловић, дипл. оецц. мр. сц. Адмир Чавалић, мр. сц. Фарук Хаџић, а упућено је Ендру Џулу, резидентном представнику Међународног монетарног фонда за БиХ.

Како преносе медији, поменута група економиста, која је дубоко забринута најавама власти у Босни и Херцеговини везано за покретање преговора око добивања новог кредита од ММФ-а, према најавама вриједног 1,5 милијарди КМ.

"Као прогресивни дио струке, на почетку пандемије ЦОВИД-а, упозоравали смо да нам слиједи период дубоке економске кризе и да је потребна хитна реакција власти како би се помогло одржању привреде и привредног система, укључујући и спољно задужење, колико год је потребно, али ако ће бити усмјерено у конкретне пројекте и неопходне структурне реформе, које могу довести до опоравка наше економије", констатује се у писму.

Наглашено је да из досадашњег искуства у сарадњи са ММФ-ом, укључујући и посљедње одобрених 330 милиона евра путем Инструмента за брзо финансирање, видно да се добивени новац усмјерава у текућу буџетску потрошњу, без било какве јасне намјене и примјене обећаних реформи, гдје се власт чак није одрекла непотребних издатака попут оних за набавке службених аутомобила.

"Стога, желимо Вас замолити и као грађани и као група економиста, да приликом преговора око закључења новог кредитног аранжмана, узмете у обзир чињеницу досадашњих неиспуњених обећања представника власти, сматрајући да су потребни јасни услови и намјена утрошка средстава.

Наглашавамо да подршка нужно не мора бити усмјерена према вишим нивоима власти, већ и према прогресивним локалним заједницама, са конкретним идејама и пројектима, гдје би се новац усмјерио прецизно за укидање одређених парафискалних намета, укидања такси за оснивање правних лица, дигитализације јавног сектора, реструктуирања пословања јавних комуналних предузећа, унапређења здравственог сектора, те активности које ће довести до транспарентнијег рада институција, контроле задуживања јавних и државних предузећа и генерално набавки у јавном сектору, а не у текућу буџетску потрошњу и финансирање прегломазне и неефикасне администрације.

Стабилност здравственог сектора, као и ПИО система, од круцијалне је важности и њихово функционисање не смије бити доведено у питање", каже се у писму бх. економиста.

(БН)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

ре

30.11.2020 08:33

Циљ ММФ јесте да се сто висе задузе и да средства која добију покраду и потросе улудо и да поново тазе кредите.Погледајте на yоутубу видео под насловом Дзо Перкисн економски убица или процитајте његову књигу да би знали ста се овде десава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобек

30.11.2020 09:34

Ови наши А БХ јци задужише десето кољено

Name

мокронога

30.11.2020 10:34

Је ли опасније ново задуживање или замјена предсјендиштва БиХ са једним предсједником и два подпредсјеника. "Паника" која се шири у РС је због могућег пропадања новог аранжмана ММФ-а, разлога је доста, један од њих је и прилично лоше стање у СДА а тиме је угрожена парламентарна вечина БиХ, као и услови које ММФ намеће, федерација БиХ може преживјети без новог аранжмана док РС тешко, нема сумње да ће нове уставне промјене бити дио преговора са ММФ-ом, поједностављивање процедура је кључно, Расплет за 2-3 мјесеца

Name

Цекос бл

30.11.2020 08:36

ММФ је приватна банка са економским и политицким интересима прије свега,они се хране Банана дрзавама,тако да сте дзабе слали им поруке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукан

30.11.2020 09:13

Погледајте Небојсу Вукановица ста банда ради ,све је објаснио на скупстини РС хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=3оев137Лоww

Name

Коколо

30.11.2020 09:45

Нете бити џаба ако ММФ услови добијање средстава са дијелом који ће бити усмјерен директно локалној заједници Видимо да су битанге сада у фази да ушкопе нове градонацелнике и да их оставе без средстава зато ка БЛ. СА. БН и ако Бог да МО упутити већи дио нових средстава. Јасно онда да ће рогатој марви бити срезани рогови.

Name

....

30.11.2020 08:37

Најзад неко паметан.Доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памет

30.11.2020 09:19

Ови добро знају бити паметни а БН им је сједисте гдје креирају идеје

Name

Посматрач

30.11.2020 08:42

Па они су ову багру и инсталирали да све уништи зато их и спонзоришу. Надам се да ће и пред њиховим вратима заиграти мечка. А ова олош да ће горјети у Паклу ако га има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕКО

30.11.2020 08:42

Проблем и јесте у ММФ! Они дају политицкој мафији новац! Народ БиХ ММФ није битан! Да је битан корумпираним политицарима не би дали ни цент! Поздрављам иницијативу и реакцију економиста Бих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

30.11.2020 09:21

Браво за економисте,право за савјесне људе,браво за РТВБН!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

30.11.2020 09:37

Брига њих!!!људи они су интересна организација!!они зиве од политицких будалаааа!!а за народ њих није брига!!!треба распустити институције јер гутају будзет а раде за партије гласацка масинерија администрација бахацење политицкотајкунска хоботница оглодала дрзаву и народ!!!! Задузили неродјену дјецу а себе обогатилииии за Гинисаа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

30.11.2020 09:44

БРАВО, МОРА НЕКО ЈАВИТИ ИСТИНУ, ОВО СУ ПРЕВАРАНТИ НА ВЛАСТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

30.11.2020 10:10

Али мозгоње уложит ће они у фабрику па ће ставити свог лоповског директора који ће задужити фабрику 5 пута више пропасти за годину двије раднике поотпуштати и остати дужни банци добављацима порезе или потстицаје СНСДовим члановима за самозапосљавање подјелити и још горе него дати паре у будзетску потросњу.Само свргавање режима може да извуче народ из бједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

30.11.2020 10:10

Браво за економисте. Киначно се и струка буди

ОДГОВОРИТЕ
Name

суперхик

30.11.2020 10:12

Све це то народ позлатити , сваки кредит, а до тада :Из шуме можете убрати само килограм гљива.Хвала ММФ и ИМФ. Систем те лаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Миротоциви

30.11.2020 10:27

Има ли ико паметан у Бих да ову подвалу ММФ и домаце политикцке мафије, ОДБИЈЕ! Овај кредит ако продаје за поновно спасавање политицара народ БиХ да издаје на протесте сиром Бих отказати града су послусост! Овим задузивањем политичка мафија тера народ да напуста Дрзаву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

30.11.2020 11:38

Нема, док на власт не дође неки нормални и неовисни премијер БиХ и предсјендик БиХ, сад се поставља питање шта је горе, или један предсједник БиХ или срљање у дужничко ропство.

Name

сале

30.11.2020 13:45

Када не узимају кредите нема напретка, како це радити татине,бато и сека фирме?

Name

Замисли

30.11.2020 15:28

Као кад би алкохолицар рекао немојте ми висе наруциват пиво.Питам се од цега зиви ова свита.БОЗЕ ИМАЛИ ТЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

30.11.2020 17:49

Ово су политички а не економски кредити,тако да економисти ту немају шта да траже. Платили смо,плаћамо и тек ће мо да платимо.

ОДГОВОРИТЕ